16 Οκτ 2014

ΜΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ

 Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο

ΜΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ


Η 14η Οκτωβρίου αποτελεί για τους Ουκρανούς εθνικιστές την επέτειο του περιβόητου “επαναστατικού στρατού της Ουκρανίας” (UPA) που ιδρύθηκε στις 14/10/1943 από τον υπερεθνικιστή Stepan Bandera.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο UPA πολέμησε στο πλευρό της Ναζιστικής Γερμανίας κατά του σοβιετικού στρατού. Υπολογίζονται γύρω στις 400 000 οι σοβιετικοί φαντάροι που σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό . Λόγω ναζιστικής ιδεολογίας πραγματοποίησαν και μια γενικευμένη εθνοκάθαρση σε όσους ήταν ρωσικής, πολωνικής, εβραϊκής ή άλλης καταγωγής. Τα εγκλήματά τους έμειναν στην ιστορία για τη θηριωδία τους ενάντια σε γυναίκες και παιδιά, τους οποίους κρεμούσαν ανάποδα από δέντρα αφού πρώτα διαπόμπευαν και λυντζάριζαν δημοσίως.



Ο Poroshenko έχει παραδεχθεί ότι 14η Οκτώβρη για τον κάθε εθνικιστή μια γιορτή και ότι είναι η Ημέρα της Πατρίδας.

Σήμερα (σ.σ στις 14/10) σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έγιναν πορείες για την επέτειο αυτή. Περίπου 20 000 άτομα κυρίως προερχόμενα από τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα και τα παραστρατιωτικά τάγματα εθελοντών διαδήλωσαν μόνο στο κέντρο του Κιέβου.
Η παρέλαση των ακραίων εθνικιστών και των υποστηρικτών του “Δεξιού Τομέα” εξύμνησαν τον ναζιστικό “ουκρανικό επαναστατικό στρατό” με κροτίδες λάμψης και καπνού, αλλά και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μάσκες, ορισμένοι κρατώντας δάδες και σημαίες της ουκρανικής νεοφασιστικής εθνοφρουράς και των ταγμάτων «Azov» και «Aydar» . Ο ανταποκριτής του Lifenews μετέδωσε ότι το πλήθος φώναζε: "Bandera -ο ήρωας μας! Αγωνίστηκε για εμάς , Δόξα στους μαχητές του UPA!"

Σοβαρά επεισόδια έγιναν έξω από το κτίριο της Ουκρανικής βουλής (Verkhovna Rada) , όπου εκείνη την ώρα ψηφιζόταν με πρωτοβουλία κάποιων βουλευτών νόμος για την αναγνώριση ως εθνικού ήρωα, του ναζιστή , Stepan Bandera .Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, και την αναγνώριση των ναζιστών ουκρανών ως εθνικών ηρώων της χώρας. Στο πλήθος υπήρχαν και βουλευτές οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία για να εκφράσουν το αντιρωσικό τους μένος. Η Υπουργός Παιδείας, Irina Fahrion δήλωσε:

Εμείς ποτέ δεν θα αλλάξουμε τον στόχο της επίθεσής μας. Έχουμε τον τρόπο να καταστρέψουμε τη Μόσχα. Για το σκοπό αυτό, ήρθε εδώ και τόσος κόσμος, για να καταστρέψει αυτή την μαύρη τρύπα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Εύχομαι με τα ψηφοδέλτιά σας να πυροβολήσετε κάθε ένα από αυτά τα παράσιτα . Επειδή τώρα, όπως και το 1917 υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. (ntv.ru)
Πηγή:dimpenews.com

Διεθνή καταδίκη των διαδηλώσεων των νεοναζί στην Ουκρανία ζητά η Μόσχα

Την διεθνή καταδίκη των παρελάσεων των νεο-ναζί στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ζητά ο Επίτροπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, Κονσταντίν Ντολκόφ. Με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass ο Ντολκόφ χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της ετυμηγορίας της Νυρεμβέργης.

Η 14η Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UIA) σημαδεύτηκε από παρέλαση ενόπλων εξτρεμιστών του Δεξιού Τομέα και του «στρατού» του Τάγματος του Αζόφ. Με πανό και σημαίες με τα σύμβολα του Στέφαν Μπαντέρα, του αιματοβαμμένου ηγέτη των Ουκρανών Εθνικιστών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υμνώντας τον Χίτλερ, οι εθνικιστές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, το Λβόλ και άλλες πόλεις, ζητώντας την αναγνώριση των ταγμάτων τους που “οργώνουν” την ανατολική Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, ως “μαχητές για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει απερίφραστα τα νεοναζί κινήματα που φουντώνουν στην Ουκρανία. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση όλων των αρχών του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ντολγκόφ, τονίζοντας πως στις διαδηλώσεις πρωταγωνιστούσαν τα συνθήματα κατά της Μόσχας. «Χθες ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε και καθόρισε με σαφήνεια την απόλυτα καταδικαστική θέση της Ρωσίας απέναντι στη ραγδαία αύξηση των νεοναζί στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής» κατέληξε ο ρώσος επίτροπος.
Πηγη: Σύγχρονη Ρωσία

Σε έξι υπολογίζονται οι νεκροί έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη

Σε έξι, από τους συνολικά επτά, υπολογίζονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι έλληνες ομογενείς που έπεσαν νεκροί από την επίθεση με όλμους η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα περίχωρα της Μαριούπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Σαρτανά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους συνολικά 17 τραυματίες, οι τέσσερις είναι ελληνικής καταγωγής - αν και οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές στην παροχή στοιχείων.

Άλλωστε, όσοι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής έχουν μείνει στην περιοχή έχουν ουκρανικά διαβατήρια - όσοι ήταν κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων την έχουν εγκαταλείψει εδώ και μήνες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των ελλήνων ομογενών στην περιοχή σε περίπου 100.000, όταν η Μαριούπολη αριθμεί 500.000 κατοίκους.

Όπως λέει στο «Βήμα» ο έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών και την Τετάρτη επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της περιοχής, το τραγικό συμβάν οφείλεται σε επίθεση με όλμους η οποία έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, καθώς και με τον δήμαρχο Στέφανο Μάχμσμα, είχε μεταβεί στην περιοχή Ταλακόφσκα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Σαρτανά που αποτελεί το πλέον προκεχωρημένο σημείο του μετώπου μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στην Αζοφική Χερσόνησο. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Μαριούπολης. Το τελευταίο διάστημα επικρατούσε σχετική ηρεμία στην περιοχή μετά τις δύο συμφωνίες στο Μινσκ στις 5 και 20 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 15 λεπτά μετά την αναχώρησή τους από την περιοχή άρχισαν να πέφτουν οι όλμοι. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια εκδοχή είναι η σωστή (σ.σ.Δηλαδή δεν ξέρουν ποιοί ελέγχουν την περιοχή που έπεσαν οι όλμοι, μας λένε...): αν, δηλαδή, ευθύνονται οι φιλορώσοι αυτονομιστές ή αν η ευθύνη ανήκει στην επίσημη ουκρανική πλευρά που έκανε ασκήσεις στην περιοχή, όπως οι αυτονομιστές ισχυρίζονται. Από τις σφοδρότατες εκρήξεις, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των ελλήνων ομογενών και υποσχέθηκε άμεση στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων. «Η προστασία των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η πρώτη μέριμνά μας. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση. Αυτός είναι ο άξονας της πολιτικής μας ευθύς εξαρχής, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, όσο και διμερώς» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αθανασόπουλος Άγγελος

ΤΟ ΒΗΜΑ

Από Palmografos.com: Palmografos.com - Σε έξι υπολογίζονται οι νεκροί έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη
Ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ