12 Οκτ 2014

ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων» και η ... καμένη γη

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων» και η ... καμένη γη



Σε σίριαλ, με αιτία τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μετατράπηκε η συμμετοχή του Πανιωνίου στην Α1
Eurokinissi
αΣτη σκιά που ρίχνουν οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό με την παραίτηση του τεχνικού του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και η νίκη του Παναθηναϊκού στην πρώτη κόντρα των αιωνίων στο ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, κάνει πρεμιέρα σήμερα η φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1. Και μπορεί τα όσα συνέβησαν από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι σήμερα να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον πριν το ...ποδαρικό της νέας αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά που συνοδεύουν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Μπορεί οι υπεύθυνοι της Λίγκας (ΕΣΑΚΕ) να διατυμπανίζουν τα τελευταία χρόνια τη σταθεροποίηση του πρωταθλήματος σε ισχυρές επαγγελματικές βάσεις και αύξηση εσόδων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Η εμπορευματοποίηση πηγή των προβλημάτων
Η περίπτωση του Πανιωνίου, που, ναι μεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία στο ...και 5, εξασφαλίζοντας αρκετά ετεροχρονισμένα το περίφημο πιστοποιητικό, ωστόσο δεν καθιστά και το μέλλον του ευοίωνο, μέχρι τα εξίσου σημαντικά προβλήματα κυρίως στο οικονομικό θέμα αρκετών ομάδων είναι μερικά βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό πίσω από την αγωνιστική βιτρίνα. Σε μια άλλη περίπτωση, η νεοφώτιστη στην κατηγορία ΑΕΚ βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διάλυση, εξαιτίας παρόμοιων προβλημάτων, τα οποία λύθηκαν την τελευταία στιγμή, προκειμένου η ομάδα να μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Αρκετές ήταν οι ΚΑΕ που το καλοκαίρι δυσκολεύτηκαν αρκετά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνταν ως εγγύηση της συμμετοχής στο πρωτάθλημα και ανερχόταν στο ποσό των 100 χιλ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα έσοδο που προσδοκούσαν οι παράγοντες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ήρθαν ποτέ και μάλιστα ακόμα και το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης που προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο ΕΣΑΚΕ δεν πέτυχε ποτέ με δυο ομάδες (Ολυμπιακό και ΑΕΚ) να τραβούν το δικό τους δρόμο.

Ενα επίπεδο ψηλότερα από τους υπόλοιπους αντιπάλους βρίσκονται και φέτος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός
Eurokinissi
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να δει τη σημερινή πραγματικότητα ξεκομμένη απ' ό,τι επικράτησε την τελευταία 15ετία, τουλάχιστον στα δρώμενα της πρώτης κατηγορίας με την όξυνση του ανταγωνισμού κυρίως μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά και την ένταση της εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Η έλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, έχοντας ως βιτρίνα την ομάδα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν σκοπούς άσχετους με το ίδιο το άθλημα, ήταν η απαρχή, ώστε να φθάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Η φυγή τους ήταν αυτή που αποκάλυψε την καμένη γη που άφησαν πίσω τους με ομάδες ακόμα και τις λεγόμενες ιστορικές να πληρώνουν το μάρμαρο (π.χ. περιπτώσεις Πανελληνίου, Περιστερίου, Αμαρουσίου κ.τ.λ.) ακόμα και με την ίδια τους την ύπαρξη.
Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων»
Εδώ και αρκετά χρόνια το πρωτάθλημα της Α1 θεωρείται δύο ταχυτήτων, αυτής που αφορά την κόντρα των δύο αιωνίων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και αυτής που έχει να κάνει με το ρόλο των δύο ομάδων. Για τους δύο μονομάχους και απόλυτα φαβορί για τον τίτλο εξ αρχής κάθε πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια η αγωνιστική περίοδος λειτουργεί σε εντελώς άλλα επίπεδα απ' ό,τι στους υπόλοιπους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγώνες του πρωταθλήματος λειτουργούν απλά σαν πρόβα τζενεράλε ενόψει των υποχρεώσεών τους για την Ευρωλίγκα όπου εκεί ο πήχης είναι σαφώς πιο ανεβασμένος.
Ωστόσο, σε έναν εμπορευματοποιημένο αθλητισμό στον οποίον υπάγεται και η σημερινή πραγματικότητα του ελληνικού μπάσκετ μια μάχη συμφερόντων ποτέ δεν αρχίζει και σταματάει εντός του αγωνιστικού χώρου. Αντίθετα, ξεπερνάει κατά πολύ τα αγωνιστικά δρώμενα, λαμβάνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις και φυσικά οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με τις περίφημες κόντρες των δύο αιωνίων, με τις διοικήσεις των δυο ΚΑΕ να επιδίδονται σε μια ανελέητη μάχη, έχοντας ως όπλο σε αυτή και το φανατισμό των οπαδών για τα πρωτεία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης πέρσι έχει υψηλές φιλοδοξίες και φέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ