11 Νοε 2014

Βουλγαρία: «Νοσταλγία για τον κομμουνισμό» διαπιστώνει έρευνα, 25 χρόνια μετά τις ανατροπές

Βουλγαρία: «Νοσταλγία για τον κομμουνισμό» διαπιστώνει έρευνα, 25 χρόνια μετά τις ανατροπές
Ο επί σειρά ετών ηγέτης της ΛΔ της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επικράτηση της αντεπανάστασης και στη Βουλγαρία, ωστόσο η πείρα που έχει αποκτήσει πλέον ο βουλγαρικός λαός από τον καπιταλισμό και οι θολές έστω αναμνήσεις από τις κατακτήσεις επί σοσιαλισμού έχουν δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κύμα νοσταλγίας για την εποχή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
«Νοσταλγική εικόνα»
Μιλώντας σήμερα στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, η Μπόριανα Ντιμίτροβα από την εταιρεία Alpha Research -μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων στη χώρα- παραδέχθηκε πως «μια νοσταλγική και εξιδανικευμένη εικόνα του κομμουνισμού» έχει αρχίσει να κυριαρχεί στην κοινωνία. Η Ντιμίτροβα προσπάθησε να αιτιολογήσει τα ευρήματα της έρευνας από μια καθαρά αστική σκοπιά, λέγοντας πως τάχα οφείλεται στο ότι «κανείς εκπαιδευτικός ή πολιτιστικός θεσμός δεν κατέβαλε κάποια συστηματική προσπάθεια να αποκαλύψει τους μηχανισμούς, την ιδεολογία και τον τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος, ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε το σχολείο ή τα πανεπιστήμια και τα μουσεία».
Σημείωσε δε πως η νοσταλγία οφείλεται στο ότι «οι νέες γενιές αποκτούν γνώση για το σοσιαλισμό μόνο μέσα από τις ιστορίες συγγενών και γνωστών, οι οποίες, με τον καιρό, είναι φυσικό να ξεθωριάζουν ...και στο τέλος να εξιδανικεύονται».
Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, ορισμένοι Βούλγαροι παρουσιάζουν την «εποχή Ζίβκοβ» -επί 35 συναπτά χρόνια ηγέτη της Βουλγαρίας- ως «χρυσή εποχή», συγκρινόμενη με την ατμόσφαιρα εγκλήματος και διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα από την αντεπανάσταση και εντεύθεν.
Φρικτή πραγματικότητα
Ο λόγος που αυξάνεται η νοσταλγία για το σοσιαλισμό και στη Βουλγαρία, δεν είναι άλλος βέβαια από την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της χώρας. Μία πραγματικότητα που οδηγεί σε απονενοημένες πράξεις. Σήμερα, η νεαρή μητέρα που είχε αυτοπυρποληθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Σόφια, στις 3 Νοέμβρη, υπέκυψε στα τραύματά της.
Η 38χρονη Λίντια Πέτροβα, άνεργη φωτογράφος, διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, αυτοπυρπολήθηκε σε μια κίνηση απελπισίας, καθώς, σύμφωνα με την οικογένειά της, ανησυχούσε για το μέλλον του παιδιού της.
Μία ημέρα αργότερα, στις 4 Νοέμβρη, στην πόλη Σαντάνσκι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, αυτοπυρπολήθηκε ένας 48χρονος στην αυλή εκκλησίας. Από το Φλεβάρη του 2013 έως και το Γενάρη του τρέχοντος έτους, οχτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα «κύμα» αυτοπυρπολήσεων στη Βουλγαρία, εν μέσω ενός κλίματος φτώχειας, απογοήτευσης και διαφθοράς. Στη Βουλγαρία, την πλέον φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 48% των κατοίκων απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ