11 Νοε 2014

Τη ρίψη ατομικής βόμβας κατά της ΕΣΣΔ ζητούσε από τις ΗΠΑ ο Τσόρτσιλ

Τη ρίψη ατομικής βόμβας κατά της ΕΣΣΔ ζητούσε από τις ΗΠΑ ο Τσόρτσιλ
ο Τσόρτσιλ με τον Δαμασκηνό και τον Σκόμπυ κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών

Συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξαπολύσει ένα «προληπτικό» πυρηνικό χτύπημα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, κατέβαλε από το 1947 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος - ερευνητής Τόμας Μάιερ, στο βιβλίο του «Όταν τα λιοντάρια βρυχώνται: Οι Τσόρτσιλ και οι Κένεντι» (When Lions Roar: The Churchills And The Kennedys). Το βιβλίο κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα, ενώ αποσπάσματά του προδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Daily Mail».
Ο Τ. Μάιερ αναφέρει στο βιβλίο του ένα απόρρητο υπόμνημα που συνέταξε το FBI, σύμφωνα με το οποίο, το 1947, ο Ου. Τσόρτσιλ (ο οποίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ζήτησε από το ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Στάιλς Μπρίτζες, να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, προκειμένου να εξαπολύσει ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της ΕΣΣΔ.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που επικαλείται ο Τ. Μάιερ, ο Ου. Τσόρτσιλ ήταν «πεπεισμένος πώς ένα προληπτικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση θα εξαφάνιζε το Κρεμλίνο και έτσι θα ήταν πολύ εύκολο να χειριστεί κανείς τη Ρωσία». Στο έγγραφο του FBI, αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μίσος του Τσόρτσιλ προς την ΕΣΣΔ, καθώς υποστηρίζει ότι αν η επίθεση δε γίνει, τότε «η Ρωσία θα επιτεθεί στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, όταν αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ο πολιτισμός θα καταστραφεί ή θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω». Ο συντάκτης του υπομνήματος, πάντως, κάνει σαφές ότι ο Τσόρτσιλ ήταν έτοιμος να αποδεχθεί τα εκατομμύρια νεκρών Σοβιετικών, στο όνομα της «διάσωσης του πολιτισμένου κόσμου».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 1947, η Σοβιετική Ένωση δεν είχε πυρηνικά όπλα, ενώ η πρώτη δοκιμή έγινε το 1949, ως απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο εμπνευστής του όρου «Σιδηρούν Παραπέτασμα» δεν ήταν άλλος από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο αυτό σε ομιλία του, στο πανεπιστήμιο του Φούλτον στο Μιζούρι.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ