26 Νοε 2014

ΗΠΑ Λαϊκές αντιδράσεις μετά την προκλητική αθώωση του αστυνομικού

ΗΠΑ
Λαϊκές αντιδράσεις μετά την προκλητική αθώωση του αστυνομικού



Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Φέργκιουσον και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ
Eurokinissi
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Λάδι στη φωτιά» των οξυμένων κοινωνικο-οικονομικών και ταξικών ανισοτήτων που επικρατούν στις ΗΠΑ, με πιο έντονη τη ρατσιστική βια σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας, έριξε χτες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο Μιζούρι και άλλες αμερικάνικες πολιτείες η απόφαση του Σώματος ενόρκων πολιτειακού δικαστηρίου να μην απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία έναντι του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον, που σκότωσε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου τον άοπλο Αφροαμερικανό έφηβο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.
Η αθώωση του αστυνομικού πυροδότησε νέο, μεγαλύτερο (από το περασμένο καλοκαίρι) κύμα οργισμένων διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, αλλά και εμπρησμών, λεηλασιών σε δεκάδες κτίρια της ευρύτερης περιοχής της κομητείας του Σεντ Λιούις στο Μιζούρι. Πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια κινητοποιήσεων και επεισοδίων, τουλάχιστον 12 κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, άλλοι 14 τραυματίστηκαν ενώ πάνω από 150 ριπές πυροβολισμών ακούστηκαν σε διάφορα σημεία του Σεντ Λούις.
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας Δευτέρας προς Τρίτης και στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Σιάτλ, στο Λος Αντζελες, στο Οκλαντ, και την Ουάσιγκτον.
Η κλιμάκωση της βίας χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή από τον κυβερνήτη της πολιτείας του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, για την ενίσχυση των μελών της Εθνοφρουράς που ανέλαβαν ρόλο ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων «επιβολής της τάξης».
Οι δραματικές εξελίξεις και η αθωωτική απόφαση (από 9 λευκούς ενόρκους έναντι 3 μαύρων) ενός ακόμη λευκού αστυνομικού που δολοφονεί νεαρούς Αφροαμερικανούς προκάλεσαν «βαθιά απογοήτευση» και στην οικογένεια του αδικοσκοτωμένου Μάικλ Μπράουν.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα πυρά λευκού αστυνομικού τον περασμένο Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη διαδικασία, η οποία οδήγησε στην απαλλαγή του αστυνομικού από κάθε νομική ευθύνη για το περιστατικό.
Στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για την επιμελή του προσπάθεια να αποφύγει να πάρει θέσει στα θύματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, απηύθυνε νέα «έκκληση για ηρεμία», ζητώντας «σεβασμό του νόμου» και καλώντας όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση του Σώματος των ενόρκων «να το κάνουν ειρηνικά», υπογραμμίζοντας και την επιθυμία της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.
Και διεθνείς αντιδράσεις
Οι αμερικανικές αρχές θα όφειλαν να εξετάσουν πώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις επηρεάζουν την επιβολή του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία «βαθιά και ραγδαία εντεινόμενη» δυσπιστία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε χτες ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν αναφερόμενος στην απόφαση του Σώματος ενόρκων πολιτειακού δικαστηρίου να μην απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον.
Ο Ζάιντ απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει αν απόφαση που έλαβε ένα Σώμα ενόρκων «συμμορφώνεται με το διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» επειδή δεν διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες, προτιμώντας να εκφράσει «βαθιά ανησυχία για το δυσανάλογο αριθμό των νεαρών Αφροαμερικανών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των διαπληκτισμών τους με τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ».
Τον τελευταίο καιρό από αστυνομικούς έχουν δολοφονηθεί εκτός από τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν και άλλοι Αφροαμερικάνοι, ο 17χρονος Τρέιβον Μάρτιν και τελευταία ο 12χρονος Ταμίρ Ράις, στο Κλίβελαντ γιατί είχε στα χέρια του ένα πιστόλι - παιχνίδι.
Εντονη ήταν και η αντίδραση της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, που κατάγεται από τη Γουιάνα.
Στη Μόσχα ο απεσταλμένος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κονσταντίν Ντόλγκοφ, σημείωσε ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες στο Μιζούρι «αντανακλούν τις αυξανόμενες εντάσεις εξαιτίας ρατσιστικών διακρίσεων που υποβαθμίζουν τη σταθερότητα στις ΗΠΑ».
  • Το ξημερώματα της Τρίτης επίσης ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ότι κοντά στο σημείο που είχε δολοφονηθεί από τον αστυνομικό ο 18χρονος στο Φέργκιουσον, βρέθηκε σε αυτοκίνητο ένας νεαρός άνδρας χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι. Ωστόσο δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις που να συνδέουν το θάνατο αυτό με τις αντιδράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ