ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Είκοσι δύο ψυχές χάθηκαν στα κύματα
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
|
Το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ενώ θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου. Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012, συνολικά 43.321 μετανάστες έχουν διωχθεί από τη χώρα μας.
Τα έτη 2011 - 2013, το Λιμενικό Σώμα έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά θαλάσσιας διακίνησης μεταναστών, εντοπίζοντας 11.741 αλλοδαπούς. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα και διάσωση. Τα στοιχεία αυτά του Λιμενικού δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του αντιμεταναστευτικού φράκτη στον Εβρο και την ενίσχυση των συνοριακών περιπόλων.
Οσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, η ένταση της καταστολής στα σύνορα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που δηλώνει ότι «θα δοθεί έμφαση σε μέτρα που αφορούν στις πολιτικές πρόληψης και αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, στα θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και στην οικοδόμηση θεσμικής ικανότητας για διαχείριση των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης μεταναστών όσο και με τις τρίτες χώρες διέλευσης μεταναστών». Ετσι, «στρογγυλεμένα», τα είχε πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων του στο Ζάππειο, δίνοντας το στίγμα της ενίσχυσης των πολιτικών καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.
Το νέο ναυάγιο συνέβη χτες τα ξημερώματα περίπου 4,5 μίλια ανοιχτά του Αγ. Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το σκάφος ήταν δωδεκάμετρο γιοτ με ρυμουλκούμενη λέμβο, στα οποία επέβαιναν περίπου 65 άνθρωποι. Το πρώτο ανατράπηκε και η βάρκα βυθίστηκε. Στην περιοχή έσπευσαν δυο πλωτά του Λιμενικού, σκάφος της Frontex, τρία αλιευτικά, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, κρουαζιερόπλοιο και ελικόπτερο. Σε πρώτη φάση διασώθηκαν 36 άτομα (32 άνδρες, τρεις γυναίκες κι ένα παιδί που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας). Στη συνέχεια, ακολούθησε η περισυλλογή πτωμάτων. Οι πρώτες σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα. Ηταν τεσσάρων ναυαγών (δυο γυναίκες, ένας άνδρας), ανάμεσά τους κι ενός αγοριού. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν 14 σοροί (δέκα γυναίκες, δύο άνδρες και δύο παιδιά) στο εσωτερικό του γιοτ που ανελκύστηκε. Το απόγευμα, το Λιμενικό ανακοίνωνε την ανεύρεση συνολικά 22 νεκρών αλλοδαπών (πρόκειται για 12 γυναίκες, 6 άνδρες, δυο αγόρια και δυο κορίτσια). Οι 18 ήταν εγκλωβισμένοι στο σκάφος. Το τελευταίο βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. Τραγική εικόνα ήταν η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά της το παιδί της. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή επιχείρηση για τη διάσωση 147 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 5 γυναικών και 7 παιδιών, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος, στα όρια του ελληνικού και μαλτέζικου χώρου έρευνας και διάσωσης και πλησιέστερα προς τις ελληνικές ακτές. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν την Παρασκευή από το τάνκερ «Southern Spirit», σημαίας Μάλτας, με το οποίο μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.
Επίσης, ακόμη 548 μετανάστες διώχτηκαν από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2012, έχουν διωχτεί από τη χώρα μας 43.321 αλλοδαποί. Ο αριθμός των αλλοδαπών που διώχτηκαν με μέριμνα της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής, από τον Αύγουστο του 2012, ανέρχεται σε 14.749 άτομα.
Εξάλλου, 30 μετανάστες εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη νήσο «Παναγιά» Οινουσσών Χίου και άλλοι 69 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ζουράφας στη Σαμοθράκη. Ολοι τους συνελήφθησαν.
Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε διεθνική σπείρα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μας, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου