8 Αυγ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Στήριξε μέτρα κατά της Ρωσίας και τώρα τρέχει για τις εξαγωγές...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξε μέτρα κατά της Ρωσίας και τώρα τρέχει για τις εξαγωγές...


Τρόπους για να μην πληγούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των αντιμέτρων που ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση (απάντηση στα μέτρα που αποφάσισαν πρώτες ΗΠΑ και ΕΕ) αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια, η Αθήνα συμμετείχε στα διαβούλια της ΕΕ όπου αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα, δεν διαχώρισε τη θέση της, αντιθέτως συνδιαμόρφωσε κιόλας τη στρατηγική διείσδυσης μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, χτες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γεν. γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Επισήμως, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι «νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ». Ο Π. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του ΥΠΕΞ «με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς».
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας (με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων) με αντικείμενο «την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων».
Και επειδή ανησυχούν ότι η ρωσική αγορά κλείνει, τουλάχιστον για το παρόν, αναζητούν τώρα νέες αγορές μήπως και προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα. Ετσι, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας «θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορώνγια τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της».
Μπρος στο ενδεχόμενο καταστροφής χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που έβλεπαν τη Ρωσία ως διέξοδο για τα προϊόντα τους, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έσπευσε χτες να δηλώσει για το εμπάργκο που ανακοίνωσε η Ρωσία: «Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της ΕΕ, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».
Αυταπάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει γαργάρα τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, την ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ευρωατλαντικού άξονα ως σύγκρουσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών», ότι ακολουθεί «αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση», ότι «δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών».
«Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται», προσθέτει, κλείνοντας το μάτι σε ελληνικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά, πασχίζοντας να εμφανιστεί συνολικά στο ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο ως καλύτερος εκφραστής των συμφερόντων του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, καλλιέργειας αυταπατών ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός ΕΕ, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει: «Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην ΕΕ», το Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία... μήπως διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ