23 Οκτ 2014

Θερίζει η φτώχεια

Θερίζει η φτώχεια
Επείγοντα μέτρα διεκδικεί από την κυβέρνηση η δημοτική αρχή της Πάτρας


Επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών που επιβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για την προστασία των ανέργων με την καταβολή επιδόματος καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, διεκδικεί από την κυβέρνηση η δημοτική αρχή της Πάτρας, με αφορμή το γεγονός ότι ήδη περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο δήμο ζητώντας να πάρουν έστω κι αυτό το «επίδομα ένδειας».
Σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή σημειώνει: Το ποσό των 15.000 ευρώ που η κυβέρνηση επιχορήγησε για το 2014 το δήμο για το συγκεκριμένο σκοπό δεν φτάνουν για να καλύψουν τις 800 αιτήσεις προς την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, που ήδη υπάρχουν, καθώς είναι πολύ μεγάλο πλέον το ποσοστό των δημοτών που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι μάλιστα τέτοια η προσέλευση που η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλες αιτήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανταπόκρισης λόγω έλλειψης ιδίων πόρων.
Σημειώνεται ότι για το 2013 ο Δήμος Πατρέων επιχορηγήθηκε για τον ίδιο σκοπό με το ποσό των 10.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε 70 άτομα, από το σύνολο των 300 αιτήσεων, που ήταν δικαιούχοι του βοηθήματος.
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων αναφέρει: «Το γεγονός ότι το χρηματικό αυτό ποσό της επιχορήγησης των 15.000 ευρώ δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και της ΕΕ οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια σημαντικό μέρος των λαϊκών οικογενειών, όπου αντί για εργασία και δικαιώματα λαμβάνουν υποσχέσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα... ακραίας φτώχειας - το οποίο υιοθετείται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - και το δίδαγμα "Μάθε να ζεις με τη φτώχεια σου". Ο ορισμός της έννοιας "ακραία φτώχεια" δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα και δεν αποτελεί κριτήριο για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας, όπως τροφή, Υγεία, στέγη, Παιδεία, Πολιτισμός κ.ά.».
Δεν συναινούμε στην αντιλαϊκή πολιτική
Τη συνέχιση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και από τη θέση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τονίζουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, με ανακοίνωσή τους.
Οπως αναφέρουν, «δεν συμμετείχαμε και δεν κάναμε καμιά συνεργασία, ούτε παζαρέψαμε στη συγκρότηση του προεδρείου της ΠΕΔ. Ψηφίσαμε λευκό στη διαδικασία εκλογής γιατί θέλουμε μαζί με το λαό να παλέψουμε για να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό οι λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των εργαζομένων, να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη και να ελαφρύνουμε τα λαϊκά στρώματα με παράλληλη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Γιατί θέλουμε μαζί με τους εργαζόμενους να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αλλά με εργαζόμενους με σταθερή απασχόληση».
Υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, πως «δεν θα συνταχθούμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις γιατί κινούνται στις κατευθύνσεις του "Καλλικράτη" και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που οδηγούν σε χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών δομών και άλλων υπηρεσιών, αλλά και την αύξηση της φορομπηξίας στα λαϊκά στρώματα». Παράλληλα, τονίζουν πως θα βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα αποτελέσουν αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ