20 Μαΐ 2015

Τα μέτρα θα είναι σκληρά είτε εφαρμοστούν τμηματικά είτε στο σύνολό τους

Τα μέτρα θα είναι σκληρά είτε εφαρμοστούν τμηματικά είτε στο σύνολό τους




Στις Βρυξέλλες και στη Ρίγα μεταφέρονται οι αντιλαϊκές διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εταίρων της.
Από σήμερα ξεκινάει ένας νέος γύρος συνομιλιών στο «Brussels Group» για την κατάρτιση των νέων σκληρών μέτρων. Η συνεδρίαση προετοιμάστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες μέσω τηλεδιασκέψεων ανάμεσα στα κλιμάκια της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα παζάρια για την επίτευξη συμφωνίας να απασχολήσουν - έστω και ανεπισήμως- τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι πιθανόν να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα του ζητήσουν να επιταχυνθούν οι συνομιλίες. 
Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες πρόταση - πακέτο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς κούρεμα. 
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιθυμεί ενιαία συμφωνία, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε αυτή την άποψη και στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.  «Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά τον Ιούνη και την τρέχουσα διαπραγμάτευση για να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης», και θα έχει χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβρη. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους, και σε αυτήν θα παραπεμφθούν ορισμένα σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είτε τμηματικά είτε στο σύνολό τους, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται στα σκαριά, ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν και όλα τα προηγούμενα «μνημονιακά» μέτρα.
Μετά τις πληροφορίες ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή (μετρητά ή κάρτα), στο προσκήνιο έρχονται νέα σενάρια που θα απογειώσουν εξίσου τη φοροληστεία του λαού. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει επεξεργαστεί νέα πρόταση που προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό 6,5% με 7,5%, έναν μεσαίο 15% και έναν υψηλότερο 21% με 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ