9 Ιουν 2015

Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» που πληρώνει ο λαός

Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» που πληρώνει ο λαός
Η εγχώρια αστική τάξη εκτιμά ότι η «γεωστρατηγική αξία» της χώρας αποτελεί το «βαρύ χαρτί» της, διαχρονικά, στην προσπάθειά της να κερδίσει «πόντους» στους διεθνείς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένα, στην τρέχουσα περίοδο, στα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό της με τους δανειστές, για την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους. Γι' αυτό, άλλωστε, αυτό το «χαρτί» παίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ενώ στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, από τη Β. Αφρική ως τη Μ. Ανατολή και από την Ουκρανία ως τα ίδια τα Βαλκάνια, το όλο και πιο ενεργό «παιχνίδι» με αυτό το «χαρτί», πάντα εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους για το λαό, οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να το πλασάρουν ως κάτι από το οποίο έχει και αυτός να κερδίσει, π.χ. με μια συμφωνία με τους δανειστές, που θα έχει «λιγότερο επώδυνους» όρους, επειδή θα λαμβάνει υπόψη τη «γεωστρατηγική αξία» της χώρας...
Κάπως έτσι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, μιλά για «αξιοποίηση της αστείρευτης γεωπολιτικής δυναμικής της πατρίδας μας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς «περηφανεύεται» ότι «το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ως υπουργός Εξωτερικών για διαπραγματευτικούς λόγους, ήταν να λάβω μέτρα, ώστε να μετακινηθεί η θεματολογία από τα της οικονομίας αποκλειστικά (...) σε μία πολιτική αντίληψη των πραγμάτων, που συνδέεται και με τη γεωπολιτική θέση».
Επιβεβαιώνοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν συνολικότερη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης, ο επικεφαλής της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, έλεγε την Κυριακή: «Η Ελλάδα είναι το σύνορο, φίλες και φίλοι, της Ευρώπης, το σύνορο με την πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου σήμερα. Ετσι, λοιπόν, μία απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρώπη, δε θα ήταν μόνο αδιανόητη, θα ήταν και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Επίσης, ότι η Ελλάδα είναι «μεγάλο πλεονέκτημα της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης, για την ίδια την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» δε διστάζει να μιλά ανοιχτά για παραχώρηση βάσεων, υποδομών και Ενόπλων Δυνάμεων για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...
***
Για παράδειγμα, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, έλεγε την προηγούμενη Τετάρτη: «Οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό των Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται. Η πρόταση της Ελλάδος προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι οποιαδήποτε αεροπορική δραστηριότητα που είναι στη Σούδα -για να διευκολύνει την κάθοδο των τουριστικών αεροσκαφών και να μπορέσουν να υπάρχουν και μεγαλύτεροι χώροι στη διάθεση της Συμμαχίας- να πάει στην Κάρπαθο».
Κατόπιν τούτων, είχε το θράσος την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή να ισχυρίζεται: «Να σας πω και για την Κάρπαθο και να απαντήσω και στο ΚΚΕ (σ.σ. για την κριτική που ασκεί). Δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας καινούργιας βάσεως πουθενά. Προτείναμε τη μεταφορά αεροπορικών δραστηριοτήτων από το αεροδρόμιο της Σούδας στην Κάρπαθο. Θα φύγει από τη Σούδα η αεροπορική δραστηριότητα και θα πάει στην Κάρπαθο. Αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα να μεταφερθεί από την Κρήτη σε ένα νησί της Δωδεκανήσου, του οποίου ο αεροπορικός κύκλος έχει το Καστελόριζο, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας το εξηγήσω τώρα αυτό»!!!
Οπως είδαμε, βέβαια, αμέσως παραπάνω, ο ίδιος ο Π. Καμμένος μιλά σαφώς για ενίσχυση - επέκταση της βάσης της Σούδας, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος δήλωνε πως «θα έχει πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για την Ελλάδα και για το ΝΑΤΟ η δημιουργία μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο».
Επιπλέον, έλεγε εμμέσως πλην σαφώς στους νησιώτες ότι αν θέλουν να έχουν περίθαλψη, θα πρέπει να δεχτούν να έχουν και ΝΑΤΟική βάση (!), μιλώντας για «δημιουργία εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τις οικογένειες που θα διαμένουν εδώ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη δημιουργία υποδομών που έχει ανάγκη η Κάρπαθος, όπως νοσοκομεία».
Φρόντιζε, τέλος, να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο" (σ.σ. «αεροπλανοφόρο»... του οποίου οι αεροπορικές δραστηριότητες τάχα θα μεταφερθούν!!!). Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο».
***
Τι να πρωτοαπαντήσει κανείς στα επιχειρήματα αυτά της κυβέρνησης; Οτι αποτελεί τεράστιο θράσος από την κυβέρνηση που έκανε σημαία της την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» να καλεί τους νησιώτες να γίνονται ορντινάντσες των ΝΑΤΟικών για να έχουν νοσοκομείο;!
Οτι οι ΗΠΑ, σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν από γη, θάλασσα και αέρα τη Σούδα, την οποία θεωρούν πρώτης προτεραιότητας για τους σχεδιασμούς τους, γι' αυτό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να τους διαβεβαιώσει ότι θα την ενισχύσει και θα την επεκτείνει;
Οτι η υπονόηση πως οι ΗΠΑ, μέσω της Καρπάθου, θα προστατεύουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο, είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας, εφόσον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανέχονται χρόνια τώρα τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την κατοχή στην Κύπρο;
Οτι αυτά συμβαίνουν, ενώ χρόνια τώρα η Ελλάδα καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εντός ΝΑΤΟ, καταβάλλει κάθε χρόνο ιλιγγιώδη ποσά, ακόμα και εν μέσω βαθιάς κρίσης και μάλιστα για ανάγκες της λυκοσυμμαχίας και όχι γι' αυτές της άμυνας της χώρας, φιλοξενεί ΝΑΤΟικές βάσεις, συνδράμει με μέσα, υποδομές και προσωπικό στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και σχηματισμούς του ΝΑΤΟ, στεγάζει εδώ (σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα) στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει υποστηρίξει κατά καιρούς τις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, έχει στείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν;
***
Επομένως, τίποτε δεν έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός από το ΝΑΤΟ και τις εξυπηρετήσεις που θα του παράσχει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την προστασία του. Κάθε άλλο.
Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η περίοδος των τελευταίων χρόνων, δηλαδή η περίοδος της ακόμα μεγαλύτερης έντασης στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και του εισοδήματός του, συμπίπτει χρονικά ακριβώς με την περίοδο που έγινε ακόμα βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ο λαός, δηλαδή, πληρώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οικονομικά και με ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την προστασία των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και με καταπόντιση δικαιωμάτων του. Σε αυτό το πλαίσιο, κανένα συμφέρον δεν έχει να στοιχηθεί πίσω από τους αστούς, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τάξης τους και μόνο. Αντίθετα, πρέπει να οργανώσει τη δική του απάντηση στα τέτοια σχέδιά τους και στους κινδύνους που συνεπάγονται για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ