16 Σεπ 2015

ΣΥΡΙΖΑ Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, κούφια λόγια στο λαό

ΣΥΡΙΖΑ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, κούφια λόγια στο λαό



Με μπόλικο θράσος, μιλώντας στη Λάρισα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο» που έφερε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
Με μπόλικο θράσος, μιλώντας στη Λάρισα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο» που έφερε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
Eurokinissi
Ανάπτυξη, αλλαγή, ίσες ευκαιρίες, αναδιανομή, πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ήταν οι υποσχέσεις - ουσιαστικές στο κομμάτι που αφορά το κεφάλαιο, κάλπικες για το λαό - που «πρωταγωνίστησαν» στη χτεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Λάρισα. Μάλιστα το «παλιό», η «σήψη» και η διαπλοκή είχαν την τιμητική τους, σε μια ομιλία με οσμή ναφθαλίνης, αφού ανέσυρε απ' το χρονοντούλαπο λεκτικά σχήματα αντιπαράθεσης, επιχειρώντας να κρύψει την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις.
«Ο λαός μας αποφάσισε: Οχι στην παλινόρθωση της διαφθοράς και της διαπλοκής», ανέφερε, ενώ ξέθαψε και διλήμματα τύπου «Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου ή της συντήρησης; (...) 'Η εμπιστευόμαστε την Ελλάδα στους ανθρώπους που σας κοιτάζουν με καθαρό βλέμμα (...) ή εγκαταλείπουμε την πατρίδα μας στους ομοτράπεζους της διαπλοκής, στους δωρολήπτες της Siemens, στους τροφίμους της λίστας Λαγκάρντ...».
Ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να απευθυνθεί στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, στους οποίους το δικό του μνημόνιο δίνει τη χαριστική βολή, ισχυριζόμενος: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα και θα δώσουμε λύσεις (...) Με την επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε και αφήσαμε ανοιχτή τη διαπραγμάτευση για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου» !
Απογειώνοντας την κοροϊδία, έφτασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι «εμείς μπορέσαμε μέσα σε εφτά μήνες να δώσουμε τα πρώτα, αξιόπιστα δείγματα γραφής, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο», κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αφορολόγητο στις αποζημιώσεις στις φυσικές καταστροφές και τις αγροτικές επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ. Σε ό,τι όμως αφορά τη συνολική φοροεπιδρομή που προβλέπει για τους αγρότες το τρίτο μνημόνιο, κατάπιε τη γλώσσα του κι αρκέστηκε να ψελλίσει κάτι περί άμβλυνσης των συνεπειών. Αντίστοιχα, και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα τα προσπέρασε σαν ...δυσκολίες μεν, αναγκαίες δε αφού με τη συμφωνία αποτράπηκε, όπως είπε, η κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, το «σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος» διένειμε εκ νέου χτες ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να κρυφτεί ότι ο κορμός του προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, έχει ήδη γραφτεί και ψηφιστεί και είναι το τρίτο μνημόνιο για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η Κουμουνδούρου επιχειρεί με ψηφοθηρικά τερτίπια να ψαρέψει στα θολά νερά, καλλιεργώντας αυταπάτες περί «παράλληλου προγράμματος».
Η ανάγνωση του πολυσέλιδου κυβερνητικού προγράμματος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα στα μέτρα του μνημονίου, που προάγει τη βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης με ένα πλέγμα μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων (νέος αναπτυξιακός νόμος, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, θεσμικές παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και δομές διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις, ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλαγές στη χρήση γης ώστε να ανοιχτούν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, διευκόλυνση νέων επενδυτικών προγραμμάτων κ.ά.).
Ανακατεύοντας τα ζητήματα των Εργασιακών, του Ασφαλιστικού και των συντάξεων - ζητήματα για τα οποία το μνημόνιο προβλέπει νέα σκληρά χτυπήματα, μέσω... υιοθέτησης των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ - με τα ζητήματα στα οποία γίνεται ενδοκαπιταλιστική «σφαγή» (ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση «κόκκινων» δανείων κ.τ.λ.), το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και πάλι να καλλιεργήσει αυταπάτες περί «συνέχισης της διαπραγμάτευσης στα ανοιχτά ζητήματα» του μνημονίου.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Κομβικά ζητήματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Αναφερόμαστε σε πεδία όπως είναι: Οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό σύστημα και φυσικά η ρύθμιση του ανοιχτού ζητήματος των "κόκκινων δανείων". Τα πεδία αυτά συνιστούν γκρίζες ζώνες, με την έννοια ότι το περιεχόμενο των αλλαγών που θα γίνουν παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανοιχτό, αν και οι διατυπώσεις της συμφωνίας, σε πολλά σημεία, είναι προβληματικές».
Σε ό,τι αφορά το άλλο ζήτημα που «καίει» το εγχώριο κεφάλαιο, τη διαχείριση δηλαδή του κρατικού χρέους διατυπώνονται κομπασμοί ότι «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έχει πλέον ανοίξει διεθνώς και με δεσμευτικό τρόπο (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση, μετά την πρώτη αξιολόγηση, να καταθέσει την πρότασή της για μια συνολική και ριζική λύση του προβλήματος».
Τις εκτιμήσεις αυτές ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στο Marketwatch εκφράζει το φόβο ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».
Ο Γ. Σταθάκης, τέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ διαφήμισε τη συμφωνία στο κεφάλαιο λέγοντας ότι «τα πλεονάσματα στη συμφωνία είναι ήπια, έτσι δίνεται χώρος στην οικονομία για να γίνει μεταστροφή», προσθέτει ότι «χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη, να εκμεταλλευτούμε διαθέσιμους πόρους, χρειάζονται τολμηρές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις» και πως η κυβέρνηση θα κριθεί απ' το αν θα μπορέσει να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ