13 Νοε 2015

Κλιμακώνουμε με σχέδιο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς

Κλιμακώνουμε με σχέδιο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς
Ενα στέρεο βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα, ήταν η χτεσινή πανεργατική πανελλαδική απεργία. Καταλυτική για την επιτυχία της, ήταν η συμβολή του ΠΑΜΕ, που έβαλε τη σφραγίδα του και σ' αυτόν τον απεργιακό αγώνα. Η παρέμβασή του στην οργάνωση της απεργίας, η μαχητικότητα των δυνάμεών του σε χιλιάδες εργασιακούς χώρους, μετέτρεψαν τη χτεσινή κινητοποίηση και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε πάνω από 70 πόλεις, σε μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.
Δίπλα στους χιλιάδες απεργούς, σε κοινό βηματισμό, πορεύτηκαν φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, γυναίκες και συνταξιούχοι. Ολους αυτούς που συμμετείχαν στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ «παραμερίζοντας την τρομοκρατία και τις απειλές της μεγαλοεργοδοσίας, ξεπερνώντας το κλίμα της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού με τα ψίχουλα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας», χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Η χτεσινή απεργία ήταν η αρχή! Τώρα, χρειάζεται σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αιτία πολέμου και τα μέτρα που θα φέρουν για το Ασφαλιστικό πρέπει να απαντηθούν με νέα γενική απεργία. Να δημιουργηθεί ένα τεράστιο λαϊκό τείχος, που θα μπλοκάρει τα αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα.
Με μαζικότητα και ζωντάνια το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Χιλιάδες διαδήλωσαν από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
*
Από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα, σε μια πραγματικά μεγάλη και με παλμό απεργιακή διαδήλωση, πορεύτηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων στην Αθήνα.
Το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, η μαζικότητα και η ζωντάνια του, ήταν το επιστέγασμα μιας δύσκολης και απαιτητικής μάχης, που δόθηκε με αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία από τις ταξικές δυνάμεις για να πετύχει η χτεσινή απεργία, να αποτελέσει καταλύτη για κλιμάκωση τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η πορεία απλώθηκε σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου. Σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, όταν η κεφαλή της έφτανε στον Εθνικό Κήπο, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών ξεκινούσαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)!
Αμέτρητες εικόνες δίνουν το στίγμα της χτεσινής συγκέντρωσης: Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι με τις σημαίες και τα πανό των Συνδικάτων τους. Εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διαδήλωσαν χτες συγκροτημένα με το ΠΑΜΕ. Νέοι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» και καθαρίστριες από τα σχολεία της Αθήνας, που διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με ένα μαζικό μπλοκ, που χτες δεν άνοιξαν τα μαγαζιά τους και συμμετείχαν με τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ και τα πανό των Συλλόγων τους στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση. Σχεδόν 50 Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ΕΒΕ συμμετείχαν, με αποφάσεις τους, στα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα και δεκάδες από αυτές καλούσαν στη συγκέντρωση της Αθήνας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Οι μουσικοί του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έδωσαν ρυθμό στην πορεία με τα τύμπανα και τα πνευστά τους. Η ΠΣΟ συμμετείχε στη διαδήλωση με ξενόγλωσσες πικέτες, ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, ενώ κυριολεκτικά «χαλασμό» έκαναν τα μαζικά μπλοκ των μαθητών, με συνθήματα και ρυθμικά χειροκροτήματα.
Στην κεφαλή δέσποζε το πανό του ΠΑΜΕ, με το σύνθημα: «Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κάτω οι φόροι», ενώ από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κι αυτό: «Μνημόνια χαράτσια μεταρρυθμίσεις, των μονοπωλίων είναι απαιτήσεις».
Ζεστό χειροκρότημα απέσπασε η ανακοίνωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στην «Ανακύκλωση» των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου Κρήτης, που δίνουν δίκαιο αγώνα. Αλλά και η έκκληση των ηθοποιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι ζήτησαν χτες κανείς θεατής να μην πάει στο θέατρο, αλλά να βοηθήσουν όλοι, ώστε να έχει επιτυχία η απεργία, που αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση, κόντρα στη θέληση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.
Στη συγκέντρωση, που ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Τάτσιος από την Παναττική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα», ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία, θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

*

*
Μεγάλη σε όγκο και παλμό η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού, σηματοδοτώντας την αντίθεση του λαού στην ιδιωτικοποίησή του. Στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, έφτασαν συγκροτημένα οι προσυγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων που είχαν οριστεί στο κέντρο της πόλης (Εμπόριο, Επισιτισμός - Τουρισμός) και η προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ.
Στη συγκέντρωση, μίλησαν οι Γρηγόρης Λιβιεράτος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στα 5μηνα στους ΟΤΑ, ο Χρήστος Τοπάζος, γενικός οργανωτικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, ο Ζήσης Μαλαχιάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας και ο Γιώργος Ρίσκος, από την ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Λιμάνι, όπου ο Κώστας Ηλιού, από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας.
Μαζικά όλα τα μπλοκ στη συγκέντρωση του Πειραιά

Αποψη της μαζικής συγκέντρωσης στον Πειραιά
Αποψη της μαζικής συγκέντρωσης στον Πειραιά
Χιλιάδες απεργοί εργάτες και εργάτριες από εργοστάσια και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τους χώρους του εμπορίου, το λιμάνι, τα καράβια, υπάλληλοι των δήμων, γυναίκες της εργατικής τάξης, συνταξιούχοι και μαζί τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με δυναμικά μπλοκ, συγκρότησαν χτες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πειραιώτικη περιφέρεια.
Μαζικό ήταν και το μπλοκ της Επιτροπής Εργαζομένων των 5μηνων των δήμων του Πειραιά, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε και παρουσία εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ. Η περιφρούρηση της απεργίας έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς: Στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΛΑΪΔΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κ.λπ.), στα καράβια της ακτοπλοΐας και του Αργοσαρωνικού, στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, παντού.
Παράλληλα με τη μάχη της περιφρούρησης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξέφραζαν και την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν στο λιμάνι μοιράζοντας και σχετική ανακοίνωση γραμμένη στην αγγλική και αραβική γλώσσα. Κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Χαιρέτισαν η Θάλεια Περπερίδου, από την Επιτροπή των 5μηνων, και ο Γιάννης Κογιόννης, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το μάθημα έγινε χτες στο δρόμο!

*
Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, τα παιδιά των γονατισμένων από τα αντιλαϊκά μέτρα λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, έδωσαν το δικό τους δυναμικό «παρών» στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου κατέφτασαν από τις συνοικίες της Αθήνας σχολεία με τα πανό τους: «Μαθητική πορεία και στην απεργία, αυτή είναι η απάντηση στην κοροϊδία», «Θέλουμε παιδεία και όχι αμορφωσιά, πάρε το μνημόνιο Αλέξη και άντε γεια» , «Σχολείο να μορφώνει όχι να εξοντώνει»... Με ζωντάνια, με σφυρίγματα, ταμπούρλα, καπνογόνα με συνθήματα και τραγούδια, πορεύτηκαν έως το Σύνταγμα, μαζί με τα μπλοκ των απεργών που έφευγαν εκείνη την ώρα από την Ομόνοια. Το ίδιο και οι φοιτητικοί σύλλογοι, με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου». Χτες, το μάθημα ήταν διαφορετικό και έγινε στο δρόμο...
Διεθνιστική αλληλεγγύη προς το ΠΑΜΕ

Μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο εξέφρασε χτες την αλληλεγγύη του στην πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, οργάνωσαν κινητοποίηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.) και ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβαν συνδικάτα από τη Νότια Αφρική, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην απεργία. Μηνύματα αλληλεγγύης έφτασαν στο ΠΑΜΕ από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Χώρα των Βάσκων, Γαλλία, Δανία, Κογκό, Κύπρο, Λίβανο, Πορτογαλία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Ιράν, Σουηδία, Τσεχία, Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ