30 Δεκ 2015

Ευρωενωσιακός καπιταλισμός και ιΔανικό δουλεμπόριο - ΔΑΝΙΑ: Ραγδαία εκτίναξη των δουλεμπορικών γραφείων

 Ευρωενωσιακός καπιταλισμός και ιΔανικό δουλεμπόριο - ΔΑΝΙΑ: Ραγδαία εκτίναξη των δουλεμπορικών γραφείων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας,τα τελευταία 5 χρόνια, η προώθηση θέσεων εργασίας μέσω των «γραφείων επινοικίασης εργατικού δυναμικού» (των δουλεμπορικών), έχει αυξηθεί κατά 50%.
Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες ‒ Και μια επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία πού έδωσε ο Γιάκομπ Τίτγκε από την Ένωση Γραφείων Επινοικίασης Προσωπικού, λειτουργούν σήμερα πάνω 1000 γραφεία στην Δανία και απασχολούν πάνω από 40.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς βάσει πλήρους ωραρίου.
«Ο θεσμός», συμπληρώνει, «ξεκίνησε με το σκεπτικό να πληρωθούν κάποια κενά προσωπικού σε περιόδους υψηλής σαιζόν, αλλά σήμερα φαίνεται να αποτελεί και ένα σοβαρό μέσο για την έξοδο από την κρίση αφού απαλλάσσει τον εργοδότη από μια σειρά αβάστακτες υποχρεώσεις.


Ακόμα πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν αυτό το σύστημα, γιατί έχουν την ελευθερία από τη μια να εργάζονται είτε μερικώς, είτε κάποιες μέρες την εβδομάδα και από την άλλη να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς και να αποφασίζουν αν έχουν διαλέξει το σωστό επάγγελμα».
Άνοδος της ακροδεξιάς παντού!
Προσθέτει ακόμα ότι, «το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων μέσω αυτών των γραφείων,είναι νέοι μετανάστες. Πολλοί εργοδότες θα δίσταζαν να απασχολήσουν νέους μετανάστες αφού εκ δεδομένου αμφιβάλουν για τις ικανότητές τους και τον βαθμό εξειδίκευσής τους,ενώ με αυτό τον τρόπο που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δέσμευση τους λύνονται τα χέρια. Παρατηρούμε ακόμα ότι απλωνόμαστε σε όλο και περισσότερα επαγγέλματα και στον κλάδο των μεταφορών, της Υγείας, του επισιτισμού και των logistics».
Ακόμα ο Σόρεν Κρίστενσεν από την αρτοβιομηχανία «Hatting», δηλώνει ότι αυτός ο τρόπος απλοποιεί τους σχεδιασμούς τους, διότι από βδομάδα σε βδομάδα μπορούν να αυξομειώνουν το προσωπικό χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής.
«Είναι βασικό για εμάς να έχουμε ευέλικτες λύσεις για τις εποχές που ανεβάζουμε την παραγωγή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Δανία σκοπεύουν να απασχολούν το 20% του προσωπικού μέσω τέτοιων γραφείων. Ακόμα να σημειωθεί, ότι το 8,6% των απασχολουμένων στην Δανία έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η ακροδεξιά θεριεύει σε όλη τη Σκανδιναβία
Από διάφορες έρευνες προκύπτει, ότι οι εργαζόμενοι μέσω τέτοιων γραφείων, εκτός του ότι στερούνται μιας σειράς αποδοχών, αναγκάζονται να δουλεύουν πιο εντατικά με την ελπίδα της παράτασης της απασχόλησής τους και με χαμηλότερες αποδοχές. Ιδιαίτερα πιο ευαίσθητοι είναι οι νέοι μετανάστες και λόγω των χαμηλωμένων απαιτήσεων αλλά και λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και για πολλούς είναι απαγορευτικό το να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά σωματεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ