8 Δεκ 2015

Καταγγελίες για χτύπημα του συριακού στρατού από συμμάχους των ΗΠΑ

Καταγγελίες για χτύπημα του συριακού στρατού από συμμάχους των ΗΠΑ
Ενώ το Ιράκ διαμαρτυρήθηκε για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων έξω από τη Μοσούλη, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους...



Από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται στη Συρία
Από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--
Σε επίσημη διαμαρτυρία στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών προχώρησε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τον προχτεσινό βομβαρδισμό θέσεων του συριακού στρατού στο Ντέιρ αλ Ζορ, που προκάλεσε το θάνατο τριών Σύρων στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων 13 και την καταστροφή ενός αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού, πυροβόλα και πυρομαχικά.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε τις ευθύνες στο συνασπισμό των ΗΠΑ για μία «ολοφάνερη επίθεση», σημειώνοντας ότι οι επιδρομές έγιναν από τέσσερα αεροσκάφη που χτύπησαν δυνάμεις του συριακού στρατού με εννιά ρουκέτες. Ζήτησε τη «σθεναρή καταδίκη της ειδεχθούς επίθεσης», σημειώνοντας ότι αντιβαίνει τους στόχους και τις θέσεις της Χάρτας του ΟΗΕ και απαίτησε τη λήψη «άμεσων μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον», σημειώνοντας την εξέλιξη ως σαφή ένδειξη πως ο συνασπισμός των ΗΠΑ «στερείται αξιοπιστίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών».
Παρ' όλα αυτά, οι συριακές αρχές προχώρησαν χτες στην απελευθέρωση 35 κρατουμένων της αντιπολίτευσης στην κεντρική πόλη Χομς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υλοποίηση πρόσφατης συμφωνίας για εκεχειρία και ειρηνική αποχώρηση χιλιάδων αντικαθεστωτικών ενόπλων από την περιοχή, πιθανώς την επόμενη βδομάδα...
Γεγονός είναι, πάντως, ότι η κατηγορία του συριακού υπουργείου Εξωτερικών δεν απερρίφθη άμεσα και επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στο Ντέιρ ελ Ζορ δεν ήταν του συνασπισμού των ΗΠΑ αλλά... «ρωσικά». Πρόβαλε ως επιχείρημα ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν στο Ντέιρ ελ Ζορ πετρελαιοπηγές του ΙΚ σε απόσταση τριών μιλίων» από το χώρο δυνάμεων του συριακού στρατού, δίχως να παρουσιάσει εντούτοις το παραμικρό στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει αν μη τι άλλο τους κινδύνους που προκαλεί ευρύτερα η συγκέντρωση τόσων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων.
Το ιρακινό τελεσίγραφο στην Αγκυρα
Δεν είναι, έτσι, τυχαίο πως το ίδιο 48ωρο αυξήθηκε και η ένταση στις σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας, με αφορμή την προσχηματική αποστολή μερικών εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών έξω από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, στο πλαίσιο «εκπαίδευσης» κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με στόχο τη μελλοντική επιχείρηση για ανακατάληψη της πόλης. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έδωσε τελεσίγραφο στην Αγκυρα το οποίο εκπνέει εντός τρέχοντος 24ωρου, απαιτώντας «αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων», απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση πως θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Ας σημειωθεί πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην περιοχή από το 2014, ωστόσο αυτό που προκάλεσε την αφορμή για την «οργή» της ιρακινής κυβέρνησης είναι η αποστολή 350 Τούρκων στρατιωτών («για την προστασία των Τούρκων συμβούλων», πέρα από τους περίπου 600 που είχε ήδη στην περιοχή...) την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Μοσούλη, που έγινε δίχως να ενημερωθεί επίσημα η ιρακινή κυβέρνηση. Η Αγκυρα αναγκάστηκε να ανακοινώσει την Κυριακή ότι επιπρόσθετες ενισχύσεις στο Ιράκ θα «σταματήσουν μέχρι να ξεπεραστούν οι ευαισθησίες της ιρακινής κυβέρνησης» και το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε την αποχώρηση των 350 στρατιωτών.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε με νόημα ότι θα είναι «αναγκαίες» οι χερσαίες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ και ότι η Τουρκία «έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από τη Μοσούλη».
Συνομιλίες 18-19 Δεκέμβρη στη Ν. Υόρκη
Μέσα σε όλα αυτά, «πνίγηκε» η είδηση για την πιθανότητα πραγματοποίησης ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Νέα Υόρκη στις 18 και 19 του μήνα, την οποία αποδέχτηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας δύο βασικές προϋποθέσεις: α) να είναι έτοιμη η διεθνής λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, β) να έχει συμφωνηθεί και ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τις συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις και κόμματα που μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικό διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ