20 Ιαν 2016

ΓΑΛΛΙΑ «Στο απόσπασμα» και η επιδότηση των ανέργων

ΓΑΛΛΙΑ
«Στο απόσπασμα» και η επιδότηση των ανέργων
Ετοιμάζονται αυστηρότερα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας στο όνομα της «βιωσιμότητας» του συστήματος


ΠΑΡΙΣΙ.--
Μετά τις προχτεσινές εξαγγελίες του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που κήρυξε μάλιστα τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», χτες είδαν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις που ετοιμάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο (αρμόδιο για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων) για την «ανάγκη» να μειωθούν τα επιδόματα που χορηγούνται στους ανέργους.
Οπως έγραφε στη διαδικτυακή της έκδοση η «Λε Μοντ», οι συντάκτες τέτοιων εκθέσεων θέτουν ζήτημα «βιωσιμότητας» του σημερινού συστήματος επιδότησης των ανέργων, εστιάζοντας στα ελλείμματα των αντίστοιχων οργανισμών (για τα οποία βέβαια μόνο οι άνεργοι δεν ευθύνονται). Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι θα «ανοίξουν» το επόμενο διάστημα είναι η «αναπροσαρμογή» της διάρκειας της επιδότησης ανεργίας. Για παράδειγμα, υπάρχει η σκέψη να αυξηθούν τα ηλικιακά όρια (από τα 50 στα 55) για όσους σήμερα δικαιούνται την ανώτατη σε διάρκεια επιδότηση ανεργίας, δηλαδή 36μηνη.
Στην προχτεσινή του παρέμβαση, ο Ολάντ υποστήριξε ότι οι επιδοτήσεις που αφορούν την προστασία των ανέργων πρέπει να «τροποποιηθούν» για να «ενθαρρυνθεί» η «επιστροφή στην απασχόληση» των ανέργων. Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε ακόμα για την «ευκαιρία να επανεξεταστεί ένας ορισμένος αριθμός κανονισμών και να επανοριοθετηθούν τα (δημόσια) οικονομικά (σε διάφορα πεδία)», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να στηρίξουμε την επιστροφή στην απασχόληση, να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους με κατεύθυνση τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο». Σε αυτήν τη βάση, ο Ολάντ διατύπωσε την ανησυχία του, επειδή «στη Γαλλία, η διάρκεια της επιδότησης είναι η πιο μεγάλη στην Ευρώπη, αλλά η διάρκεια της εκπαίδευσης (κατάρτισης) των ανέργων είναι η πιο σύντομη. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε».
Η γαλλική κυβέρνηση αφενός επιδιώκει να περιορίσει τα χρήματα που σήμερα «δαπανά» για τη στήριξη των ανέργων (έτσι ώστε να απελευθερώσει κι άλλους πόρους για τις σύγχρονες ανάγκες της γαλλικής πλουτοκρατίας), αφετέρου θέλει να «προσαρμόσει» ακόμα καλύτερα το «σύστημα προστασίας των ανέργων» στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Τέτοια προσπάθεια «προσαρμογής» αποτελούν τα προγράμματα κατάρτισης που θα αυξηθούν κατακόρυφα την επόμενη χρονιά ως μέσο «ανάσχεσης της ανεργίας», προσφέροντας σε εταιρείες τη δυνατότητα να «καλύπτουν» ένα μεγάλο μέρος των εργασιών τους από καταρτιζόμενους που θα αντικαθιστούν εργαζόμενους με δικαιώματα, με πολύ μικρό «κόστος» για την εργοδοσία και φυσικά χωρίς σταθερή σχέση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ