23 Αυγ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών, πιθανή μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών, πιθανή μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση



Βομβαρδισμένη πολυκατοικία από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένη πολυκατοικία από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Κλιμακώνονται καθημερινά οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, που έχουν αυτοανακηρυχτεί «Λαϊκές Δημοκρατίες», όπως και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, ενώ τυπικά υποτίθεται είναι εν ισχύι η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015. Η κατάσταση αυτή, όπου συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, επιβεβαιώνει ότι οι συμβιβασμοί που κατά καιρούς επιτυγχάνονται είναι υπό συνεχή διαμόρφωση αφού εκφράζουν την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη χώρα, που στο έδαφος του καπιταλισμού πηγάζει από τη σύγκρουση μονοπωλιακών ομίλων για μερίδια αγοράς, ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς τους και σφαιρών επιρροής. Αυτός είναι ο λόγος της σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, που επιλέγουν διαφορετικές συμμαχίες, είτε με ΗΠΑ και ΕΕ είτε με την καπιταλιστική Ρωσία, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, και των ιμπεριαλιστικών κέντρων μεταξύ τους.
Διπλωματικά παζάρια και ...χωρίς και με τη Ρωσία
Στοιχείο της διαμόρφωσης της επόμενης μέρας της σύγκρουσης είναι και η αυριανή συνάντηση, στο Βερολίνο, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, δηλαδή των 3 ηγετών από τους 4 που είχαν εγγυηθεί τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Ετσι, δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).
Η χαρακτηριστική δήλωση του Ουκρανού Προέδρου δίνει και το στίγμα της επιδίωξης από αυτή τη συνάντηση. Είπε συγκεκριμένα: «Το βασικό καθήκον των ουκρανικών αρχών είναι να επιδιώξουν έναν ισχυρό διεθνή συνασπισμό που θα σταματήσει τον επιτιθέμενο. Αυτό σημαίνει συντονισμένες δράσεις που σχετίζονται τόσο με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας όσο και με τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία». Είναι φανερό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να αξιοποιήσει τη συνάντηση για να προωθήσει την προσπάθεια θυματοποίησής της, δηλαδή ότι δεν είναι αυτή που αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό, αλλά αυτή που αμύνεται. Επίσης, ενώ συνεχίζει να μην αποσύρει τα βαρέα όπλα, ενώ συνεχίζει να παραβιάζει την εκεχειρία με συχνούς βομβαρδισμούς και κατοικημένων περιοχών, επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στην άλλη πλευρά, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.
Από την άλλη, η ρωσική πλευρά, διά στόματος Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Κριμαία την οποία επισκέφτηκε μέσα στη βδομάδα, κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για τη συνάντηση του Βερολίνου, ο οποίος είπε ότι θα είναι «εκπαιδευτική» για τους ηγέτες, και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, δηλαδή των εκπροσώπων της Ουκρανίας, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που συναντώνται στο Μινσκ την ερχόμενη Τετάρτη 26 Αυγούστου.
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι παρά την ξεχωριστή συνάντηση, ρίχνονται και οι «γέφυρες» ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις. Είναι γνωστό ότι από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις κυρώσεις και αντικυρώσεις έχουν υποστεί ζημιές συγκεκριμένα μονοπώλια που είχαν δουλειές με τα αντίστοιχα ρωσικά, όπως γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο ρόλος των ΗΠΑ, που μπήκαν από την αρχή σφήνα στην υπόθεση «Ουκρανία», πρωτοστατώντας στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, αποσκοπούσε στο να κερδίσουν θέσεις τα δικά τους μονοπώλια από τη χασούρα των άλλων.
Οχι τυχαία η γερμανική κυβέρνηση, μέσω της Κριστιάνε Βιρτς, εκπροσώπου της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, διεμήνυσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση προσεχώς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα. «Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, όμως δεν μπορώ και να την επιβεβαιώσω», είπε χαρακτηριστικά, και διευκρίνισε ότι η τριμερής και όχι τετραμερής αυτή συνάντηση δε σημαίνει ότι αλλάζει μορφή το αποκαλούμενο «σχήμα της Νορμανδίας».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σε δηλώσεις μετά την αναγγελία της συνάντησης, υπογράμμισε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και να αποσυρθούν τα όπλα (μεγάλου διαμετρήματος) (...) Κατόπιν, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν εκλογές στο Ντονμπάς», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συνάντηση της Δευτέρας θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πρόοδο και στα δύο και μία λύση το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη».
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια προετοιμασίας του ΝΑΤΟ αλλά και των Ρωσίας και Κίνας
Βεβαίως, την ίδια ώρα που υπάρχει διπλωματική κινητικότητα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα δεν σταματάνε τη στρατιωτική προετοιμασία. Χαρακτηριστικά, τα ΝΑΤΟικά εκπαιδευτικά γυμνάσια τόσο μέσα στην Ουκρανία, στο δυτικό της τμήμα, όσο και τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έως τις 13 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για προετοιμασία ειδικά των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ταχεία Απάντηση 2015». Σε αυτά συμμετέχουν 4.800 στρατιώτες, ανάμεσά τους και Ελληνες (κατ' εφαρμογή της λεγόμενης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της «αριστερής» κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς). Επίσης, παίρνουν μέρος στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.
Τα γυμνάσια αυτού του είδους, που θα ολοκληρωθούν με ρίψεις άνω των 1.000 αλεξιπτωτιστών (εν είδει απόβασης) σε βάσεις της Γερμανίας και της Βουλγαρίας στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, ενώ από τη Ρωσία δηλώνεται ότι πρόκειται για τα μεγαλύτερα συνδυασμένα γυμνάσια στην Ευρώπη από το τέλος του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, που θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο και πρόβα για στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.
Δεν είναι έτσι καθόλου τυχαίο ότι η Ρωσία προχώρησε από χτες σε αεροναυτικά γυμνάσια στο Καλίνιγκραντ, ενώ προγραμματίζονται και άλλες ασκήσεις πυροβολικού τόσο σε αυτή την περιοχή όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στα δυτικά σύνορά της.
Ταυτόχρονα, την Παρασκευή, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες κοινές ρωσο-κινεζικές ναυτικές ασκήσεις «Joint Sea-2015» στο Βλαδιβοστόκ. Παίρνουν μέρος 22 πλοία και σκάφη υποστήριξης, έως και 200 αεροπλάνα και ελικόπτερα, πάνω από 5.000 πεζοναύτες και 40 μονάδες από την κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης των ναυτικών ασκήσεων, από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου, τα ναυτικά πληρώματα των δύο χωρών θα ασκηθούν από κοινού στην αντιμετώπιση των σαμποτάζ, των υποβρυχίων, της αεράμυνας και των αμυντικών επιχειρήσεων κατά πλοίων. Επίσης, θα γίνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά εναντίον διαφόρων τύπων στόχων στην επιφάνεια, κάτω από τη θάλασσα και στον αέρα. «Οι ασκήσεις θα καταλήξουν σε μια κοινή θαλάσσια και αεροπορική προσγείωση δυνάμεων στο κέντρο κατάρτισης Κλερκ στη νότια Πριμόργιε. Θα είναι η πρώτη κοινή επιχείρηση των Ρώσων και Κινέζων πεζοναυτών στο έδαφος της Ρωσίας», τονίζει η ίδια ανακοίνωση του στρατού της Ρωσίας.
Σημειώνεται επίσης ότι η πρώτη φάση αυτών των ρωσο-κινεζικών γυμνασίων έλαβε χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα τον περασμένο Μάη. Επίσης, δηλώνεται ότι στόχος αυτών των ασκήσεων είναι «η προετοιμασία για την απόκρουση τυχόν σύγχρονων απειλών, συμπεριλαμβανομένων νέων».
Ενδείξεις για περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης
Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία και εν μέσω αυτών των προετοιμασιών, έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγγελία που έκανε ο στρατιωτικός διοικητής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν. Αποκάλυψε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας τους η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει μια συντονισμένη επίθεση το αμέσως επόμενο διάστημα σε δύο κυρίως μέτωπα. Εκανε λόγο για τις περιοχές του Ντεμπάλτσεβο και της Μαριούπολης, όπου μπορεί να γίνουν χρήση πυρών πυροβολικού και προσπάθεια εισόδου στρατιωτικών μονάδων. Ανέφερε επίσης ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να περικυκλωθεί η πόλη του Ντονέτσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, και επίσης ότι στο θύλακα του Λουγκάνσκ παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων και πιθανολογείται επίθεση και σε αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά της η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τους πολιτοφύλακες ότι ετοιμάζουν επίθεση μεγάλης κλίμακας στη φετινή επέτειο της λεγόμενης μέρας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που είναι η 24η Αυγούστου, όταν το 1991 με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ ανεξαρτητοποιήθηκε. Γίνεται έτσι ξεκάθαρο ότι το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης ανεβαίνει και μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση είναι μάλλον προ των πυλών.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ