13 Αυγ 2016

Επίχρισμα ενάντια στους θρόμβους του αίματος

Επίχρισμα ενάντια στους θρόμβους του αίματος



Ερυθρά αιμοσφαίρια σχηματίζουν θρόμβο (αριστερά)
Ερυθρά αιμοσφαίρια σχηματίζουν θρόμβο (αριστερά)
Τα αντιπηκτικά του αίματος είναι απαραίτητα σε πολλές διαδικασίες που σώζουν ζωές. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι πολυτραυματίες από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, η χρήση αντιπηκτικών μπορεί να αυξήσει την απώλεια αίματος, οδηγώντας στο θάνατο.
Κάποιοι ερευνητές σκέφτηκαν να δοκιμάσουν μια τεχνολογική λύση, που έχει αναπτυχθεί, ώστε να μην κολλάει ο πάγος στα φτερά των αεροπλάνων. Για το σκοπό αυτό, επικάλυψαν ιατρικά όργανα, όπως οι καθετήρες, με ένα ειδικό επίχρισμα, που απωθεί τα συστατικά του αίματος, τα οποία αλλιώς σχηματίζουν θρόμβους και σταματούν τη ροή. Το υλικό είναι ένα συνθετικό χημικό, παρόμοιο με το τεφλόν, που δημιουργεί μια γλιστερή επιφάνεια για τα κολλώδη συστατικά του αίματος, τη λευκή ινώδη ουσία και τα αιμοπετάλια.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα τεχνολογία, βάζοντας καθετήρες και άλλες ιατρικές συσκευές με την ειδική επικάλυψη, μέσα σε χοίρους. Προκάλεσαν και ένα σαμιαμίδι να ανέβει σε κάθετη επιφάνεια καλυμμένη με το επίχρισμα. Τα σαμιαμίδια έχουν θαυμαστή ικανότητα να αναρριχώνται ακόμα και σε γυαλί, ή να κρέμονται ανάποδα από το ταβάνι, χάρη σε πάρα πολλούς μικρούς, αδύναμους χημικούς δεσμούς που σχηματίζουν τα τριχίδια στα πόδια τους με το υλικό του τοίχου, τους ίδιους χημικούς δεσμούς που είναι το πρώτο βήμα στη δημιουργία θρόμβων. Το σαμιαμίδι του πειράματος κυριολεκτικά σάστισε. Δεν μπορούσε να σκαρφαλώσει ούτε μερικά εκατοστά.

Το αίμα δεν κολλάει στην καλυμμένη με την ειδική επίστρωση επιφάνεια (κάτω)
Το αίμα δεν κολλάει στην καλυμμένη με την ειδική επίστρωση επιφάνεια (κάτω)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ