13 Αυγ 2016

Τα θετικά έλκονται!

Τα θετικά έλκονται!
Ερευνητές ανακαλύπτουν «νέο είδος» χημικού δεσμού



Η φράση «τα αντίθετα έλκονται» σίγουρα έχει εφαρμογή στους δεσμούς υδρογόνου, που σχηματίζονται ανάμεσα σε ένα αρνητικά και σε ένα θετικά φορτισμένο άτομο. Οι χημικοί του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν, όμως, ένα νέο είδος δεσμού υδρογόνου, το οποίο με μια πρώτη ματιά φαίνεται αδύνατο: αποτελείται από δύο θετικά φορτισμένα άτομα, ένα φωσφόρου και ένα υδρογόνου.
Οι δεσμοί υδρογόνου συνδέουν μόρια νερού μεταξύ τους, αλλά και ζευγάρια μορίων DNA, ενώ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των αντισωμάτων. Κανονικά ένα θετικά φορτισμένο άτομο υδρογόνου συνδέεται με ένα αρνητικά φορτισμένο άτομο οξυγόνου, αζώτου ή φθορίου. Στηριζόμενοι σε μια τεχνική, που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία, για τη διερεύνηση των δεσμών ανάμεσα στα άτομα, οι ερευνητές παρατήρησαν ελαφρά θετικά φορτισμένα άτομα φωσφόρου να συνδέονται με θετικά φορτισμένα άτομα υδρογόνου.
Στην ουσία, ο «νέος δεσμός» συνεχίζει να ακολουθεί το κλασικό μοτίβο. Το φορτίο δεν είναι πάντα κατανεμημένο ομοιόμορφα γύρω από ένα άτομο. Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ο φωσφόρος είχε μια μικρή λωρίδα αρνητικά φορτισμένη, αρκετά μεγάλη και ισχυρή, ώστε να τον συνδέσει με ένα άτομο υδρογόνου.
Προς το παρόν, αυτός ο χημικός δεσμός έχει εντοπιστεί μόνο μέσα στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα πώς διπλώνουν οι πρωτεΐνες, διαδικασία κρίσιμη για τα πιο βασικά δομικά και λειτουργικά υλικά των ζωντανών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ