2 Απρ 2017

Για τα κέρδη των ισχυρών... «ευλογεί» τις αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ

Για τα κέρδη των ισχυρών... «ευλογεί» τις αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σύμφωνος με τις αλλαγές της ΟΥΕΦΑ στο Τσάμπιονς Λιγκ προς όφελος των ισχυρών έδειξε ο πρόεδρος της ΕCA, Κ. Χ. Ρουμενίγκε, που προσπάθησε να κατευνάσει τους μικρομεσαίους στο συνέδριο της Αθήνας

Eurokinissi
Σύμφωνος με τις αλλαγές της ΟΥΕΦΑ στο Τσάμπιονς Λιγκ προς όφελος των ισχυρών έδειξε ο πρόεδρος της ΕCA, Κ. Χ. Ρουμενίγκε, που προσπάθησε να κατευνάσει τους μικρομεσαίους στο συνέδριο της Αθήνας
Η επόμενη μέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο διασυλλογικό επίπεδο σηματοδοτήθηκε και τυπικά τη βδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα. Στην ελληνική πρωτεύουσα διεξήχθη το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων (ECA - European Club Association), στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι εξελίξεις και η νέα πραγματικότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την τριετία 2018 - 2021, κατά την οποία θα ισχύουν και οι αλλαγές που αποφάσισε πρόσφατα η ΟΥΕΦΑ. Αλλαγές που υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που εξάσκησαν τα τελευταία χρόνια οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης, με σκοπό να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Πίεση η οποία μάλιστα έφτασε και στο σημείο της απειλής για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής Λίγκας. Είναι προφανές ότι μετά από όλα αυτά, οι αλλαγές που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία κινήθηκαν στο πνεύμα της ικανοποίησης των αιτημάτων των ισχυρών.

Με αυτές τις αλλαγές συμφώνησε τελικά και η ΕCA, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα ουσιαστικά έπαιξε το ρόλο του μοχλού πίεσης κατ' εντολή των ισχυρών ομάδων προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Ετσι, στο πρόσφατο συνέδριο της Αθήνας, στα περίπου 220 μέλη που έδωσαν το «παρών» εξηγήθηκαν από τους διοικούντες την ΕCA τα νέα πλάνα που θα ισχύσουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕCA, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, στη συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να κάνει τα μέλη της Συνομοσπονδίας Συλλόγων να κατανοήσουν πως με τις νέες αλλαγές «οι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «οι σύλλογοι που βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα θα ευνοηθούν από τη συγκεκριμένη αναδιανομή».
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ : Κλειστή λίγκα με τους λίγους να παίρνουν τα πολλά

Μπορεί ο πρόεδρος της ΕCA να προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα κυρίως των λεγόμενων μικρομεσαίων ομάδων, που εξέφρασαν παράπονα, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει να απέχει κατά πολύ από τα λεγόμενα του άλλοτε Γερμανού διεθνούς ποδοσφαιριστή. Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν, το σίγουρο είναι πως μπροστά στην ενδεχόμενη απειλή των ισχυρών συλλόγων για τη δημιουργία μιας δικής τους κλειστής λίγκας, η ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να προστατεύσει το καλύτερο προϊόν της, αποφάσισε για την επόμενη τριετία (2018 - 2021) να το μετατρέψει η ίδια σε κλειστή λίγκα, για λίγους και ισχυρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διανομή της «πίτας» των κερδών του προϊόντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα νέα δεδομένα, με συνοπτικές διαδικασίες οι 26 από τις 32 ομάδες της κύριας φάσης της διοργάνωσης (φάση των ομίλων) θα γίνονται γνωστές από τον Ιούνιο. Μάλιστα οι 16 από τις 26 θα προέρχονται από μόλις τέσσερα πρωταθλήματα, αφού Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία θα δίνουν από τέσσερις ομάδες. Από 'κει και πέρα, δέκα ομάδες θα προκύπτουν από τις χώρες που βρίσκονται από την 5η μέχρι τη 10η θέση της γενικής κατάταξης των χωρών της ΟΥΕΦΑ - οι χώρες στις θέσεις 5 και 6 θα έχουν από δυο απευθείας «εισιτήρια» στους ομίλους, και από ένα οι χώρες από 7η ως 10η. Αλλα δύο απευθείας «εισιτήρια» θα ανήκουν στον κάτοχο του τροπαίου καθώς και στον αντίστοιχο του Europa League. Αν οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των εγχώριων διοργανώσεων, τα «εισιτήρια» θα πηγαίνουν στον 3ο της 5ης χώρας και στον πρωταθλητή της 11ης. Μ' αυτά και μ' αυτά, θα απομένουν πλέον μόλις έξι θέσεις οι οποίες θα διεκδικούνται στην καλοκαιρινή προκριματική διαδικασία - 4 από το γκρουπ των πρωταθλητών και 2 από το γκρουπ των μη πρωταθλητών.

Φυσικά η ΟΥΕΦΑ, προς τέρψιν των απαιτήσεων των ισχυρών συλλόγων, πέραν των πρακτικών αλλαγών που σχετίζονται με τις συμμετοχές, πήρε και μια σειρά άλλων αποφάσεων προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπορικότητα του προϊόντος, οι οποίες φυσικά θα φέρουν αύξηση κερδών. Σε αυτές υπάγεται η αλλαγή ώρας στα παιχνίδια, που σπάνε πλέον σε δύο τηλεοπτικές «ζώνες», με αγώνες στις 20.00 και στις 22.000 (αντί της κοινής ώρας 21.45 που ίσχυε μέχρι τώρα), η αύξηση του αριθμού των αγώνων από 688 σε 744 κ.ά.
ΕCA: Συνομοσπονδία με κουμάντο των ισχυρών

Μπορεί η ECA να φέρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων, πρακτικά όμως θα μπορούσε αυτός να είναι «Συνομοσπονδία των Ισχυρών», παρά την πληθώρα μελών, για λόγους επίδειξης δύναμης. Ουσιαστικά η Συνομοσπονδία προέκυψε ως απόγονος της περίφημης «G14», της ένωσης των προ 20ετίας ισχυρών συλλόγων, που και τότε πίεζαν για αλλαγές την ΟΥΕΦΑ, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε Τσάμπιονς Λιγκ και την εκτόξευση των κερδών σε σχέση με το τι ίσχυε παλιότερα. Αν και στο καταστατικό της ΕCA αναφέρεται ως ένας από τους στόχους της «η δημιουργία ενός νέου μοντέλου, πιο δημοκρατικής διακυβέρνησης, που αντανακλά πραγματικά το βασικό ρόλο των συλλόγων στο ποδόσφαιρο», οι πρακτικές της μέχρι σήμερα μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν ήταν. Αντίθετα, η προάσπιση των συμφερόντων των ισχυρών συλλόγων ήταν το κύριο μέλημα, παίζοντας αρκετές φορές (όπως στις πρόσφατες πιέσεις) το ρόλο του πολιορκητικού κριού προς τις ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα συμφέροντα. Κάτι που φάνηκε βέβαια και το προηγούμενο διάστημα και στις πιέσεις προς την ΟΥΕΦΑ, όπου η ίδια η ΕCA, αν και είχε «βιτρίνα» το αίτημα της αναδιανομής των εσόδων για όλους, υπεραμύνθηκε των πλάνων των ισχυρών για κλειστή λίγκα. Αλλωστε, ακόμα και σήμερα που το θέμα δείχνει να λύθηκε μετά τις υποχωρήσεις της ΟΥΕΦΑ, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ιδέα παραμένει στόχος τουλάχιστον της πυραμίδας της ΕCA και δεν έχει εγκαταλειφθεί. Eνώ αντίθετα την ίδια στιγμή οι διοικούντες της Συνομοσπονδίας κωφεύουν στις προτάσεις των μικρότερων συλλόγων για αύξηση των ομάδων της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ από 32 σε 48. Κάτι που φυσικά δεν θα ήθελαν επ' ουδενί λόγω οι ισχυροί, αφού θα σήμαινε μεγαλύτερη αναδιανομή των κερδών.

Αλλωστε και στη διοικητική δομή αυτές οι διαφορές ανάμεσα σε ισχυρούς και ανίσχυρους είναι εμφανείς, με τον αριθμό των τακτικών μελών να καθορίζεται ανάλογα με τη θέση που έχει η κάθε Ομοσπονδία στη γενική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ. Ετσι, αυτές που βρίσκονται στις θέσεις 1 - 3 διαθέτουν από 5 τακτικά μέλη, οι αντίστοιχες στις θέσεις 4 - 6 από 4 μέλη, οι θέσεις 7 - 15 από 3 μέλη, οι θέσεις 16 - 29 από 2 μέλη, και η μεγάλη πλειοψηφία, στις θέσεις 29 - 53, έχουν δικαίωμα μόλις ενός τακτικού μέλους η καθεμιά. Με ό,τι συνεπάγεται αυτή η διοικητική διάρθρωση στη λήψη αποφάσεων και στους στόχους που τίθενται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ