18 Απρ 2017

Μιλάνε όλοι ...μιλάν κι οι κώλοι

 Μιλάνε όλοι ...μιλάν κι οι κώλοι




Πύρρειος, λέει, η νίκη του Ερντογάν, με 51,4 έναντι 48,6. Και συνεχίζουν τις κραυγές για τον διχασμό του τουρκικού λαού. Ξαφνικά, δηλαδή, ανακαλύπτουν ότι η δημοκρατία, η δική τους αστική δημοκρατία, δεν έχει όριο το 50% για να κριθεί το αποτέλεσμα ενός πολιτικού δημοψηφίσματος, που έτσι κι αλλιώς δεν επιδέχεται τρίτη απάντηση.
Δεν τους αρκεί, λοιπόν, το 51,4, την ίδια στιγμή που τους αρκεί το 35,5% του Τσίπρα! Ενοχλούνται από μια καραμπινάτη πλειοψηφία αλλά τσιμουδιά για τις αμερικάνικες εκλογές, όπου οι πρώτοι γίνονται δεύτεροι και οι τρίτοι διαγράφονται από το χάρτη!

Δημοκρατία κατά το δοκούν.

Εκείνο που είναι όμως πιο σοβαρό, εν τούτοις, είναι η κριτική τους, η προβοκατόρικη (στα μέτρα πάντα της αστικής δημοκρατίας), που θέλει τον Ερντογάν σουλτάνο και δικτάτορα. Να το πει αυτό ένας κομμουνιστής είναι εύλογο και δεν θα αφορά μόνο στον Τούρκο αλλά σε όλο το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι «δικτάτορες» της Δύσης και τα τσιράκια τους τι να μας πουν;

Ο Ερντογάν απλά άλλαξε το Σύνταγμα, δια δημοψηφίσματος, και μετέτρεψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική. Καμιά πρωτοτυπία. 
Η «ανεπτυγμένη» Δύση έχει κάνει το ίδιο. Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και Κύπρος, Ρωσία. Εκτός αν είναι λάτρεις των βασιλέων, γι αυτό και δεν έχουμε δει ποτέ ένα αρνητικό σχόλιό τους για τις βασιλευόμενες δημοκρατίες των Βελγίου, Δανίας, Ισπανίας, Βρετανίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Σουηδίας!
Μεγάλο άγχος οι καπιτάλες και τα φερέφωνά τους για τις εξουσίες του Ερντογάν, με το αναθεωρημένο, πλέον, Σύνταγμα.
Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στα επίμαχα σημεία:
• Ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει αν θα την άρει, αν θα μειώνει ή θα παρατείνει τη διάρκειά της.
• Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και αποφασίζει για τη χρήση της πυρηνικής δύναμης της Γαλλίας.
Σε περίπτωση εθνικού κινδύνου διαθέτει εξαιρετικές εξουσίες.
• Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον.
 Ο Τούρκος πρόεδρος ορίζει τους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο (αντί πρωθυπουργού) της κυβέρνησης.
 Ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει πρωθυπουργό, τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης και τους επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης.
• Ο Τούρκος πρόεδρος και το Κοινοβούλιο επιλέγουν από κοινού τέσσερα (4) από τα 11 μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Το Κοινοβούλιο επιλέγει μόνο του τα άλλα επτά (7) μέλη.
• Ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει μόνος του τα τρία (3) από τα εννέα (9) μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο.
• Ο Έλληνας πρόεδρος, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ορίζει τους προέδρο και αντιπροέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επ'ιτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων.
• Η Τουρκία κατάργησε το Στρατοδικείο.
• Η Γαλλία διατηρεί ακόμα ένα ειδικό Στρατοδικείο, για υποθέσεις εκτός συνόρων, για τις ιμπεριαλιστικές της δηλαδή δουλειές.
• Η Ελλάδα μας, δόξα τω θεώ το έχει ζωντανό και με παραρτήματα.
πρωτοβάθμια: Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία, Αεροδικεία, 
δευτεροβάθμιο: Αναθεωρητικό δικαστήριο
. Το τούρκικο κοινοβούλιο ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε εγκληματική ενέργεια, το κοινοβούλιο μπορεί να ζητεί να διεξαχθεί έρευνα.
 Ο Γάλλος πρόεδρος χαίρει ποινικής ασυλίας.
Δεν διώκεται, δεν υποχρεώνεται να καταθέσει ως μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της θητείας του.


χώρος  και χρόνος 












1 σχόλιο:

  1. Ζούκοφ, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σε ξέρω!
    Πώς θα γίνει να συστηθούμε;
    Χώρος και Χρόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ