30 Ιαν 2018

Η επιχείρηση νοθείας και τρομοκρατίας πήρε απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

 


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
Το συμφωνητικό της εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚ Καβάλας με την «εταιρεία φύλαξης και ασφάλειας»
Το συμφωνητικό της εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚ Καβάλας με την «εταιρεία φύλαξης και ασφάλειας»
Σε συνέχεια του ανοιχτά απεργοσπαστικού ρόλου που έπαιξαν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και σε μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά την ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Καβάλας έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρόλο που έχει αναλάβει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός: Για την υπεράσπιση με κάθε τρόπο των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι δυνάμεις αυτές στήνουν βιομηχανίες νοθείας για να διατηρούν τους συσχετισμούς που έχουν ανάγκη στα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και αξιοποιούν «πειθαρχικά μέσα» και δυνάμεις καταστολής, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια στη δράση των ταξικών σωματείων και των εκπροσώπων τους.
 Αποφασιστική απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς δίνουν με τη δράση τους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ξεσκεπάζοντας αυτήν την κατρακύλα αλλά και τις πραγματικές επιδιώξεις της, περιφρουρώντας μαχητικά τις κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι για να απαλλαγούν μια και καλή από τους ανθρώπους των αφεντικών που έχουν εισχωρήσει μέσα στο κίνημα της εργατικής τάξης.


Κοζάνη: Δεν πέρασε η βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων
 
Στην Κοζάνη, οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας» ματαίωσαν την Κυριακή προσπάθεια των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΚΕ (προήλθε από διάσπαση της ΔΑΚΕ) να επιβάλουν συνέδριο με νόθους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ΕΚΚ).

Χτες, απέτρεψαν τη νέα προσπάθεια των εργατοπατέρων να προχωρήσουν στην εκλογή εφορευτικής επιτροπής σαν τους κλέφτες, χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα, αφού το συνέδριο δεν επικύρωσε το σώμα των συνέδρων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή της.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Κοζάνης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Κοζάνης
Οι ταξικές δυνάμεις, αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να εμποδίσουν την παράνομη διαδικασία.
 Αμέσως κλήθηκαν και έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περικύκλωσαν το ΕΚΚ και απλώθηκαν στο γύρω χώρο. Μετά την αποφασιστική στάση των εργαζομένων ωστόσο, οι εργατοπατέρες αποχώρησαν χωρίς να πετύχουν να αλυσοδέσουν το Εργατικό Κέντρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.

Αργά το βράδυ, οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Εργατικό Κέντρο και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία της πόλης, αποκαλύπτοντας με τα πανό και τα συνθήματά τους, στο λαό της Κοζάνης, τα τσιράκια των εργοδοτών.

Με ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα» υπογραμμίζει ότι όποια προσπάθεια και να μεθοδεύσουν για να περάσουν τα αντεργατικά τους σχέδια θα βρουν τους εργαζόμενους μπροστά τους.
  • Το ιστορικό της επιχείρησης νοθείας
Την Κυριακή 28/1, μετά από 10 μήνες απόλυτης εκφυλιστικής κατάστασης, με ευθύνη των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΚΕ, επρόκειτο να γίνει το επαναληπτικό 35ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Αυτήν τη φορά, μετά τις προηγούμενες κόντρες τους, σε αγαστή συνεργασία πλέον, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να «νομιμοποιήσουν» επιπλέον 34 αντιπροσώπους από διάφορα σωματεία, με βάση την απόφαση που πήρε η διορισμένη διοίκηση στις 26/1.
Πρόκειται για αντιπροσώπους που «εκλέχθηκαν» από:

-- Τον «Σύλλογο Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», στον οποίο «μετακόμισε» ο πρόεδρος του ΕΚΚ και το οποίο παρουσίασε αύξηση ψηφισάντων... 683% σε σχέση με το 2014, με 650 ψηφίσαντες και 13 αντιπροσώπους.

-- Το «Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, παράρτημα Κοζάνης», με 6 αντιπρόσωπους, στο οποίο πέτυχαν αύξηση... «μόνο» 220%, τη στιγμή που στο καταστατικό του ρητά προβλέπει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν εργατοτεχνίτες.

-- Την ΕΔΟΠ, που από 2 αντιπροσώπους εξέλεξε 6. Το συγκεκριμένο σωματείο αφορά διοικητικό προσωπικό και όμως ψήφισαν μαζικά εργατοτεχνίτες κ.ά.

-- Την ΠΕΠ ΔΕΗ, που έκανε αρχαιρεσίες με επιστολική ψήφο.

-- Το Σωματείο Υπαλλήλων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, που οι «αρχαιρεσίες» του αναγνωρίστηκαν παρόλο που έγιναν πολλαπλές παρατυπίες.

Δηλαδή, επιχείρησαν να εμφανίσουν πάνω από 35% νόθους αντιπροσώπους.

Κατά τη διαδικασία έναρξης του επαναληπτικού συνεδρίου, τα δύο μέλη του προεδρείου από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν με το έτσι θέλω να θέσουν στο σώμα την ένσταση επί της νομιμότητας των αντιπροσώπων των 5 σωματείων που κατέθεσε η «Ταξική Ενότητα», αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε... σώμα υπέρτερο και αποφασιστικό, πάνω από το σώμα των συνέδρων.

Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών συνέδρων και από άλλες παρατάξεις, εκτός της «Ταξικής Ενότητας». Ετσι, δεν έγινε η διαδικασία της επικύρωσης των αντιπροσώπων και άρα και του μητρώου των αντιπροσώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Μάλιστα, ο προεδρεύων κάλεσε την δικαστική υπάλληλο σε ένα γραφείο όπου για κάλπη της έδωσε μία κούτα που χρησιμοποιείται ως σκουπιδοτενεκές (!) προκειμένου να αρχίσουν εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής, για να επιβληθεί έτσι ντε φάκτο η συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων. Μεθόδευση που δεν πέρασε κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, οπότε ματαιώθηκε η προσπάθειά τους να στήσουν νόθο συνέδριο.

Στο συνέδριο που είχε γίνει πέρσι τον Απρίλη και πριν από αυτό, υπήρξαν εσωτερικές διεργασίες και διασπάσεις στη ΔΑΚΕ. Για τον έλεγχο της κατάστασης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΚΕ προχώρησαν τρεις μήνες πριν από το συνέδριο σε «βιομηχανία παραγωγής αντιπροσώπων», που προσέφερε συνολικά 66 αντιπροσώπους οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 3.300 εργαζόμενους, όταν από τα υπαρκτά σωματεία οι ομόφωνα αναγνωρισμένοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι 95, που αντιστοιχούν σε περίπου 4.700 εργαζόμενους!

Τότε, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΚΕ δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στη μοιρασιά. Στο συνέδριο του Απρίλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τα σωματεία που ήταν νόθα και αποφασίστηκε ο αποκλεισμός τους από το σώμα, κάποια με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και κάποια με τις ψήφους της ΑΚΕ. Η «Ταξική Ενότητα» καταψήφισε όλες τις περιπτώσεις νοθείας.

Μετά από δύο προσφυγές στα δικαστήρια κατάφεραν να διορίσουν προσωρινή διοίκηση, ώστε να προχωρήσουν σε νέο συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την Κυριακή, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι μέρους των σωματείων που και οι ίδιοι είχαν αποκλείσει. Η δε ΑΚΕ πρότεινε τη συμμετοχή και των 66 νόθων αντιπροσώπων...

Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν να πάρουν μέρος μόνο οι 95 αντιπρόσωποι και όχι οι 34 επιπλέον νόθοι. Μάλιστα, πρότειναν στο σώμα την αναβολή του συνεδρίου για τρεις μήνες, ώστε τα σωματεία που έχουν παρατυπίες να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες για την εκλογή πραγματικών αντιπροσώπων, με παρακολούθηση των διαδικασιών από διαπαραταξιακή επιτροπή του Εργατικού Κέντρου.

Σωματεία όπως το ΣΕΕΕΝ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Γουνεργατών, με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν τις βρώμικες μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ χαιρέτισαν την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων, που δεν επέτρεψαν στις δυνάμεις αυτές να διεξαγάγουν άλλο ένα συνέδριο νοθείας και διαπλοκής.

Καβάλα: Με «ιδιωτική ασφάλεια» πήγαν να περάσουν το «πειθαρχικό» για τις ταξικές δυνάμεις
 
Με την «προστασία» «ιδιωτικής ασφάλειας» και της αστυνομίας που επιστράτευσε, η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (ΠΑΣΚΕ) προσπάθησε την Κυριακή 28/1, μέσα από την ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, να λάβει εξουσιοδότηση να εκπονήσει σχέδιο αλλαγής του καταστατικού, που θα τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε συνδικαλιστές και να διαγράφουν από τη δύναμή του σωματεία που τους μπαίνουν στο μάτι, που αρνούνται να «πειθαρχήσουν» στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Οταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των σωματείων επιχείρησαν να μπουν στο Εργατικό Κέντρο, άνδρες της «VIP Security Protection» που προσλήφθηκε έναντι 300 ευρώ, με τη λίστα των αντιπροσώπων στα χέρια, τους απαγόρευαν την είσοδο αν δεν τους έδιναν τα στοιχεία τους. Η άρνηση των εργατών αντιπροσώπων να δώσουν στοιχεία σε «ιδιωτική ασφάλεια», που δεν έχει καμιά σχέση με σωματεία και το εργατικό κίνημα, «απαντήθηκε» με βρισιές, προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες εναντίον τους.

Οπως κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις, πρόκειται για την ίδια εταιρεία security που είχε αξιοποιήσει η εργοδοσία των «Λιπασμάτων Καβάλας» για να χτυπήσει πριν από ενάμιση χρόνο τον αγώνα των εργαζομένων.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ταξικών σωματείων κατήγγειλαν το γεγονός και αποχώρησαν, ενώ πολλοί ήταν ακόμα οι αντιπρόσωποι που αποχώρησαν αηδιασμένοι από τη στάση της πλειοψηφίας. Εμεινε έτσι μια μερίδα αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, για να πραγματοποιήσει συνέλευση - παρωδία και να αποφασίσει να μεταθέσει το θέμα του πειθαρχικού κανονισμού σε καταστατική Γενική Συνέλευση.

Τα Σωματεία Οικοδόμων και Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας οργανώνουν σήμερα εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές προκειμένου να μοιράσουν μαζικά την ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ολα αυτά τα χρόνια πολλοί εργατοπατέρες προσπάθησαν να είναι οι πιο καλοί υπηρέτες των αφεντικών, όμως η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης, παράταξη της ΠΑΣΚΕ, θα γραφτεί με τα πιο μελανά γράμματα στην ιστορία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας ως η πρώτη πλειοψηφία που προσλαμβάνει με ιδιωτικό συμφωνητικό εταιρεία security - μπράβους και χτυπά εκλεγμένους αντιπροσώπους εργατικών σωματείων.

(...) Ο λόγος που κάνει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να φτάνει στο τελευταίο σκαλοπάτι της σαπίλας είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής τούς έχουν τραβήξει "το αυτί" και ζητάνε άμεσα να ξεμπερδεύουν με το οργανωμένο εργατικό κίνημα».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες ηγεσίες, να ξεριζώσουν από το εργατικό κίνημα αυτές τις δυνάμεις.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ