2 Μαρ 2018

Οι βιομήχανοι ζητούν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 12%

        


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 12%, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% και μεταφορά πόρων από την αποπληρωμή του κρατικού χρέους σε επιδότηση επενδύσεων ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.
Στο όνομα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και σύμφωνα με μια νέα μελέτη της «διαΝΕΟσις» ο ΣΕΒ ζητά «στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους δανειστές» να «μεταφερθούν πόροι από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις, ύψους 2 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και 1 π.μ. του ΑΕΠ από εκεί και πέρα σε μόνιμη βάση». Επιπλέον ο ΣΕΒ «πιστεύει ότι η μείωση των συντελεστών φορολογίας και εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό ζητά να «καταργηθούν οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων (6,67% επί του μεικτού μισθού) και δημιουργηθεί ένα διανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τις κύριες συντάξεις και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στις επικουρικές συντάξεις». Η πρόταση του ΣΕΒ περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της εισφοράς των εργοδοτών από 13,33% σε 12%, έτσι ώστε οι συνολικές εισφορές για την κύρια σύνταξη να μειωθούν από 20% (6,67% και 13,33%) σε 12%.

Για τη μείωση της φορολογίας αναφέρει πως πρέπει να «απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα με ενοποίηση και μείωση συντελεστών (20% βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για ΦΠΑ)». Ταυτόχρονα συνδέει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα μειώσει περαιτέρω τους μισθούς προκειμένου να γίνει αποδεκτή η φοροεπιδρομή αλλά και να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η εσωτερική κατανάλωση. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου, διατηρεί ανέπαφο το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, και, συνεπώς, συντελεί στην αποδοχή από την κοινωνία της αναγκαίας επέκτασης της φορολογικής βάσης. Τέτοιου είδους προτάσεις έχει ανάγκη ο τόπος μας, καθώς εντάσσονται στη λογική του ότι η ευημερία κερδίζεται και δεν χαρίζεται με δανεικά, όπως στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ