16 Απρ 2018

Τί συμβαίνει με τα "Λευκά Κράνη";



Το θέμα των ημερών είναι, οπωσδήποτε, οι εξελίξεις στην Συρία. Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά και, ενδεχομένως, έχετε διαβάσει περισσότερα για όσα συμβαίνουν εκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ας προσπαθήσουμε να συμπτύξουμε τα γεγονότα σε λίγες γραμμές, πριν συνεχίσουμε. Στο μεταξύ, θυμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η -αποδεδειγμένα πλέον- πλαστή πληροφορία περί ύπαρξης χημικού οπλοστασίου ώστε να εξαπολυθεί η δεύτερη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία κατέληξε στην ανατροπή τού Σαντάμ Χουσσεΐν και σημειώστε ότι ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία επέβαλαν την τιμωρία τους στον Άσσαντ χωρίς να ερευνήσουν την ορθότητα των καταγγελιών και χωρίς να λάβουν υπ' όψη τους τον ΟΗΕ.

Την περασμένη Τετάρτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να εκκαθαρίσουν τον πιο κοντινό θάλακα των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Ντούμα, μια πόλη 110.000 κατοίκων, που βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο τής Δαμασκού. Αμέσως μετά, βγήκε μια οργάνωση εθελοντών διασωστών και κατήγγειλε ότι κατά την επίθεσή του ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Η Δύση "αγανάχτησε" με τον "δικτάτορα" Άσσαντ, ο οποίος δεν δίστασε να πλήξει με χημικά όπλα αθώους πολίτες και αποφάσισε να τον "τιμωρήσει". Τον ρόλο του αρχιτιμωρού ανέλαβαν οι ΗΠΑ και σε βοήθειά τους έσπευσαν η μεγάλη Βρεττανία και η Γαλλία. Με όλους αυτούς διαφώνησαν πολλοί, με πρώτη και καλύτερη την Ρωσσία, η οποία κατήγγειλε ότι κανένα χημικό όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε και η σχετική "πληροφορία" κατασκευάστηκε από την οργάνωση εθελοντών που αναφέραμε, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να πληγεί ο Άσσαντ.

"H Αλ Κάιντα / Λευκά Κράνη σώζει το ίδιο κορίτσι τρεις φορές σε τρεις μήνες"   [Channel4]

Ποιοί είναι, όμως, αυτοί οι εθελοντές; Πρόκειται για μια ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία Συριακή Πολιτική Άμυνα (Syria Civil Defence - SCD), γνωστότερη ως Λευκά Κράνη (White Helmets). Η SCD ιδρύθηκε το 2014 και προήλθε από την συνένωση μικρών ομάδων εθελοντών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στα πρώτα χρόνια τού συριακού εμφύλιου, κυρίως στο Χαλέπι. Το στήσιμο της οργάνωσης ανέλαβε ο απόστρατος βρεττανός αξιωματικός -και νυν μισθοφόρος- Τζέιμς Λε Μεσουριέρ, ενώ η εκπαίδευση των "εθελοντών" έγινε σε τουρκικό στρατόπεδο, στην περιοχή τού Γκάζιαντεπ. Σήμερα η SCD αριθμεί κάπου τρεις χιλιάδες μέλη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως εθελοντές αλλά παίρνουν κανονικό μηνιαίο μισθό.

Η οργάνωση δεν φαίνεται να έχει οικονομικό πρόβλημα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της φτάνει τα 30 εκατ. δολλάρια, με τα χρήματα να εισρέουν από παντού. Πρώτη και καλύτερη η Μεγάλη Βρεττανία με πάνω από 32 εκατ. στερλίνες έως το 2016 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η βρεττανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 5,3 εκατ. στερλινών για την εκπαίδευση (;) σύρων δημοσιογράφων, οι οποίοι προωθούν την δράση τής SCD στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2016, η οργάνωση χρηματοδοτείται και από την Chemonics, μια ιδιωτική εταιρεία διεθνούς ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, έχει ενταχθεί στο "Πρόγραμμα Επιχειρήσεων Ειρήνης και Σταθερότητας" της καναδικής κυβέρνησης. Χρήματα στέλνουν ακόμη: η Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας τής ιαπωνικής κυβέρνησης, τα υπουργεία εξωτερικών Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Δανίας, η Yπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ USAID (η USAID έδωσε από το 2013 ως το 2016 πάνω από 23 εκατ. δολλάρια κλπ, ενώ πλήθος μεμονωμένων δωρεών έχουν γίνει στο Ταμείο Ηρώων της, το οποίο παρέχει περίθαλψη στους εθελοντές της. Μεταξύ των αρωγών τής οργάνωσης βρίσκεται και ο πολύς Τζωρτζ Σόρος.

Κι ενώ η Δύση κάνει τα πάντα για να ενισχύει τα "Λευκά Κράνη" (το 2016 προωθήθηκε ως και η υποψηφιότητα της οργάνωσης για το Νόμπελ Ειρήνης), η απέναντι πλευρά (Συριακή κυβέρνηση, Ρωσσία, Ιράν κλπ) προβαίνει σε απανωτές αποκαλύψεις και καταγγελίες εις βάρος τους. Ο πρόεδρος της Συρίας έχει κατηγορήσει ευθέως τους επί κεφαλής τής SCD ως τρομοκράτες και μέλη της Αλ-Κάιντα, ισχυρισμός για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αλλά όχι ατράνταχτες αποδείξεις. Τις προάλλες, δόθηκε στην δημοσιότητα (μάλλον από τους ρώσσους) βίντεο με "λευκοκρανίτες" να εκπαιδεύουν μικρά παιδιά να υποκρίνονται τα θύματα χημικής επιδρομής, συνοδευόμενο από την καταγγελία ότι με τέτοιο στημένο υλικό "τεκμηριώθηκε" η χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του συριακού στρατού.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες εις βάρος τής SCD. Από τις πλέον σοβαρές είναι αυτές που συνδέουν τα "Λευκά Κράνη" με τους τζιχαντιστές τού ISIS. Πέρυσι διέρρευσε από άγνωστη πηγή φωτογραφικό υλικό που πιστοποιούσε την καλή σχέση τζιχαντιστών και "εθελοντών", όπου οι δεύτεροι συνεργάζονταν με τους πρώτους προκειμένουν να θάψουν ακρωτηριασμένα πτώματα φιλοκυβερνητικών στρατιωτών, κάτι που ανάγκασε την SCD να απομακρύνει έναν από τους εθελοντές της, ο οποίος αναγνωρίστηκε. Πάντως, σύμφωνα με τον βρεττανικό Guardian, "η συμμετοχή εθελοντών τής οργάνωσης σε τέτοια μεμονωμένα περιστατικά παρουσιάζεται διογκωμένη προκειμένου να δυσφημιστεί ολόκληρη η οργάνωση".

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με βεβαιότητα. Είναι γεγονός ότι η αξιοπιστία κάποιου, ο οποίος χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται ένθερμα από ΗΠΑ, Βρεττανία, Τουρκία, Σόρος κλπ, έχει οπωσδήποτε πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι λιγώτερο προβληματικό το να στηρίζονται οι εναντίον σου κατηγορίες από την Ρωσσία και το Ιράν. Βεβαίως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον αλλά η ιστορία τώρα γράφεται...

Ιντλίμπ, Συρία: "Εθελοντές" της SCD και μαχητές της Αλ Κάιντα με την σημαία του ISIS πανηγυρίζουν μαζί.

-------------------------------------------------
Διαβάστε, επίσης:
- Olivia Solon, "How Syria's White Helmets became victims of an online propaganda machine", Guardian, 18/12/2017.
- Tom O'Connor, "Syria’s White Helmets, Subject of Oscar-Winning Film, Caught Dumping Dead Soldiers, Fire Volunteer", Newsweek, 22/6/2017.
- Emma Gray Ellis, "Inside the Conspiracy Theory That Turned Syria's First Responders Into Terrorists", Wired, 30/4/2017.
- "The rise of Syria’s White Helmets", Economist, 15/10/2016.
- Marc Daou, "High praise for Syria’s 'White Helmets' – but who are they?", France24, 17/9/2016.
- Patrick Worrall, "Eva Bartlett’s claims about Syrian children", Channel4, 20/12/2016.
- Inside Syria Media Center, "The Chemical Attack in Syria’s Douma Is Just Another “Fake News” from the “White Helmets”", Global Research, 14/4/2018.
- Rick Sterling, "The ‘White Helmets’ Controversy", Strategic Culture, 25/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ