17 Δεκ 2018

Κίτρινα Γιλέκα: Ο απολογισμός της πέμπτης εβδομάδας

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, ο Μακρόν απευθύνεται στον γαλλικό λαό σε μια τηλεοπτική ομιλία στην οποία ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για να τερματίσει τη σύγκρουση . Πολλοί διαδηλωτές δεν πείθονται και συνεχίζουν τα μπλόκα σε διαφορες περιοχές στην Γαλλία. Η στήριξη του κινήματος μειώνεται πάντως σε ορισμένα σημεία.
5η δράση των κίτρινων γιλέκων: στις 15 Δεκεμβρίου 2018
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, είδαμε ακόμα μια φορά έναν υπερβολικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων μαζί με τα σώματα των εφίππων, τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τις «Αύρες», που αναπτύχθηκαν στο Παρισι στα τέσσερα κυρία σημεία των συγκεντρώσεων- Ηλύσια Πεδία, πλατεία Όπερα, πλατεία Ρεπουμπλίκ, Βαστίλλη- οι δυνάμεις της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν, ήταν δυσανάλογες σε σχέση με τη μειωμένη παρουσία των διαδηλωτών. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, το Υπ. Εσωτερικών και η αστυνομία, προσπάθησαν να “μαντρώσουν” όλο αυτό τον κόσμο που παραβρέθηκε στα σημεία των διαδηλώσεων. Όποιος έμπαινε μέσα στο κύκλο περιφρούρησης την αστυνομίας, δεν μπορούσε και να βγει, αν δεν περνούσε από το μοναδικό check-point που είχε κάνει η γαλλική αστυνομία σε κάθε πλατεία. Οι δυνάμεις καταστολής ήταν σε πλήρη σχηματισμό για να χτυπήσουν ανα πασά στιγμή, το οποίο και δεν αποφεύχθηκε ούτε εχθές από ένα σημείο και μετά.
Η εσωτερική και διεθνής κατακραυγή σε σχέση με τις περασμένες διαδηλώσεις, φαίνεται πως έπαιξε τον ρόλο της γι’ αυτό το Σάββατο, όπου παρατηρήσαμε λιγότερες προληπτικές συλλήψεις και ίσως λόγω και της λιγότερης παρουσίας διαδηλωτών, οι δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ, είχαν εντολή να μην χτυπήσουν στο ψαχνό άμεσα. Η ένταση δεν άργησε ωστόσο να έρθει, έχοντας για ώρες περικυκλωμένους τους διαδηλωτές με ισχυρό αριθμό πεζοπόρων δυνάμεων, τεθωρακισμένα, έφιππους και «Αύρες» σε κάθε κεντρικό σημείο συνάντησης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στις γύρο περιοχές αλλά σίγουρα δεν είχαν το ίδιο μέγεθος υλικών ζημιών σε σχέση με το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος από το προηγούμενο Σάββατο, (4.000 στο Παρίσι και 66.000 στη Γαλλία), αν και αυτή η εκτίμηση του Υπ. Εσωτερικού μπορεί να αμφισβητηθεί πολύ εύκολα. Περίπου 69.000 μέλη της αστυνομικής δύναμης των CRS (ΜΑΤ) αναπτύσσονται στα σημεία συνάντησης των κίτρινων γιλέκων ανά πόλη στην Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 8.000 στο Παρίσι, όπου 86 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και 168 συνελήφθησαν. Η κατάσταση ήταν τεταμένη στο Μπορντό, τη Νάντη και την Τουλούζη.
Συνδικάτα:
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, αρκετά κλαδικά συνδικάτα πήραν μέρος στην ήμερα δράσης που είχε κηρύξει κεντρικά η ομοσπονδία της CGT, καλώντας τους συναδελφους τους και όλο τον κόσμο που διαδηλώνει, σε ημέρα απεργίας και όχι απλά δράσης. Μπροστάρηδες σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, ήταν για παράδειγμα το ΕΚ Μασσαλιας της CGT, το κλαδικό συνδικάτο ενέργειας του Παρισιού της CGT και αρκετά ακόμα άλλα όργανα που χαράζουν την δική τους γραμμή απέναντι στον εργοδοτικό-φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό. Η υπονομευτική γραμμή της κεντρικης γραμματειας της CGT αλλά και πιο συγκεκριμένα του ΓΓ της CGT Μαρτίνεζ, που δεν χάνει ευκαιρία να δίνει τα διαπιστευτήρια του στο γαλλικό ΣΕΒ, προτάσσοντας συνέχεια τον κοινωνικό διάλογο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην έχουμε μια μαζική συγκέντρωση την Παρασκευή το πρωί. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο σ’αυτό. Πλην το μαχητικών-ταξικών συνδικάτων που έχουν μια μόνιμη δράση τα τελευταία χρόνια, προάγοντας την ταξική πάλη και την αντεπίθεση που πρεπει να οργανώσουμε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, πολλες άλλες κλαδικές ομοσπονδίες της CGT αλλά και άλλες συνομοσπονδίες υπονομεύουν τον αγώνα για μαζικές ταξικές απεργίες με αντικαπιταλιστικό πρόταγμα και διεκδικήσεις κατά της λιτότητας. Συνομοσπονδίες όπως οι FO, CFDT κυρίως που έχουν αρκετά υψηλό ποσοστό εκλεγμένων αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Το ίδιο συνέβη και το Σάββατο, που πλην ελαχίστων που έδωσαν το παρόν για την συνέχιση των διαδηλώσεων και μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα, δεν υπήρξε μαζικότητα αφού δε στηρίχθηκε αναλόγως η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. Τα φύλλα συκής, των κεντρικών διευθύνσεων των συνομοσπονδιών, πέφτουν ένα-ένα. Η βάση πιέζει… Το σίγουρο είναι πως θα δούμε αρκετές πρωτοβουλίες και από αυτήν την πλευρά, αντιδρώντας απέναντι σε συμβιβαστικές γραμμές και στην ενσωμάτωση της αγανάκτησης που ανεβαίνει.
Πολιτικά κόμματα:
Εδώ έχουμε μια πολύ θολή κατάσταση από τα κόμματα κυρίως της γαλλικής αριστεράς. Μεγάλη αντιφατική στιγμή ήταν αυτή του Μελανσόν μεσοβδόμαδα, να χειροκροτεί τον πρωθυπουργό Φιλίπ κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, που γινόταν για την διαδικασία της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση του και που είχε κατατεθεί από το ίδιο το κόμμα του Μελανσόν και σε συνεργασία με το γαλλικό ΚΚ και το σοσιαλιστικό κόμμα. Ο Φιλίπ έκανε επίκληση στον σεβασμό στην δημοκρατία και ότι ειναι υπόλογοι στις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης. Διακρίνεται πως ο Μελανσόν έχει μια χαρακτηριστική τακτική παρόμοια του Τσίπρα, που δηλώνει από την μια ότι θέλει την διάλυση της εθνοσυνέλευσης στον κόσμο και από την άλλη διακηρύσσει το σεβασμό του στο αστικοδημοκρατικό κοινοβούλιο και τους θεσμούς του, όταν βρίσκεται στο επίσημο έδρανο. Έτσι δίνει χαρακτηριστικά και αυτός τα διαπιστευτήρια του προς το γαλλικό κεφάλαιο. Για το σοσιαλιστικό κόμμα δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία, τα έχουμε ξαναπεί για τον ρόλο του ως κυβέρνηση αλλά και πως αντιστρατεύεται την εργατική τάξη και μέσα από την συνδικαλιστική του ομοσπονδία, την CFDT.
Για το γαλλικό ΚΚ, είναι τραγικό πως έχει καταντήσει να ειναι ο κομπάρσος στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, ως πολιτικός φορέας που έχει γίνει ουρά του Μελανσόν για τους τακτικισμους του και τους διάφορους λαϊκισμούς του. Κατά τα λοιπά, τα κόμματα της γαλλικης αριστεράς, επίσης το Σάββατο έδωσαν το παρόν στο Σταθμό των τρένων Σαν-Λαζάρ και οργάνωσαν διαδήλωση στήριξης στα κίτρινα γιλέκα, μαζί και με άλλα οπορτουνιστικά γκρουπουσκουλα της γαλλικής αριστεράς.
Όσον αφορά το κόμματα στους υπόλοιπους χώρους, φυσικά η δεξιά του Βωκέ και η ακροδεξιά της Λεπέν θέλει τα κίτρινα γιλέκα να διαδηλώνουν, αλλά μόνο μέχρι το σημείο όπου αμφισβητούν την γαλλική κυβέρνηση. Έχουν αλλάξει διαφορες θέσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτό που ειναι σίγουρο, είναι πως δε θέλουν την άνοδο του κινήματος σε πιο ταξικές διεκδικήσεις. Γι’ αυτό και συνοπτικά έλεγαν: «ωραία, πήρατε αυτό που θέλατε με τις παροχές του Μακρόν. Τωρα γυρίστε στα σπίτια σας».
Όσο για το κυβερνών κόμμα, αρκετά μέλη του όπως και κυβερνητικά στελέχη είχαν το θράσος να καλούν τον κόσμο να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, με τον υποκριτικό σεβασμό που ήθελαν να δείξουν προς τους νεκρούς του Στρασβουργου. Επίσης καλούσαν επιτακτικά να σταματήσει αυτή η τρέλα με τα κίτρινα γιλέκα γιατί ματώνει την οικονομία της χώρας και ότι πήραν αυτά που ήθελαν από τον Μακρόν με τις παροχές του.
Σίγουρο ειναι πως ακόμα και με την σχετική χαμηλή συμμετοχή στο Παρισι αυτό το Σάββατο στις διαδηλώσεις, οι υπόλοιπες περιοχές συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό. Εξ’ άλλου το είχαμε αναφέρει πως τα μεταρρυθμιστικά μέτρα του Μακρόν αγγίζουν τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα της γαλλικης κοινωνίας που βρίσκονται κυρίως σε γεωγραφικά όρια όπως περιαστικά κέντρα γύρω από το Παρισι, άλλα αστικά κέντρα οπως Μασσαλια, Λυών, Μπορντώ, Τουλουζη. Μικρές και μικρομεσαίες επαρχιακές πόλεις που πλήττονται από ανεργία, υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις και χαμηλή αγοραστική δύναμη και επίσης αγρότες της επαρχίας που βλέπουν οι σοδειές τους να μην πουλιούνται ουτε καν κοντα στην τιμή των εξόδων της παραγωγής τους. Οι Γάλλοι είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις παρόλες τις παροχές του Μακρόν, που φαίνεται ακόμα κ την τελευταία στιγμή αστείο ή ακόμα κ ειρωνικό να κοροϊδεύει τόσους πολλούς εργαζόμενους που αγγίζουν μονο το βασικό. Να τους τάζει άνεση αύξηση από τον Γενάρη του ‘19 στο διάγγελμα του και να περνάει στο κυβερνητικό καλεντάρι για τον Ιούνη του ‘19. Ας βγάλει ο γαλλικός λαός τα συμπεράσματα του για την παροχολογία των κυβερνώντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ