28 Δεκ 2018

Το άβατο της πρέζας και ο Μητσοτάκης

Αυτές τις μέρες κάποιοι βάζουν τα καλά τους κι άλλοι τη στολή του Άι-Βασίλη. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τα λαϊκά του, τα “φτωχά” του, και πάει να συναντήσει την πλέμπα, για να μας δείξει πως είναι ένας από εμάς.
Χτες το επιτελείο του έστησε ένα κακόγουστο σόου σε ένα καφενείο της πλατείας Βάθη, όπου συνάντησε κάποιους απεξαρτημένους χρήστες που μοιράστηκαν τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, για να τα αφουγκραστεί ο Μητσοτάκης και να επιληφθεί σύντομα του θέματος, ως ο μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας -όπως θέλει να πιστεύει και να πλασάρει τον εαυτό του.
Οι μαρτυρίες των συνομιλητών του εστίαζαν στα κυκλώματα της φυλακής, στο πρόβλημα της επανένταξης και πόσο δύσκολο είναι να βρει δουλειά κάποιος απεξαρτημένος, πόσο μάλλον όταν είναι κάποιας ηλικίας, καθώς αδυνατεί να σπάσει το τείχος της προκατάληψης -που την λέμε γενικά κι αόριστα κοινωνική, ενώ εδώ έχει να κάνει με επιχειρήσεις.
Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί, για να ενισχύσει αυτην την προσπάθεια. Για παράδειγμα, ήδη είναι πολύ δύσκολο για κάθε πενηντάρη να βρει άλλη δουλειά, αν χάσει αυτήν που είχε, κι έτσι πρακτικά δεν υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος όσων είναι παλιοί χρήστες κι έχουν ίσα δικαιώματα στην ανεργία και την απελπισία -που ίσως κάνει κάποιους να ξανακυλήσουν κι άλλους να ξεκινήσουν τη “διέξοδο” ενός πλαστού παράδεισου.
Μπορεί επίσης πίσω από το επικοινωνιακό σόου να χρησιμοποιήσει μελλοντικά τους πρώην χρήστες με άλλον τρόπο. Πχ σε φτηνές και κακοπληρωμένες δουλειές-συμβάσεις ειδικά για αυτούς, για να συμπιεστούν κι άλλο οι μισθοί, με το πρόσχημα της επανένταξης -χωρίς να έχουν βέβαια την παραμικρή ευθύνη για αυτό οι απεξαρτημένοι χρήστες.
Την ίδια ώρα, ζητήματα όπως το γενικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων-δικαιωμάτων, τα ναρκωτικά ως φαινόμενο, οι κοινωνικές αιτίες τους, τα κυκλώματα στη φυλακή, στις αστυνομικές αρχές κτλ, είναι ψιλά γράμματα, για τα οποία μπορεί κανείς να στείλει γράμματα στον Άι-Βασίλη. Είναι πιο ρεαλιστικό να περιμένεις από αυτόν λύση, παρά από το κόμμα του Μητσοτάκη.
Βγαίνοντας από το καφενείο, ο Μητσοτάκης πόζαρε ανέμελα στο φακό (που δεν κοιτούσε), με φόντο την πιάτσα με τους εξαρτημένους που δεν ήταν αρκετά τυχεροί ή άριστοι (έκαναν λάθος επιλογές, που λέει και μια ψυχή) ώστε να τον συναντήσουν και να αντλήσουν αισιοδοξία για το μέλλον τους.
Η εικόνα έγινε viral για τους λάθος λόγους, αφού πολλοί είδαν τον Κυριάκο με αθλητικό, casual ντύσιμο και νόμισαν πως πάει στα Εξάρχεια να σπάσει το άβατο, με στολή παραλλαγής που τον κάνει αγνώριστο. Στην πραγματικότητα ήταν στην οδό Καματερού, μια ανάσα από την οδό Σωκράτους και το Α.Τ. Ομονοίας στη Βερανζέρου.
Και μαντέψτε: κανένα “άβατο”, άσυλο, κοκ, δεν υπάρχει στην Καματερού όπου μαζεύονται δυστυχισμένες ψυχές με άδειο βλέμμα, για να γεμίσουν το κενό με πρέζα, γιατί ξέρουν πως εκεί έχει πιάτσα και θα την βρούνε. Κανένα άβατο ή άσυλο δεν υπάρχει στην οδό Σωκράτους, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα, όπου άλλες εξαρτημένες κάνουν πεζοδρόμιο, για να βρουν λεφτά για τη δόση τους, με την υψηλή προστασία των ένστολων νταβατζήδων. Και αυτό είναι το μόνο πραγματικό άβατο που υπάρχει στην περιοχή και δεν πρόκειται να σπάσει, παρά μόνο μαζί με τους λόγους που το γέννησαν.
Τίποτα από όλα αυτά δε χώρεσε στο χτεσινό σόου, γιατί δε βόλευε το κάλπικο δίλημμα και το δίπολο που στήνεται. Σα να λέμε “σκληρά και μαλακά” ναρκωτικά. Και ξέρεις πόσοι βλέπουν την κυβέρνηση σα μεθαδόνη για να μην πέσουν στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, αλλά καταλήγουν στο βούρκο που φοβούνται, με άλλες αποχρώσεις κι ονόματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ