15 Μαΐ 2019

Υποχρεωτικά τα ρατσιστικά σποτ του νεοναζιστικού NPD σε μεγάλα γερμανικά ραδιόφωνα

Κανονικά και με το νόμο ακούγονται τα ραδιοφωνικά σποτ του νεοναζιστικού NPD στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας. Εξαίρεση το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Βερολίνου-Βραδεμβούργου, που κέρδισε τελεσίδικα δικαστικά το δικαίωμα να μη μεταδίδει τα μηνύματα του κόμματος.
Το σποτ προπαγανδίζει το διαχωρισμό της κοινωνίας σε Γερμανούς και “εγκληματίες” μετανάστες. Συλλήβδην οι ξένοι και η “ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών” παρουσιάζονται ως απειλή με “καθημερινά θύματα” τους ντόπιους, καλλιεργώντας ρατσισμό και μίσος.
Κανένα πρόβλημα με το διαφημιστικό δεν έχουν όμως δικαστήρια στην Έσση, τη Βαυαρία και άλλα κρατίδια, που επέβαλαν στα δημόσια ραδιόφωνα να παίζουν το μήνυμα. Εύγλωττο είναι το σκεπτικό του Βαυαρικού Διοικητικού Δικαστηρίου στο Μόναχο. Κατά τους δικαστές το κείμενο της διαφήμισης δεν πληρεί “εμφανώς” τους όρους ώστε να χαρακτηριστεί “διέγερση σε φυλετικό μίσος”.
Της ίδιας άποψης είναι τα διοικητικά δικαστήρια του Αμβούργου και της Άρσης, ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγα χρόνια το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μη θέσει εκτός νόμου το NPD, με το σκεπτικό ότι λόγω μεγέθους δε “συνιστά απειλή” για το πολίτευμα.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ