1 Ιαν 2016

ΦΙΦΑ Τα σκάνδαλα, η «κάθαρση» και ο ρόλος των χορηγών

ΦΙΦΑ
Τα σκάνδαλα, η «κάθαρση» και ο ρόλος των χορηγών

Εκτός παιχνιδιού για την επόμενη μέρα της ΦΙΦΑ τέθηκαν οι δύο πρώην ισχυροί ποδοσφαιρικοί παράγοντες, Μπλάτερ - Πλατινί
Εκτός παιχνιδιού για την επόμενη μέρα της ΦΙΦΑ τέθηκαν οι δύο πρώην ισχυροί ποδοσφαιρικοί παράγοντες, Μπλάτερ - Πλατινί
Eurokinissi
Σκάνδαλα επί σκανδάλων και πάλι σκάνδαλα. Εάν μπορούσε να μπει ένας τίτλος για τη χρονιά που μόλις έφυγε όσον αφορά τα δρώμενα στη διοικητική πυραμίδα του διεθνούς ποδοσφαίρου, την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός απ' αυτόν. Το 2015 τάραξε αρκετά τα ...νερά φέρνοντας στο φως το βρώμικο παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα και τη λάμψη του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου η διαφθορά και οι μάχες συμφερόντων αντίπαλων συμμαχιών κυριαρχούν. Βέβαια, τα όσα γνωστοποιήθηκαν κάθε άλλο παρά ως... ανακάλυψη της Αμερικής μπορούν να θεωρηθούν. Αντίθετα, με βάση τις λογικές και τις πρακτικές που κυριαρχούν και επιβάλλονται από τη δομή του οικοδομήματος, όχι μόνο δεν θεωρούνται μεμονωμένα περιστατικά αλλά, αντίθετα, αποτελούν τη στυγνή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία, ανεξάρτητα από περιόδους κάθαρσης, κυρίως με γνώμονα την προστασία του ποδοσφαιρικού προϊόντος από την απαξίωσή του, ή περιόδους που τα νήματα κινούνται μυστικά - όπως επιβάλλεται - το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζει τον κύκλο της.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όπως αποδεικνύεται, η όποια αποκάλυψη των σκανδάλων αποτελεί την ίδια στιγμή και την αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλαγές στο στάτους κβο, με νέες συμμαχίες να παίρνουν τη θέση των παλιών στη διαχείριση της πίτας των κερδών...
Τσουνάμι αποκαλύψεων

Οι πολυεθνικές - χορηγοί της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας πιέζουν για αλλαγές προκειμένου να μην απαξιωθεί το ...προϊόν
Οι πολυεθνικές - χορηγοί της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας πιέζουν για αλλαγές προκειμένου να μην απαξιωθεί το ...προϊόν
Ηταν περίπου τέλη Μάη όταν στη Ζυρίχη οι... ψίθυροι άρχισαν να γίνονται κραυγές. Το όλο παρασκήνιο, η φημολογία και οι αποκαλύψεις των προηγούμενων ετών, που είχαν να κάνουν με το πώς η Ρωσία και το Κατάρ πήραν τις διοργανώσεις των Μουντιάλ 2018 και 2022, αντίστοιχα, έδωσαν τη σκυτάλη στις καταιγιστικές εξελίξεις. Με εντολές από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας λίγο πριν από την έναρξη του ετήσιου κογκρέσου της ΦΙΦΑ προχώρησαν σε συλλήψεις παραγόντων της με τις κατηγορίες του χρηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται και λίγους μήνες αργότερα οι αποκαλύψεις άγγιξαν πλέον την κορυφή της πυραμίδας, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, να βρίσκεται και αυτός στο στόχαστρο. Την ίδια στιγμή, η ιστορία άνοιγε για τα καλά και πλέον στην επιφάνεια ήρθαν και άλλες υποθέσεις εκτός Ρωσίας και Κατάρ, όπως, για παράδειγμα, ο ρόλος και οι σχέσεις παραγόντων με συγκεκριμένες πολυεθνικές και η βοήθεια, φυσικά με το αζημίωτο, που πρόσφεραν σε αυτές προκειμένου να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους. Επίσης, μετά τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 η ...μπάλα πήρε και την αντίστοιχη διοργάνωση του 2006 στη Γερμανία, για την οποία δημοσιεύματα ήθελαν παράγοντες της γερμανικής Ομοσπονδίας να έχουν δωροδοκήσει επίσης προκειμένου να την αναλάβουν.
Η κορύφωση των γεγονότων ήρθε πρόσφατα με την τιμωρία του Μπλάτερ και του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, στους οποίους εξαιτίας μυστικής οικονομικής συναλλαγής που είχαν (ο πρώτος φέρεται να μετέφερε αρκετά μεγάλο ποσό σε μυστικό λογαριασμό του δεύτερου) επιβλήθηκε μεταξύ άλλων ποινών και πολυετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Τόσο το τελευταίο περιστατικό όσο και αυτά που έχουν προηγηθεί έχουν διαμορφώσει και επηρεάσει το κλίμα και φυσικά τις αντίστοιχες συμμαχίες, ενόψει των εκλογών της ΦΙΦΑ στα τέλη Φλεβάρη του 2016, οπότε θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρός της. Σημειώνεται πως σε αυτές ο Μισέλ Πλατινί επρόκειτο να βάλει υποψηφιότητα αλλά πλέον τέθηκε εκτός παιχνιδιού...
Σκοτεινό παρασκήνιο και μάχες συμφερόντων
Τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά θέμα συγκυριών και τυχαίων γεγονότων μπορεί να θεωρηθούν. Ηδη από το 2011, όταν ο Ζεπ Μπλάτερ επανεκλέχθηκε στην προεδρία της ΦΙΦΑ, παρά τις φωνές που μιλούσαν για αλλαγές, η πολεμική προς τον Ελβετό παράγοντα από αντίπαλες συμμαχίες άρχισε να κορυφώνεται με αιτία την παντοκρατορία του Ελβετού και της συμμαχίας του στη διαχείριση της πίτας των κερδών.
Ο πόλεμος άρχισε να διευρύνεται και μάλιστα με αφορμή τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ και την απόφαση της ΦΙΦΑ να διεξαχθεί χειμώνα εξαιτίας των δύσκολων κλιματικών συνθηκών στη χώρα ξέσπασε και ένας πόλεμος μεταξύ ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, με τη δεύτερη να βλέπει τα δικά της προϊόντα (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ) αλλά και τα εθνικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να τινάζονται στον αέρα εκείνη τη χρονιά. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που συνδέουν την οικονομική συναλλαγή Μπλάτερ - Πλατινί με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες πριν από την επίσημη απόφαση της ΦΙΦΑ η ΟΥΕΦΑ έβαλε νερό στο κρασί της. Από την άλλη η 5η επανεκλογή Μπλάτερ στα τέλη του Μάη του 2015, και μάλιστα εν μέσω των πρώτων αποκαλύψεων, άνοιξε για τα καλά τον ασκό του Αιόλου, με τους αντιπάλους του να κάνουν λόγο για κάθαρση σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της ΦΙΦΑ.
Ο φόβος της απαξίωσης και η χασούρα
Ο ανεξέλεγκτος πόλεμος συμφερόντων στους κόλπους του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε φυσικά να μην έχει συνέπειες και στο ίδιο το προϊόν, προκαλώντας σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες του, και φυσικά στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο, το φόβο για απαξίωση και φυσικά χάσιμο κερδών. Χαρακτηριστικά είναι τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΦΙΦΑ, τα οποία για το 2015 κάνουν λόγο για χασούρα 92 εκατ. ευρώ μετά τα όσα συνέβησαν. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2001 που η ΦΙΦΑ καταγράφει ζημιές. Η μείωση στις χορηγικές συμφωνίες, τα υπέρογκα έξοδα για νομικές δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όσα αποκαλύφθηκαν καθώς και η αδυναμία των διοικούντων την τελευταία διετία να αντικαταστήσουν πολυεθνικές - χορηγούς από την πρώτη και δεύτερη βαθμίδα των συμφωνιών της ΦΙΦΑ καταγράφονται ως βασικές αιτίες για τη ζημία στα επίσημα στοιχεία. Η αποκάλυψη της οικονομικής ζημιάς αναμένεται να παίξει και αυτή το ρόλο της τόσο ενόψει των εκλογών του Φλεβάρη όσο και στα σχέδια που υπάρχουν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στα διοικητικά της Ομοσπονδίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η κάθαρση του ...προϊόντος από τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα και να προσελκύσει ξανά τους χορηγούς.
Κάθαρση... κατ' επιταγή των πολυεθνικών
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα σκάνδαλα αρκετές πολυεθνικές που συνεργάζονταν με τη ΦΙΦΑ προκειμένου να μην συνδεθούν με το σκοτεινό παρασκήνιο την... έκαναν καταγγέλλοντας μάλιστα πως... δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν. Ωστόσο, για αρκετές άλλες ο κόσμος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου είναι γη της επαγγελίας για τα κέρδη προκειμένου να την αφήσουν τόσο εύκολα. Ετσι, αφού και αυτές κατήγγειλαν τα όσα αποκαλύφθηκαν αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση απαιτώντας αυτές τις βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, οι πολυεθνικές που παρέμειναν ως συνεργάτες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας έστειλαν επιστολή στην Εκτελεστική Επιτροπή απαιτώντας «ανεξάρτητη εποπτεία» της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Αποτέλεσμα ήταν από πλευράς ΦΙΦΑ να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής με την Εκτελεστική Επιτροπή να συνεδριάζει πρόσφατα και να ανακοινώνει το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα τεθεί προς έγκριση στο έκτακτο κογκρέσο της ΦΙΦΑ, το οποίο θα λάβει χώρα στις 26 Φλεβάρη στη Ζυρίχη.
Μερικά από τα μέτρα του πακέτου αφορούν τη μείωση του συνολικού χρόνου της θητείας κάθε προέδρου της ΦΙΦΑ σε τρεις θητείες των τεσσάρων ετών, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όσους βρίσκονται στις βασικές Επιτροπές, στα Συμβούλια και τα δικαστικά σώματα. Επιπροσθέτως, ψηφίστηκε ο διαχωρισμός της πολιτικής και της διαχειριστικής λειτουργίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ