16 Αυγ 2019

Κλιμακώνεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ

       

15-08-2019
Κλιμακώνεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ, αντανακλώντας και τις βαθιές αντιθέσεις της Κίνας με ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δυνάμεις, σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή. 
Χιλιάδες άνδρες με στρατιωτικές στολές, στρατιωτικά φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μεταφέρονται στην κινεζική πόλη Σεντζέν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Τις τελευταίες ημέρες η κινεζική κυβέρνηση είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης για να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανήκει στην Κινεζική επικράτεια αλλά έχει ένα ειδικό καθεστώς ημιαυτονομίας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Το «USS Green Bay» επρόκειτο να εισέλθει στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ στις 17 Αυγούστου και το «USS Lake Erie» τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, Νέιτ Κρίστενσεν.
Εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης κατηγορούν τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις ότι υποδαυλίζουν ή ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα λυθεί προς όφελος της ελευθερίας» και «προς όφελος της Κίνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ