12 Δεκ 2019

Για τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα των πληροφοριών




Σε στενότερη συνεργασία έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της χώρας μας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, στο νευραλγικό για την ασφάλεια και άμυνα των δύο κρατών τομέα της ανταλλαγής διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών. Η αναβάθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα απόρρητων διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Στον τομέα αυτό δεν έχει διαταραχτεί η συνέχεια με την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας. Για τους Ισραηλινούς αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, όπως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις αποσταθεροποιητικές τάσεις στο Λίβανο, που ενισχύουν τη διείσδυση του Ιράν, επηρεάζουν τις κινήσεις του Ισραήλ. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως χώρες εξασφάλισης στρατηγικού βάθους για τον έλεγχο του μουσουλμανικού τόξου.
Αφετηρία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, τόσο στο επίπεδο δραστηριοτήτων, όπως οι κοινές ασκήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και στο επίπεδο των προγραμμάτων αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης, υπήρξε η διακρατική συμφωνία της κυβέρνησης του Ισραήλ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4398/2016).
* * *
Οι Ισραηλινοί, που διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας κινήσεων στις υπηρεσίες πληροφοριών, επιδιώκουν αντίστοιχη λειτουργική σχέση και από την ελληνική πλευρά, για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι τους. Χρησιμοποιούν το γεγονός ότι η ενδυνάμωση της ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών και η κυβερνοάμυνα είναι νευραλγικής σημασίας και για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές από την Τουρκία και την πρόκληση του Μεταναστευτικού.
Επιδιώκουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν, γεγονός που τους διευκολύνει να κατευθύνουν τα ελληνικά συστήματα πληροφοριών. Εχουν πυκνώσει τις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση, προωθούν τις οικονομικές σχέσεις και εντατικοποιούν τη στρατιωτική συνεργασία με κοινές ασκήσεις που ελέγχουν το αμυντικό μας σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συμμετέχει στις ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ» στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και δοκιμάζει την ελληνική αεράμυνα. Σε πιο τακτά διαστήματα χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Α. Παπανδρέου στην Κύπρο. Ελέγχει με πτήσεις την οροσειρά Τρόοδος, όπου υπάρχουν και τα βρετανικά ραντάρ πληροφοριών για τη Μ. Ανατολή και εκπαιδεύονται επίλεκτοι Ισραηλινοί κομάντος.
Στη χώρα μας έχουν εκπαιδευτεί Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, ενώ είναι προγραμματισμένη και συνεκπαίδευση των επίλεκτων κομάντος με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Οι εκπαιδεύσεις περιλαμβάνουν πρώτιστα τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών. Επίσης, οι Ισραηλινοί επιτελείς ενημερώνονται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε σε ασκήσεις στο Ισραήλ.
* * *
Το Ισραήλ, μέσα από την ανταλλαγή υψηλής διαβάθμισης πληροφοριών και γενικότερα τη στρατιωτική συνεργασία, ενισχύει τη συναντίληψη για την κατάσταση στην περιοχή, σ' ό,τι αφορά την ισλαμική τρομοκρατία και το ρόλο των αραβικών οργανώσεων, την απειλή που αντιλαμβάνεται από το Ιράν, την εργαλειοποίηση του Παλαιστινιακού από την Τουρκία, τις προοπτικές για τον ενεργειακό πλούτο στις ΑΟΖ, με βάση τις δικές του προτεραιότητες επιβολής και ασφάλειας.
Οι προτεραιότητες αυτές στρέφονται ενάντια στους λαούς της περιοχής, δημιουργούν διενέξεις και εγκυμονούν κινδύνους. Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τη στάση του κράτους - δολοφόνου έναντι του Παλαιστινιακού λαού ούτε να ξεχνάμε ότι το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ εξυπηρετείται από τη διχοτόμηση και όχι από την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Αυτές οι συνεργίες δεν είναι υπέρ του λαού και της χώρας μας.

Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος της Αστυνομίας ε.α. και απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ