Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε χτες τη… μερική αθώωση του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση 7 μηνών το 2019, για δύο αδικήματα, υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά από την ομοφοβική ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, όπου είχε γράψει το ασύλληπτο «φτύστε τους».
Ο εισαγγελέας πρότεινε να παραμείνει η καταδικαστική απόφαση ως προς το αδίκημα του αντιρατσιστικού νόμου, αλλά εισηγήθηκε να αναιρεθεί η αντίστοιχη απόφαση για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος. Το σκεπτικό του εισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου βασίζεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής αντέτειναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.