14 Ιουλ 2020

Μητσοτάκης και Άδωνις γιορτάζουν, κωφεύοντας στη φωνή των Κερκυραίων

               

Της Αλίκης Κατσαρού

Λάβαμε από τη φίλη του «Ημεροδρόμου», Αλίκη Κατσαρού, ένα ενδιαφέρον άρθρο και το δημοσιεύουμε: 
Αδιαφορώντας για τη φωνή των κατοίκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε το Σάββατο στην Κέρκυρα το προσωπικό στοίχημα του Άδωνη Γεωργιάδη, παρουσία υπουργών, της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και άλλων γαλάζιων στελεχών. Το στοίχημα ονομάζεται Kassiopi Project και πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση στα σχεδόν 500 στρέμματα δημόσιας, παρθένας έκτασης που οι μνημονιακές υποχρεώσεις «ξεπούλησαν» στην εταιρία NHC Capital.
Η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους «Ερημίτης», λέξη που τα λέει όλα: η βιοποικιλότητα, η οικολογική αξία και η καλλονή του Ερημίτη είναι σπάνιες. Η διατήρησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα νησί που χτίστηκε άγαρμπα και άναρχα εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών, χωρίς στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ούτε σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι σαφές πως η Κέρκυρα δεν χρειάζεται άλλο μπετόν, δε χρειάζεται άλλο πεντάστερο ξενοδοχείο, ούτε άλλες βίλες, και οπωσδήποτε δε χρειάζεται μαρίνα σκαφών που θα αλλοιώσει τη μαγευτική περιοχή του  Ερημίτη και θα την μετατρέψει σε ένα άγνωστο τοπίο, σβήνοντας αμετάκλητα τη γαλαζοπράσινη, σπάνια ομορφιά της.
Για αυτό αγωνίζονται εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Κέρκυρας, με όσα μέσα διαθέτουν να ανατρέψουν την απόφαση της περιττής και ζημιογόνας για την αισθητική και το περιβάλλον επένδυσης.
Γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του χωριού Σινιές, πάνω ακριβώς από τον Ερημίτη για να διαδηλώσουν και να ακουστούν, για να δηλώσουν τη βούλησή τους ο Ερημίτης να παραμείνει αυτό που λέει το όνομά του, ερημίτης. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας και ιδιότητας, οικογένειες και αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής τον Σύλλογο για τη Διάσωση του Ερημίτη,  προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NHC Capital και τους προσκεκλημένους τους θα εγκαινίαζαν την έναρξη των εργασιών υπό το γεμάτο ικανοποίηση βλέμμα του Άδωνη Γεωργιάδη. Δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν την ειρηνική και πολιτισμένη διαμαρτυρία να φτάσει σε σημείο που η φωνή του πλήθους θα ακουγόταν από τους εορτάζοντες.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία παρακολουθούσαν στα κινητά τους την άφιξη του πρωθυπουργού, και στη συνέχεια διάφορα ενσταντανέ σε πολυτελές φόντο με εκλεκτά κεράσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων» όταν την ίδια στιγμή στους κατοίκους είχε αφαιρεθεί φωνή. Οι κάτοικοι διαπραγματεύονταν με τα ΜΑΤ για την παραχώρηση λίγων ακόμη μέτρων διάβασης προς τον Ερημίτη όταν την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της NHC δήλωνε εν πλήρη αγνοία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της υφιστάμενης κατάστασης και των θεσμικών διαδικασιών, ότι προτίθεται να ελεήσει διάφορα μνημεία και μουσεία της Κέρκυρας που καταρρέουν! Μάλιστα σε αυτά συμπεριέλαβε και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο προφανώς και δε θα έχει ποτέ του επισκεφθεί μια που το Μουσείο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από κάθε άποψη.
Βίντεο της τοπικής εφημερίδας Ενημέρωση
Το κλίμα της γιορτής στον Ερημίτη ήταν όπως φαίνεται μεθυστικό, αφού δεν ενοχλήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον από την πραγματικότητα. Από τη φωνή ενός πλήθους που αγωνίζεται για να μην ακρωτηριαστεί ο ζωογόνος πνεύμονας του Βορρά της ήδη επιβαρημένης Κέρκυρας. Το κλίμα της γιορτής ήταν και για έναν ακόμη λόγο μεθυστικό. Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε είχαν τύχει από την στιγμή της άφιξής τους θερμότατης υποδοχής από στελέχη της δεξιάς, τέτοιας υποδοχής που θύμιζε άφιξη Μεσσία και όχι πρωθυπουργού. Ή τουλάχιστον βασιλέα, την εποχή που ερχόταν για παραθερισμό στα θερινά ανάκτορα της Κέρκυρας.
Μοιάζει πως τούτο θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι που οι βάρκες των Κερκυραίων θα αγκυροβολούν στον Ερημίτη, που τα παιδιά θα ρίχνουν βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του, που τα πουλιά τραγουδούν και τα ζώα τρέχουν λεύτερα.
**Για τον Ερημίτη και την τιτάνια προσπάθεια διάσωσής του από την Capital-ιστική λογική μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα erimitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ