3 Σεπ 2020

Χωρίς τέλος οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς

 (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δεν έχουν τέλος οι εν ψυχρώ δολοφονίες Αφροααμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε άλλος ένας θάνατος από πυρά αστυνομικών, ενώ αποκαλύφθηκε μία ακόμη δολοφονία που είχε συμβεί πριν περίπου έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ένας νεαρός μαύρος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού. Σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικοί μετέβησαν λίγο μετά τις 16.00 (τοπική ώρα - 23.00 ώρα Ελλάδας) στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης για να ερευνήσουν πληροφορίες για «οπλισμένους άνδρες μέσα σε όχημα».
«Όταν προσέγγισαν το όχημα, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν και ένας αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θεωρούμε ότι το πρόσωπο αυτό οπλοφορούσε εκείνη τη στιγμή», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι επιτόπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο όπλα.
Το θύμα ήταν «νεαρός Αφροαμερικανός», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Τρέιον Γουάιτ, τοπικός αιρετός, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες τις οποίες φόραγαν οι αστυνομικοί.

Σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία και άλλου Αφροαμερικανού

Η άλλη υπόθεση αφορά το θάνατο του 41χρονου μαύρου Ντάνιελ Προυντ, που υπέστη ασφυξία εξαιτίας των ενεργειών αστυνομικών στη συνοικία Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Μάρτη, ενώ ήταν γυμνός, δεμένος και ακινητοποιημένος.
Σε βίντεο που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα (δείτε το βίντεο εδώ),  φαίνεται η αστυνομία να καταφτάνει στο Ρότσεστερ, προκειμένου να συλλάβει άντρα που έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και κυκλοφορεί ολόγυμνος στον δρόμο. Ο μαύρος άντρας δεν προβάλλει καμία αντίσταση και αμέσως πέφτει μπρούμυτα στην άσφαλτο και παραδίνεται.
Οι αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες, τον κυκλώνουν και αρχίζουν να τον χλευάζουν. Ένας από τους αστυνομικούς βγάζει μία πλαστική σακούλα και την τοποθετεί στο κεφάλι του 41χρονου Αφροαμερικανού. Ο Προυντ αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα πανικού και τότε οι αστυνομικοί τον ξαπλώνουν εκ νέου στην άσφαλτο και ένας από τους ένστολους, του πιέζει το κεφάλι στο οδόστρωμα. Ο Προυντ άφησε την τελευταία του πνοή μία εβδομάδα αργότερα.
1 / 2

«Ψευδές αφήγημα» οι δολοφονίες, σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης

Τα δύο περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων περιπτώσεων και την ώρα στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» καταδεικνύει πως οι μαύροι φτάνουν το 32% των θυμάτων των μοιραίων συμπλοκών με αστυνομικούς, την ώρα που οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας «ψευδές αφήγημα» ότι πολλοί άοπλοι μαύροι πυροβολούνται από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ.
«Πιστεύω πως το αφήγημα ότι η αστυνομία βρίσκεται σε κάποια επιδημία πυροβολισμών άοπλων μαύρων είναι απλά ένα ψευδές αφήγημα». «Το γεγονός είναι πως είναι πολύ σπάνιο για έναν άοπλο Αφροαμερικανό να πυροβολείται από έναν λευκό αστυνομικό», δήλωνε, λίγες ώρες πριν ένας ακόμη μαύρος πέσει νεκρός από σφαίρες λευκών αστυνομικών….
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ