οικογένεια
Η παρέμβαση του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου
Την Τρίτη τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012. Η συζήτηση που ξεκίνησε χτες το απόγευμα θα διαρκέσει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, 5 ημέρες ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να μιλήσουν για τον προϋπολογισμό την Τρίτη το απόγευμα και θα ακολουθήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου.Χτες ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένονται το Σαββατοκύριακο οι τοποθετήσεις των υπουργών της κυβέρνησης καθώς και των βουλευτών.
Για έναν προϋπολογισμό που με τον εκβιασμό περί παραμονής στο ευρώ επιχειρεί να φορτώσει τα χρέη των κεφαλαιοκρατών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας και ταυτόχρονα να επιφέρει φτώχεια και κατάργηση δικαιωμάτων, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ,Νίκος Καραθανασόπουλος.
Οπως χαρακτηριστικά είπε, ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει τα μέτρα του μνημονίου και της 5ηςαναθεώρησής του και εξειδικεύει τα μέτρα και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και λαμβάνει υπόψιν την νέα δανειακή σύμβαση» μιλώντας για έναν «σκληρό βάρβαρο αντιλαϊκό προϋπολογισμό» που «η υλοποίησή του θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των συνθηκών απόλυτης εξαθλίωσης» και «βάζει το θέμα της επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας». Παράλληλα - σημείωσε - «αποκαλύπτει την κοροϊδία της αντιμνημονιακής ρητορικής της ΝΔ αλλά και της συνενοχής του ΛΑ.Ο.Σ.» που μαζί με το ΠΑΣΟΚ συγκροτούν την κυβέρνηση που τον εισηγείται. Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός θα έχει ως αποτέλεσμα την «επιδείνωση και την επέκταση της κρίσης και των αδιεξόδων της καπιταλιστικής διαχείρισης».
Ο προϋπολογισμός έχει δύο πρωταρχικούς στόχους που «υπηρετούν τις βασικές ανάγκες της πλουτοκρατίας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Οπως είπε, ο πρώτος είναι «τα βάρη της διαχείρισης των ελλειμμάτων να τα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια», παρά το γεγονός ότι «το χρέος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης» και «η διόγκωση του χρέος αποτελεί αποτέλεσμα της καπιταλιστικής διαχείρισης».
Ο δεύτερος στόχος είναι «να διαμορφώσετε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την δράση των επιχειρηματικών ομίλων» με την «μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».
Ολα τα παραπάνω - σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος - προσπαθεί η κυβέρνηση να τα επιτύχει με «ανοιχτό εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό ότι κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της Ευρώπης»!
Ερχονται νέα αντιλαϊκά πακέτα
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε αναφορικά με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό ότι «είναι έωλα γιατί βασίζονται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις» και με τον τρόπο αυτό «θα οδηγείται συνειδητά σε νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων». Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «θα ακολουθήσει και το 2012 συρρίκνωση του ΑΕΠ» αφού «στο 78% βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με το 2005» ενώ υπάρχει «συρρίκνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας». Την ίδια στιγμή «η ανεργία θεριεύει ενώ τοποθετείται στους εργαζόμενους ακόμη και όσους δουλεύουν μία ώρα την εβδομάδα» και «όλα αυτά αυξάνουν το δημόσιο χρέος». Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σημείωσε πως «υπολογίζοντας το PSI στο σύνολό του ανακαλύπτεται δημοσιονομικό κενό. Φανταστείτε να μην πετύχει και ολόκληρο». Συνολικά σημείωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «πληρώσαμε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους 508 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία 20ετία» τα οποία «πήγαν στο πηγάδι που δεν έχει πάτο» τόνιζοντας ότι «ανεξάρτητα από τα μέτρα οδηγείται στην χρεοκοπία τον ελληνικό λαό».
Για το θέμα των εσόδων του προϋπολογισμού, ο Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συνθήκες πρωτόγνωρης επιδρομής στα λαϊκά στρώματα» αφού «29% θα αυξηθούν οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα» και θα υπάρξουν «φόροι 2,5 δισεκατομμυρίων από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα υπάρξει «297% αύξηση στον φόρο ακίνητης περιουσίας» που δεν αφορά τα ακίνητα των off shore αλλά τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «δίνετε μια πιο εκτεταμένη φοροαπαλλαγή στο μεγάλο κεφάλαιο, θα υπάρξει μείωση κατά 22% στα νομικά πρόσωπα» τα οποία «συνολικά θα συμβάλλουν κατά 3,9% στα φορολογικά έσοδα». Οσον αφορά τις περίφημες διακηρύξεις για πάταξη της φοροδιαφυγής σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό «δεν προβλέπεται πουθενά είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών».
Για το σκέλος των δαπανών ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι μισθοί και συντάξεις «προβλέπονται μειωμένες» ενώ υπάρχει «μείωση της χρηατοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 9% εν μέσω κρίσης» και έτσι «οδηγείτε στην χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία». Παράλληλα αναφέρθηκε στην «μείωση 20% στο ΕΚΑΣ» και στην «υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΔ ενώ αυξάνεται η ανεργία». Επίσης είπε πως οι «δαπάνες για υγεία και πρόνοια είναι μειωμένες όπως και στην παιδεία». Ενδεικτικά σημείωσε ότι υπάρχει «83% μείωση δαπανών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση! Ποιος θα καλύψει αυτές τις δαπάνες; Η λαϊκή οικογένεια» ενώ «αυξάνονται 40% οι δαπάνες για τις ανάγκες του κεφαλαίου στα ζητήματα της εκπαίδευσης όπως οι δαπάνες για την Γενική Γραμματεία Διά βίου μάθησης».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε επίσης ότι η πορεία του προϋπολογισμού του 2012 εξαρτάται κατά πολύ από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε μάλιστα ότι οι «εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία» αποδεικνύουν ότι η αιτία της κρίσης αφορά την «αναρχία στην αγορά, την υπερπαραγωγή και την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να βρει διέξοδο και πρέπει να καταστραφεί καταστρέφοντας πρώτα και κύρια την εργατική δύναμη». Ετσι σημείωσε «καταρρίπτονται τα ιδεολογήματα για το ότι φταίει το σπάταλο κράτος» αφού «στην Ιρλανδία που έχει μικρό δημόσιο τομέα και έχει κάνει άλματα στην ανταγωνιστικότητα επιβραδύνεται η ανάπτυξη». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «όξυνση των ανισομετριών μέσα στην ΕΕ» τονίζοντας πως «επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή ισχυρίζεται ότι έχουμε να κάνουμε με κρίση του καπιταλιστικού συστήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου