22 Φεβ 2012

Πεθαίνοντας από πείνα στην Ιαπωνία



Πεθαίνοντας από πείνα στην Ιαπωνία
Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, στην Ιαπωνία, η πείνα θερίζει σιωπηλά τις ζωές μιας κοινωνίας που διστάζει από αξιοπρέπεια να ζητήσει βοήθεια από τις υπηρεσίες πρόνοιας. Τα τελευταία της θύματα; Μία τριμελής οικογένεια στο βόρειο προάστιο του Τόκιο, Σαϊτάμα, που βρέθηκε προχτές το απόγευμα σχεδόν εξαϋλωμένη από την πείνα αλλά και τη διαδικασία προχωρημένης αποσύνθεσης.
Οι γονείς ήταν γύρω στα εξήντα. Ο γιος γύρω στα τριάντα. Βρέθηκαν στα υπνοδωμάτιά τους αποδεκατισμένοι από την πείνα σε ένα διαμέρισμα παγωμένο, δίχως ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και νερό για πάνω από έξι μήνες. Τα μοναδικά υπάρχοντα ήταν λίγα έπιπλα, τρία-τέσσερα κεριά και ελάχιστα κέρματα του ενός γιεν πάνω στο τραπέζι της κουζίνας...
Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Μαϊνίτσι», οι γείτονες κατέθεσαν πως η μητέρα της οικογένειας τούς είχε ζητήσει λίγα χρήματα αλλά αρνήθηκαν παραπέμποντάς την στις υπηρεσίες πρόνοιας. Ακόμη χειρότερα, δεν ήταν το δικό τους - ανύπαρκτο όπως φάνηκε...- ενδιαφέρον που οδήγησε στην αποκάλυψη του δράματος αλλά η ανησυχία του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που δεν είχε νέα της οικογένειας από τον περασμένο Οκτώβρη! Αυτός είναι ο καπιταλισμός στον 21ο αιώνα στην ...προηγμένη Ιαπωνία της ανέχειας, της ανεργίας και της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων. Ετσι συμβαίνει να πεθαίνει μια οικογένεια από πείνα και αυτό να διαπιστώνεται όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ...αναζητεί τα νοίκια του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ