Η εσωτερική χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη για το λαό
Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εκπρόσωποι της δικτατορίας των μονοπωλίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποφάσισαν μια προσωρινή, κατά πάσα πιθανότητα, συμφωνία, της ελεγχόμενης και μη άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού. Η ζωή του λαού σαν συνέπεια και αυτής της συμφωνίας, κυριολεκτικά θα γίνει κόλαση ή να το πούμε καλύτερα, μια νέα κόλαση τον περιμένει.
Λέμε ότι είναι προσωρινή συμφωνία, γιατί όλες αυτές οι συμφωνίες που γίνονται ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη καθορίζονται και από την εξέλιξη της κρίσης. Ολα δείχνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει και επομένως, αυτοί που λένε στον ελληνικό λαό ότι "ξέρετε θα παραμείνουμε χρεοκοπημένοι στο ευρώ" δε λένε όλη την αλήθεια. Διόλου απίθανο να μεταφέρεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας μερικούς μήνες ή κανένα χρόνο ή και ενάμιση χρόνο.
Το κυριότερο, όμως, είναι το εξής: Οι πιστωτές, αφού ένα μεγάλο μέρος από αυτούς έχει ξεφορτωθεί και τα λεγόμενα "τοξικά" ομόλογα, συμφώνησαν να χάσουν ένα μέρος των κερδών, τα οποία έβγαλαν πολλαπλάσια τα προηγούμενα χρόνια, γιατί σε συνθήκες κρίσης δεν είναι δυνατό να έχουν 100% επιστροφή των οφειλών. Τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα από αυτήν τη συμφωνία.
Γιατί λέμε ότι η εσωτερική χρεοκοπία στην Ελλάδα θα είναι ανεξέλεγκτη για το λαό; Λίγο πολύ, το είπαν και οι τέσσερις το πρωί που έδωσαν συνέντευξη. Με τα δικά τους λόγια το υπεννόησαν και ο κύριος Παπαδήμος και ο κύριος Βενιζέλος. Τώρα, λέει, στην Ελλάδα, ένα πράγμα πρέπει να επιλέξει ο ελληνικός λαός: Να βοηθήσει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, για να μην υπάρξει έλλειμμα. Και στις δύο περιπτώσεις η τσέπη του λαού θα αδειάσει, η ανεργία θα μεγαλώσει και μεγαλύτερο μέρος του λαού θα ζει σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Για να δημιουργηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί όλα αυτά τα λεφτά του δανείου τα παίρνουν οι πιστωτές, πρέπει οι μισθοί να πέσουν ακόμα παρακάτω.
Ετοιμάζουν νέα κόλαση
Αλλωστε, το είπαν το πρωί, ότι πρέπει να πέσει το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, οι μισθοί να πάνε στα 400 και στα 300 ευρώ, οι συντάξεις ανάλογα και για πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο μέχρι το 2020. Επομένως, τι να το κάνει ο λαός το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθημερινή του ζωή; Εκτός κι αν με ελεημοσύνες, που αναπτύσσονται πολύ συστηματικά, φιλοδοξούν να μετατρέψουν το λαό να ζει κατ' αυτόν τον τρόπο. Αν υπάρχει έλλειμμα και δεν καταφέρουν οι κυβερνήσεις να φτιάξουν το πρωτογενές πλεόνασμα, πάλι θα γίνει στάση πληρωμών, θα σταματήσουν οι μισθοί, οι συντάξεις κ.λπ. Ετσι ή αλλιώς είναι κόλαση για το λαό.
Και το πιο σημαντικό: Μια από τις προϋποθέσεις που έβαλε η τετράδα που έδωσε το πρωί συνέντευξη, για να γίνουν και επενδύσεις στην Ελλάδα είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και πολιτική ενότητα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι μπρούμυτα, στα τέσσερα, και να προσκυνάει την εκάστοτε κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό σύστημα, να φοβάται, να μη διεκδικεί και να κλαίει κατ' ιδίαν.
Βεβαίως, αυτές οι προβλέψεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Οπως μπορεί να τεθεί και σε αμφιβολία η όλη εξέλιξη στην Ευρωζώνη, σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα δε θα υπάρξει. Ενας λαός, δηλαδή, μπρούμυτα που δέχεται να ζει σε κόλαση, δε θα υπάρξει. Γιατί ο λαός που τα προηγούμενα χρόνια με αγώνες και θυσίες είχε καταφέρει να ζει καλύτερα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.
Εμείς καλούμε το λαό να μην ταυτίσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία με σωτηρία. Να μη δεχθεί ότι το χρέος πρέπει να το πληρώσει αυτός. Να μην πιστέψει στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούν ότι στην Ελλάδα θα έρθουν και θα γίνουν αθρόες επενδύσεις. Βεβαίως, κάποιοι επενδυτές θα έρθουν. Θα επενδύσουν, όμως, αφού θα έχουν εξασφαλίσει ότι ο λαός δε βλέπει, δεν ακούει, δε μιλάει. Τέτοια περίπτωση όμως δεν υπάρχει. Και αν γίνουν επενδύσεις, αυτές θα δημιουργήσουν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τα μεροκάματα.
Οι τομείς που άμεσα κινδυνεύουν να πέσουν στον γκρεμό είναι: Μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, έργα υποδομών που έχουν σχέση με τη λαϊκή κατοικία, με την αντισεισμική θωράκιση, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Σε αυτά η χρεοκοπία θα είναι άτακτη. Οσο ελεγχόμενη θα είναι η εξωτερική συμφωνία, άλλο τόσο ανεξέλεγκτη θα είναι για το λαό.
Να αποβάλει ο λαός κάθε ίχνος φόβου και δισταγμού
Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός, όπως δεν έθρεψε αυταπάτες απέναντι στο "μνημόνιο 1", απέναντι στη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας τρικομματικής και αντέδρασε με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, έτσι δεν πρόκειται να παραπλανηθεί από τη νέα συμφωνία. Δεν αρκεί όμως να μην παραπλανηθεί. Πρέπει να αποβάλει και το τελευταίο ίχνος φόβου και δισταγμού που έχει μέσα του για λόγους υπαρκτούς, φοβάται την απόλυση κ.λπ.
Μόνο ένας λαός άφοβος, ο οποίος αντιπαρατίθεται όχι μόνο στους νόμους που έρχονται στη Βουλή και στα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά πάνω απ' όλα αντιπαρατίθεται στην εξουσία των μονοπωλίων, μόνο αυτός ο λαός μπορεί να συγκρατήσει τον κατήφορο. Το ΚΚΕ επιμένει στον καθημερινό αγώνα που δυσκολεύει και παρεμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, σε έναν αγώνα όμως που σε καμία περίπτωση σήμερα δεν μπορεί να είναι αμυντικός.
Ο αμυντικός αγώνας αργά ή γρήγορα θα είναι στάσιμος και θα σε γυρίσει πίσω. Εναν αγώνα επιθετικό με προμετωπίδα, αν θέλετε, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, που αυτοί οι δύο παράγοντες δεν μπορεί να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή εξουσία, όχι απλώς μια προοδευτική κυβέρνηση, αλλά η εργατική - λαϊκή εξουσία που εξουσιάζει και στο πολιτικό σύστημα και στην οικονομία».
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους
--Τίποτα το θετικό δεν υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία;
-- Προϋπόθεση για να μειωθούν τα 107 δισ. είναι ο ελληνικός λαός να πληρώσει ας το πω σχηματικά 300 δισ.. Τι θετικό μπορεί να υπάρχει σ' αυτή τη συμφωνία; Σε συνθήκες κρίσης οι πιστωτές χάνουν ένα μέρος, προσέξτε, των κερδών τους, δεν χρεοκοπούν οι πιστωτές, ο λαός όμως χρεοκοπεί. Αυτή είναι η ουσία. Τι να χειροκροτήσουμε λοιπόν; Την εποπτεία που θα ασκείται στην Ελλάδα; Κι αυτή η εποπτεία, κοιτάξτε, δε θα είναι μόνο απ' τους ξένους, θα είναι κι απ' τους Ελληνες εκπροσώπους, αλλά και στο όνομα αυτής της εποπτείας θα φοβίζουν το λαό. Πολύ την ήθελαν αυτή την εποπτεία και ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος, γιατί ακριβώς είναι τρομοκρατία για το λαό κι αυτά όλα τα βαφτίζουν τεχνική βοήθεια. Και το ΔΝΤ έτσι δεν μας είπαν στην αρχή, ότι έρχεται για τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία;
-- Από σήμερα το πρωί πολλοί υποστηρίζουν ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος της θητείας της κυβέρνησης και ότι πάμε για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και για εκλογές. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;
-- Πρώτα πρώτα κρατάω αυτό που ειπώθηκε σήμερα το πρωί στο Γιούρογκρουπ, ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να τηρήσει αυτήν τη συμφωνία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και πολιτική ενότητα. Δηλαδή, συνεργασία όχι μόνο των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και διάφορες φτερούγες. Αυτό θα είναι το νέο όπλο εκβιασμού στη μάχη των εκλογών, να μην αλλάξει το σκηνικό, αυτοί που συμφώνησαν να παραμείνουν συγκυβερνώντες.
Ο ένας θα λέει αυτοδυναμία για να συνεργαστώ με όρους αυτοδυναμίας γιατί άμα είμαι αυτοδύναμος θα είναι πιο σταθερή η συνεργασία. Ο άλλος θα λέει κυβέρνηση συνεργασίας και θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν και άλλα κόμματα, ούτως ώστε να υπάρχει αυτό που λένε πολιτική σταθερότητα για να μη μας τιμωρήσουν οι λεγόμενοι εταίροι και μήπως λόγω της πολιτικής αστάθειας χάσουμε αυτήν την περίφημη συμφωνία. Μπορεί να εμφανιστούν νέοι αρχηγοί, νέα κόμματα.
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για μας είναι ο ελληνικός λαός από αύριο να συνεχίσει τον αγώνα του και στους δρόμους και στις πλατείες, αλλά πάνω απ' όλα στους τόπους δουλειάς, διότι η εργοδοσία θα ξεσαλώσει κυριολεκτικά. Και ένα δεύτερο, αυτό που πραγματικά θα τους φοβίσει, είναι η αποφασιστική ενίσχυση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Αυτό το λέμε και το εννοούμε. Ολες οι άλλες εξελίξεις δε θα είναι ραγδαίες. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται στο πεδίο του κινήματος σε ριζική εναντίωση με τη δικτατορία των μονοπωλίων. Ολα τα άλλα θα είναι αποκριάτικη μεταμφίεση.
Πάλη για κοινωνική ευημερία
-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες του λαού είναι πολύ μεγάλες, ότι χάρη σ' αυτές τις θυσίες επιτεύχθηκε η χτεσινή συμφωνία και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη απ' την οποία όλοι θα ωφεληθούν κι αυτό θα είναι και το αντάλλαγμα για τις θυσίες του λαού. Τι απαντάτε;
-- Νομίζω ότι το αντάλλαγμα απ' αυτό το ελεγχόμενο κούρεμα ακριβώς είναι οι αιματηρές θυσίες του λαού, για να επανεκκινήσει η κερδοφορία και τίποτα άλλο. Αυτό το αντάλλαγμα έχουν οι πιστωτές, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στην Ελλάδα μιας πιο εκμεταλλευόμενης και πιο φοβισμένης εργατικής τάξης για να επενδύσουν. Αλλωστε, μην ξεχνάμε το εξής: Ταχύρρυθμη ανάπτυξη στην Ελλάδα είχαμε τουλάχιστον μία δεκαετία, με ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω απ' το μέσο όρο της ΕΕ, αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μας οδήγησε στην κρίση.
Καταρχήν, ανάκαμψη στην Ελλάδα με τους ρυθμούς που είχαμε προ κρίσης αποκλείεται να έχουμε κι αν έχουμε κάποιους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι με ένα λαό που θα τα έχει χάσει όλα, με ένα λαό που δεν θέλουν να ελπίζει στην κοινωνική λαϊκή ευημερία. Βεβαίως, πρέπει και θα παλέψει ο λαός, λέμε πώς σκέφτονται αυτοί. Από μόνη της η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να φέρει καλό για το λαό. Για να μη σας πω ότι περικλείει ένα νέο κύκλο κρίσης και ο νέος κύκλος κρίσης στην Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο βαθύς και καταστρεπτικός για το λαό.
Ποια ανάπτυξη;
-- Ο κύριος Βενιζέλος είπε το πρωί ότι η συμφωνία και το δάνειο είναι σωτηρία, αποτέλεσμα των σκληρών θυσιών του λαού. Ενα σχόλιο γι' αυτή του την τοποθέτηση.
-- Ναι. Ομολόγησε το εξής: Οτι για να ελαφρύνουμε την αστική τάξη της Ελλάδας και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας από ένα μέρος του χρέους πρέπει να βάλουμε στο χέρι τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Αυτό λέμε κι εμείς. Τίποτα δε θα δώσουν στο λαό. Θα τα δώσουν για να βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, έκανε πρόσκληση ο κ. Βενιζέλος σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρουν στην Ελλάδα - σαν να τους λέει ελάτε τώρα εδώ, δημιουργήσαμε «μπάτε σκύλοι αλέστε», ελάτε τώρα θα έχετε κέρδη. Αυτό γινόταν και όταν είχαμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις είχαν ανταλλάγματα βαριά, μόνο που αυτά τα ανταλλάγματα δεν φαίνονταν εκείνη τη στιγμή, φάνηκαν ύστερα από πέντε - δέκα χρόνια. Αυτό λέμε.
Βεβαίως, αν η ζωή του λαού πάει στον πάτο μπορεί να χαρίσουν και άλλο 10% από τα χρέη. Και λοιπόν; Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Τι κέρδισε, δηλαδή, ο λαός; Αυτό γίνεται στον καπιταλισμό. Ο λαός χάνει και κάποιοι κερδίζουν. Θα επανέλθουμε στις συλλογικές συμβάσεις που είχαμε πριν την κρίση; Τώρα θα γίνουν ξανά προσλήψεις στο Δημόσιο εκεί χρειάζεται και υπάρχουν κενά διαπιστωμένα; Θα μειώσουν το όριο συνταξιοδότησης, θα πάρουν πίσω τα μέτρα που πήραν αφού ξέμπλεξαν με το χρέος; Τώρα θα μας λένε: "Προσέξτε μην αυξηθεί το χρέος. Τους χρωστάμε χάρη, μας χάρισαν 100 δισ., πρέπει και σεις να δεχτείτε καινούριες θυσίες". Αυτό θα γίνεται. Οταν ένας λαός παραιτηθεί από τα πάντα γίνεται πολύ ελκυστική η φθηνή εργατική δύναμη.
Αλλά για να ολοκληρώσω, κριτήριο για τις επενδύσεις δεν είναι μόνο η πάμφθηνη εργατική δύναμη, είναι και άλλοι παράγοντες. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και ανταγωνισμοί, υπάρχουν γεωπολιτικά συμφέροντα, υπάρχουν οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το πού θα επενδύσει σήμερα ένα διεθνικό μονοπώλιο, εξαρτάται όχι μόνο από τη φθηνή εργατική δύναμη, άλλωστε φθηνή εργατική δύναμη υπάρχει στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Τη Γερμανία π.χ. μπορεί να τη συμφέρει να επενδύσει στην Πολωνία που είναι κοντά της. Μπορεί να τη συμφέρει να επενδύσει στην Εσθονία και όχι στην Ελλάδα που είναι πιο μακριά. 'Η να πάει ακόμα πιο μακριά, αν αυτό τη βοηθάει να διεισδύσει και σε μία ήπειρο μακρύτερα από την Ευρώπη.
Δεν είναι κριτήριο μόνο η φθηνή εργατική δύναμη. Είναι μία προϋπόθεση, αλλά όχι και το μόνο και ολοκληρωμένο κριτήριο. Τώρα επενδύουν και αλλού. Πάνε στη Λιβύη. Δε βλέπετε τι γίνεται; Σε λίγο θα μπουν στη Συρία, φθάνουν μέχρι το Ιράν.
Αναβολή συγκέντρωσης με την Αλέκα Παπαρήγα
Λόγω των σημερινών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενάντια στους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου, αναβάλλεται η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου