17 Νοε 2012

Τα 44 δισ. είναι για να σωθεί ο λαός;



Τα 44 δισ. είναι για να σωθεί ο λαός;



-- Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι ολοκλήρωσε τα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια της τρόικας και ότι ο λαός θα πρέπει να πανηγυρίζει γι' αυτό. Εχει λόγους ο λαός να το κάνει;
Η απάντηση είναι πως όχι. Κανένα όφελος δεν έχει ο λαός από τα δάνεια και τις δόσεις της τρόικας, ούτε πρόκειται να κερδίσει τίποτα από τα χρήματα που τώρα θα εκταμιευθούν, ανεξάρτητα αν είναι 44 ή λιγότερα δισ. ευρώ. Κι αυτό επειδή:
  • Τα δάνεια δίνονται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία όμως προϋποθέτει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού. Για παράδειγμα, προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση ήταν τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, που ισοπεδώνουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επιχαίρει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το 2009 και έπειτα, έχουν συντελέσει ώστε το βιοτικό επίπεδο του λαού να πέσει κατά 40%! Η πραγματικότητα είναι βέβαια πολύ χειρότερη για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Η εκταμίευση της δόσης, ανεξάρτητα από το ύψος της, δε σημαίνει λιγότερα μέτρα στο μέλλον, αλλά ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και μάλιστα άμεσα. Για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αποφασίστηκε η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 32,6 δισ. μέχρι το 2016. Κυβέρνηση και τρόικα σερβίρουν ταυτόχρονα άλλα 6,4 δισ. ευρώ σε μέτρα, επιπλέον αυτών που νομοθέτησε η κυβέρνηση για το 2013 - 2014. Ολα αυτά προϋποθέτουν δάνεια και νέες θυσίες από το λαό για να συνεχιστεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία και να σωθεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο από την κρίση.
  • Πρόσθετα στα παραπάνω, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να θεσπίσει άμεσα ένα «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», που θα προβλέπει περικοπές δημόσιων δαπανών ανάλογα με τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στις εισπράξεις από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή, αν δεν πιάνεται ο δημοσιονομικός στόχος με τη Σκύλλα των αποκρατικοποιήσεων, ο λαός θα πληρώνει ξανά και ξανά τη Χάρυβδη των περικοπών και των μέτρων.
  • Τα χρήματα που έρχονται με τη δόση, θα πάνε εξολοκλήρου στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο οποίος θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF και μέρος από τα φορολογικά έσοδα. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός όχι μόνο δεν πρόκειται να δει φράγκο από 31,5 ή από τα 44 δισ., αλλά επιπλέον θα πρέπει να τσοντάρει κιόλας από το υστέρημά του μέσω της φοροαφαίμαξης για να αποπληρωθεί το χρέος της πλουτοκρατίας.
  • Ακόμα κι αν ένα μέρος των χρημάτων από τα δάνεια φτάσει στην «πραγματική οικονομία», όπως λέει η κυβέρνηση, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να παρθεί πίσω και κανένας μισθός δεν πρόκειται να αυξηθεί. Τα λεφτά θα πάνε στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών, που είτε τους χρωστάει το δημόσιο, είτε περιμένουν κρατικές ενισχύσεις για να κάνουν επενδύσεις στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων.
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα και οι συνέπειες από τη δόση και τη συμφωνία που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα για να σωθεί η πλουτοκρατία. Είναι φανερό ότι καμία ελπίδα δεν έχει ο λαός να κρεμαστεί από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η δόση τον σώζει από τη χρεοκοπία και ότι τώρα έρχεται η ώρα της ανάπτυξης, από την οποία μάλιστα θα ωφεληθεί ο ίδιος, όπως προσπαθούν να τον πείσουν εν χορώ και με παραλλαγές τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδος για το λαό είναι να δυναμώσει η οργάνωση από τα κάτω, να μπλοκαριστούν τα βάρβαρα μέτρα, να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο σύστημα. Κι αυτό προϋποθέτει ήττα της τρομοκρατίας για το χρέος και τις δόσεις, απεγκλωβισμό από τα ιδεολογήματα της ΕΕ και των κομμάτων της. Προϋποθέτει μαζικό ταξικό αγώνα προσανατολισμένο στην αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ