17 Νοε 2012

Προετοιμασίες ευρείας ισραηλινής επίθεσης


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Προετοιμασίες ευρείας ισραηλινής επίθεσης
Η πολύπαθη πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τα ισραηλινά μαχητικά
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--
Αλλεπάλληλες ήταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθόλη τη διάρκεια του χτεσινού 24ώρου ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσής του κατά της μικρής λωρίδας παλαιστινιακής γης, που βρίσκεται αποκλεισμένη και ο λαός της «στραγγαλίζεται» εδώ και χρόνια.
Με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι «πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει μεγάλο τίμημα». Οι ρουκέτες έπεσαν στη θάλασσα του Τελ Αβίβ, ενώ το απόγευμα, δύο ρουκέτες έπεσαν στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, με τη μία να πλήττει ακατοίκητο σημείο του εποικισμού Γκους Ετζιόν. Τα διεθνή δίκτυα μιλούν για ιρανικής κατασκευής ρουκέτες «Fajr5» αλλά η «Χαμάς» που ανέλαβε την ευθύνη μιλά για τύπο «Μ75» και για «μήνυμα προς το Ισραήλ ότι κανείς δεν είναι ασφαλής».
Την Πέμπτη ανακλήθηκαν συνολικά 30.000 Ισραηλινοί έφεδροι. Μέχρι το μεσημέρι χτες πήραν φύλλο πορείας 16.000 και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας φέρεται να ζήτησε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε 75.000. Στρατεύματα μετακινήθηκαν ήδη προς τη Γάζα ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονταν ανά κύματα και ο στρατός έκλεινε τρεις κεντρικούς οδικούς άξονες γύρω από τη Γάζα.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι ισραηλινές επιδρομές από την Τετάρτη, οπότε και δολοφονήθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της «Χαμάς», μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 29 Παλαιστινίους, ενώ είχαν τραυματιστεί 235. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και μικρά παιδιά. Η «Χαμάς» ανακοίνωσε επίσης ότι «εκτέλεσε έναν προδότη συνεργάτη του Ισραήλ». Από την άλλη, 3 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ήταν περίπου 10 - και παιδιά.
Για «ανείπωτη τραγωδία που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί» έκανε λόγο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Κχάντιλ, που πραγματοποίησε τρίωρη επίσκεψη στη Γάζα. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς» Ισμαΐλ Χανίγια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Επανέλαβε ότι η Αίγυπτος θα επιδιώξει, πάλι, να πετύχει μακροπρόθεσμη εκεχειρία. Αν και Αίγυπτος και Ισραήλ είχαν συμφωνήσει σε τρίωρη κατάπαυση πυρός όσο ο Κχάντιλ θα βρισκόταν στη Γάζα, αυτή κατέρρευσε μέσα σε λίγη ώρα. «Η Αίγυπτος δε θα αφήσει τη Γάζα μόνη της» τόνιζε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσι, που συνομίλησε τις τελευταίες ώρες τηλεφωνικά με σειρά ηγετών και έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων πιέσεων να χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος «την επιρροή της στη "Χαμάς" για να σταματήσει η κλιμάκωση».
Υπέρ και κατά των ισραηλινών επιθέσεων
Να «ασκήσει επιρροή στη Χαμάς» ζήτησαν από τον Μούρσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Αστον, ενώ δημόσια το ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική δοκιμασία στις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, υπό την νέα ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».
Η Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις επιθέσεις και στήριξαν το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ. Η Αστον, που συνομίλησε επίσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εξέφρασε ανησυχία και ζήτησε η ισραηλινή αντίδραση «να μην είναι δυσανάλογη». Ο Ολάντ επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ ζήτησε «να παρέμβουν όλοι» για να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία. «Να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση» ζήτησε η επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μοιράζοντας «ευθύνες» εκατέρωθεν. Βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ και κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση εκατέρωθεν.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς χαρακτήρισε «σφαγές» τις επιθέσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι εναντίον «όλων των Παλαιστινίων». Κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, να αποστείλει τον ΓΓ Ναμπίλ αλ Αράμπι στη Γάζα, προανήγγειλε επίσκεψη στην περιοχή, εντός των ημερών, του ΓΓ του ΟΗΕ και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιμείνουν στην προώθηση του αιτήματός τους στη Γενική Συνέλευση για «αναγνώριση ως κράτους - παρατηρητή».
«Σύνεση και σοφία» συνέστησε μιλώντας και αυτός, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, οΣαουδάραβας βασιλιάς. Δυναμική «ενωτική αντίδραση» ζήτησε από τις αραβικές χώρες ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, ενώ η ιρανική ηγεσία κάλεσε τον ΟΗΕ και την ΕΕ να παρέμβουν για να σταματήσουν το έγκλημα. Διαδηλώσεις υποστήριξης στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό στη Γάζα έγιναν, εκτός από τη Δυτική Οχθη, σε Τυνησία, Ιράν, Λίβανο και άλλες αραβικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ