9 Φεβ 2013

Ρωσία: Ανεξίτηλη η υπεροχή του σοσιαλισμού! - Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση


Ρωσία: Ανεξίτηλη η υπεροχή του σοσιαλισμού! - Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση


Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ολοκλήρωση των αντεπαναστατικών διεργασιών σε ΕΣΣΔ και Ανατολική Ευρώπη, η ακτινοβολία, οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που γνωρίσαμε, αντέχουν!

Παρά την αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική προπαγάνδα! Παρά τους τόνους της συκοφαντίας και της λάσπης, που ρίχνουν τα αστικά ΜΜΕ στη Ρωσία και διεθνώς, η υπεροχή της σοσιαλιστικής κοινωνίας αντέχει στη συνείδηση των πολιτών της Ρωσίας.

Έτσι σε δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία δημοσκοπήσεων Levada-Centre την περίοδο από 18-21 Γενάρη 2013, σε 1.600 άτομα άνω των 18 χρόνων από 45 περιοχές της Ρωσίας, στο ερώτημα «Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο: το σοβιετικό που είχαμε έως τη δεκαετία του ’90, το σημερινό σύστημα ή η δημοκρατία των δυτικών χωρών;», η πλειοψηφία, όπως και πριν 15 χρόνια, που είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα, απαντά το σοβιετικό σύστημα.

Συγκεκριμένα: 36% υποστηρίζει το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, το 17% το σύστημα που υπάρχει στη σημερινή Ρωσία κι ένα 22% το σύστημα της «Δύσης», ενώ το 9% θα ήθελε κάτι «άλλο».

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει πως παρά τις αδυναμίες που είχε το πολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ στα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου, αυτό ακόμη και σήμερα διατηρεί την υπεροχή στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων της Ρωσίας, ως το «καλύτερο», διαψεύδοντας όλους εκείνους που κατηγορούν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλισμό, που γνωρίσαμε, ότι δήθεν «δεν είχε δημοκρατία», αναγνωρίζοντας μόνον τις πρωτοπόρες κοινωνικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού!

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, για την υπεροχή του σοσιαλισμού, είναι η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία στο ερώτημα «ποιο οικονομικό σύστημα σας φαίνεται πιο ορθό».

Το 51% απαντά «εκείνο που στηρίζεται στον κρατικό σχεδιασμό και κατανομή», το 29% δηλώνει «εκείνο που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία και στις σχέσεις της αγοράς», ενώ δυσκολεύεται να απαντήσει το 20%. Να σημειωθεί πως το 1992, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν είχε τεθεί το ανάλογο ερώτημα, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας στήριζε το 29% και την «αγορά» το 48%. Ήταν φανερός ο επηρεασμός τους από τα ΜΜΕ της «περεστρόικα», του οχήματος της αντεπανάστασης, που μέχρι το 1991 παρουσίαζε την αντεπαναστατική διαδικασία ως «ενίσχυση του σοσιαλισμού μέσω της αγοράς».

Σήμερα, οι Ρώσοι αφού βίωσαν επί 20 και πλέον χρόνια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού (ανεργία, εκμετάλλευση, εμπορευματοποίηση παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, ακρίβεια των λογαριασμών για ρεύμα, νερό, δημοτικά τέλη, αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα και τόσα άλλα) με απόλυτη πλειοψηφία στηρίζουν την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που μπορεί να υπάρξει μόνο στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Η δημοσκόπηση είναι αποστομωτική για όσους ακόμη κατηγορούν το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα για «ανικανότητα» κι «αναποτελεσματικότητα» κ.ά. και δείχνει πως παρά τα προβλήματα, που οφείλονταν σε σοβαρά λάθη (που όπως έχεις αναδείξει το ΚΚΕ στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου έγιναν τις δεκαετίες του ’50, ’60 κι αργότερα), το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων την υπεροχή του. Γιατί ήταν ένα σύστημα που είχε εξαλείψει την ανεργία, εξασφάλιζε τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες, φθηνές ή δωρεάν υπηρεσίες στέγασης του πληθυσμού, δωρεάν διακοπές και τόσες άλλες κοινωνικές κατακτήσεις, που οι σημερινοί Ρώσοι, όπως κι οι άλλοι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες, δεν μπορούν ούτε να τις φανταστούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ