5 Μαρ 2013

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/3, 6 το απόγευμα



ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ                                               ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/3, 6 το απόγευμα
Η 8η Μάρτη – Διεθνής Μέρα της Γυναίκας
Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως Διεθνής Μέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση της μεγάλης αιματοβαμμένης απεργιακής διαδήλωσης που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 8 Μάρτη 1857. Οι εργαζόμενες στην κλωστοϋφαντουργία και τα ραφτάδικα, χτυπήθηκαν τότε από την αστυνομία γιατί διεκδικούσαν συνθήκες υγιεινής στην εργασία, 10ωρο και ίση αμοιβή με τους κλωστοϋφαντουργούς. Αν και πέρασαν 156 χρόνια από τον ηρωικό εκείνον αγώνα, αν και το λαϊκό εργατικό κίνημα επέβαλε την αναγνώριση της ισότητας και την παραχώρηση κάποιων δικαιωμάτων στην εργαζόμενη γυναίκα, αν και ψηφίστηκαν νόμοι για την προστασία της μητρότητας, σήμερα βλέπουμε να ξεχαρβαλώνονται και τα τελευταία προστατευτικά μέτρα.

Η σημασία της ΕΓΣΣΕ για τις εργαζόμενες γυναίκες
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και γενικά οι ΣΣΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση όλων των μισθωτών και των εργαζόμενων γυναικών και ένα αποτελεσματικό μέσο για την προστασία των γυναικών από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για την απόσπαση όλο και μεγαλύτερου κέρδους, από τον κόπο μας. Μέσα στο 2013 λήγει η ΕΓΣΣΕ, που αποτελεί τη βάση για την υπογραφή κλαδικών τοπικών, ακόμη και επιχειρησιακών. Χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, κατάργηση των ΣΣΕ και επιβολή ατομικών συμβάσεων. Η ΕΓΣΣΕ αποτελεί το τελευταίο οχυρό που πρέπει να υπερασπιστούμε ιδιαίτερα εμείς οι εργαζόμενες γυναίκες πριν βρεθούμε οριστικά ανυπεράσπιστες στο έλεος της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας. Άλλωστε οι εργαζόμενες γυναίκες μαζί με τους νέους από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες αποτελούσαμε τα πρώτα θύματα όλων των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων πριν τη κρίση, πόσο μάλλον κατά τη διάρκειά της. Οι γυναίκες στο όνομα της «ισότητας» έχουμε γευτεί τις πολιτικές της «Ευρώπης των λαών» στην εποχή της μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η μερική απασχόληση πλασαρίστηκε πρώτα στις γυναίκες, στο όνομα του συνδυασμού των οικογενειακών με τις εργασιακές υποχρεώσεις, στο όνομα της ισότητας, εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης με αυτά των ανδρών μέχρι τα 65 και βλέπουμε. Ήδη η ανεργία καταγράφει νούμερα ρεκόρ για τις γυναίκες, ενώ η ανασφάλιστη, «μαύρη» εργασία κατατρώει τις γυναίκες της εργατικής τάξης. Βρήκαν την ευκαιρία με την καπιταλιστική οικονομική κρίση να πετάξουν ότι έχει απομείνει στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες. Ένα από αυτά είναι και η ΕΓΣΣΕ και οι συλλογικές συμβάσεις που θα υπογραφούν με βάση αυτήν, που κατοχυρώνουν το κατώτατο μεροκάματο, ωράρια, επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις απόλυσης. Μέσα από τις ΣΣΕ κατοχυρώνονται άδειες μητρότητας και φροντίδας παιδιού, επίδομα γάμου, επίδομα τοκετού, ανθυγιεινού μειωμένα ωράρια εργασίας για τις μητέρες κ.ά. Η κατάργηση των ΣΣΕ θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων με προϋπηρεσία, με δικαιώματα αφού το κόστος της απόλυσης θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ από ότι έχει μειωθεί με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στόχος τους είναι να ξεμπερδέψουν με τους παλιούς εργαζόμενους, με τους εργαζόμενους με δικαιώματα.


Η 8η του Μάρτη, σύμβολο αγώνα
Η 8η του Μάρτη δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι σύμβολο αγώνα των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση και τη χειραφέτησή μας από τις κάθε είδους προκαταλήψεις. Είναι σύμβολο αγώνα, που δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης αυτών που μας ανήκουν και που μας τα στερούν. Δεν δεχόμαστε να είμαστε μισο-εργαζόμενες, άνεργες, φθηνό εργατικό δυναμικό. Είμαστε υποχρεωμένες να απαντήσουμε αποφασιστικά, μαχητικά, πρωτοπόρα στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας που για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι καπιταλιστές, ισοπεδώνουν με μιας κατακτήσεις και δικαιώματα αιώνων, που κερδήθηκαν με αίμα. Δεν καταδικάζουμε τα παιδιά μας στην ανεργία, τη φτώχεια, την αμορφωσιά, τα ναρκωτικά. Παλεύουμε για ένα μέλλον με μόρφωση, δουλειά και ευημερία για εμάς και τα παιδιά μας, ένα μέλλον όπου κουμάντο στον τόπο μας θα κάνει ο εργαζόμενος λαός, οι εργάτες κι οι εργάτριες μαζί με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Σπάμε τις αλυσίδες του φόβου
Σπάμε τις αλυσίδες του φόβου. Παλεύουμε με το ΠΑΜΕ για Υπογραφή της ΕΓΣΣΕ  και κλαδικών ΣΣΕ που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας και να προστατεύουν όλα τα δικαιώματά μας. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες δεν θα πάρουν τα χέρια τους από την ΕΓΣΣΕ και τις συλλογικές συμβάσεις αν δεν τους τα κόψουμε. Έχουμε κάθε λόγο να μπούμε μπροστά σε αυτή τη μεγάλη αναμέτρηση. Δεν είμαστε μόνες μας. Έχουμε την Κοινωνική Συμμαχία, τις δυνάμεις αντίστασης, αντεπίθεσης και ταξικής σύγκρουσης που εντάσσονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ και δίνουν καθημερινά τη μάχη κόντρα στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Έχουμε τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές και τα χωριά, έκφραση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Υπερασπιζόμαστε την ΕΓΣΣΕ - Ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον
Σημαία μας πρέπει να γίνει η ικανοποίηση των αναγκών μας. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί, ούτε και θέλει να τις ικανοποιήσει. Βάζουμε πλώρη για την ανατροπή του. Υπερασπιζόμαστε την ΕΓΣΣΕ. Ανοίγουμε δρόμο για μια Ελλάδα ειρηνική χωρίς τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με μονομερή διαγραφή του χρέους για μια κοινωνία που αξίζει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/3, 6 το απόγευμα
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ                                                 Μάρτιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ