5 Μαρ 2013

Προετοιμασίες πολέμου από τη Νατοϊκή μηχανή


Προετοιμασίες πολέμου από τη Νατοϊκή μηχανή
Μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Ιόνιο μέχρι τις 8 Μάρτη
Από τη Νατοϊκή άσκηση «Proud Manta» που έγινε πέρυσι
Χαρακτηριστικά πολεμικής προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, έχει η μεγαλύτερη ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «Proud Manta 2013» (POMA 13), που διεξάγεται στο Ιόνιο πέλαγος από τις 23 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μάρτη. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στόχος της άσκησης είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων που συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα των πιθανών καθηκόντων, τους ρόλους και τις αποστολές της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).
Η άσκηση παραπέμπει σε πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Νατοϊκής Δύναμης Ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας, για το 2012, είχε αναλάβει η Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης (NDC-GR). Στρατηγείο το οποίο πλέον «αναβαθμίστηκε», από 1 Γενάρη 2013, σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps-GR) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Στη ΝΑΤΟική άσκηση παίρνουν μέρος δυνάμεις από, Ελλάδα, Τουρκία, Καναδά, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, με 4 υποβρύχια (ένα ελληνικό), 8 πλοία επιφανείας και 15 μαχητικά αεροσκάφη. Με αίτημα να ανακληθούν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση και να κλείσει το Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Νίκος Μωραΐτης κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ