2 Μαρ 2013

ΗΠΑ Συνεχίζεται το «σίριαλ»


ΗΠΑ
Συνεχίζεται το «σίριαλ»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούν τα παζάρια της τελευταίας στιγμής στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι αργά χτες το τεχνητό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τη μείωση του ελλείμματος παρέμενε. Αδιέξοδο που εμφανίζεται ως πρόσχημα για την προσχεδιασμένη περικοπή δημοσίων δαπανών, που μπορεί να φτάσει και τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις πρώτες συνέπειες αυτής της νέας επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων θα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να βρεθούν σε διαθεσιμότητα ή μειωμένη εργασία.
Στη δήθεν κόντρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε χτεσινό διάγγελμά του κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι δεν αποδέχονται την «αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους» και προειδοποίησε για τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» που θα αρχίσουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη, αλλά και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της. Ο Ομπάμα κάλεσε ωστόσο σε συναίνεση για να υπάρξει παράταση κάποιων μηνών ώστε να μην εφαρμοστούν άμεσα οι περικοπές. Αυτές αφορούν τα λεγόμενα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία υποτίθεται ότι προασπίζονται οι Δημοκρατικοί, και τις δαπάνες για την άμυνα που υπερασπίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι. Τα μέτρα προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τοπική ώρα, αλλά δεν θα ισχύσουν ταυτόχρονα αλλά σε ορίζοντα μερικών μηνών.
Στο χορό των πιέσεων και το ΔΝΤ, που προειδοποίησε ότι θα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, αν πυροδοτηθούν οι αυτόματες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ