7 Μαρ 2013

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Βασανίζει και τους ανήλικους κρατουμένους ο ισραηλινός στρατός


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βασανίζει και τους ανήλικους κρατουμένους ο ισραηλινός στρατός
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Εκτεταμένη και συστηματική είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων Παλαιστινίων κρατουμένων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής υποστηρίζει σε πολυσέλιδη έκθεσή της η «Unicef». Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά στηρίζει την έκθεσή της σε μαρτυρίες 400 παιδιών, στην πλειοψηφία τους για την ακρίβεια εφήβων, που κρατήθηκαν ή κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η πλειοψηφία των συλλήψεων γίνεται βράδυ, στους ανηλίκους φοριούνται χειροπέδες και συχνά τους κλείνονται και τα μάτια, μένουν πολλές ώρες ή και μέρες σε απομόνωση, απειλούνται με βία, κατά την ανάκριση, οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν τους γνωστοποιείται πού βρίσκονται, το δικαίωμά τους σε δικηγόρο, ούτε φυσικά το δικαίωμά τους να παρευρίσκεται στην ανάκρισή τους κάποιος ενήλικος συγγενής τους, ενώ συχνά καλούνται, υπό καθεστώς έντονης ψυχολογικής βίας, να υπογράψουν ομολογίες στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν.
Εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Γιγκάλ Παλμόρ, για πρώτη φορά, δεν απέρριψε κατευθείαν τις καταγγελίες της «Unicef», μίλησε για κάποιες υπερβολές αλλά συμπλήρωσε ότι «μελετώνται οι παρατηρήσεις και θα ληφθούν μέτρα». Ως πρώτο βήμα έγινε γνωστό ότι από τον Απρίλη οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι του ισραηλινού στρατού δεν θα κρατούνται περισσότερο από 48 ώρες χωρίς να τους απαγγέλλεται συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά και το ότι θα ενημερώνονται κατευθείαν για το δικαίωμα δικηγόρου. Εκπρόσωπος της «Unicef» απάντησε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ