1 Μαρ 2013

ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ -CAPITALISM;


ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ 


Η σημαία απαιτεί ... πάμφθηνους ναυτεργάτες

Ωμή πρόκληση των εφοπλιστών, που αξιώνουν διατήρηση της ανταγωνιστικότητας έναντι των αναδυόμενων ναυτιλιακών δυνάμεων...

Δε χορταίνει με τίποτα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο εντείνει συνεχώς την επιθετικότητά του απέναντι στους ναυτεργάτες, αξιώνοντας και νέα προνόμια όπως φάνηκε από τα όσα αναφέρθηκαν χτες από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, στη διάρκεια φιέστας που διοργανώθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη για την παρουσίαση των μέτρων απλοποίησης της διαδικασίας για τη νηολόγηση πλοίων στην ελληνική σημαία.

Ο υπουργός, αφού παρουσίασε τα σχετικά μέτρα ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου, για το οποίο επιστράτευσαν τους ναυτεργάτες και προβλέπει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταρχήν για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία. Εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων και παραδίδεται το λιμενικό δίκτυο της χώρας στα μονοπώλια. Ο υπουργός, παρουσιάζοντας αυτά τα μέτρα, κάλεσε τους εφοπλιστές «να υψώσετε τη γαλανόλευκη σε όλα σας τα  πλοία».

Ο Θ. Βενιάμης, παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στον υπουργό, ανέφερε ότι η νηολόγηση πλοίων στην ελληνική σημαία είναι «πολύπλοκο θέμα», γιατί «πέρα από το νομοσχέδιο του υπουργείου», «χρειάζεται διάλογος με τους ναυτεργάτες, τους αξιωματικούς (....) και όλοι όσοι είναι εδώ ξέρουν καλά τι εννοώ». Και για να γίνει πιο σαφής πρόσθεσε: «Προϋπόθεση βιωσιμότητας της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας έναντι των συνθηκών του οξυτάτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει όχι μόνο από παραδοσιακά ναυτιλιακές χώρες, αλλά κυρίως από τις αναδυόμενες ναυτιλιακές δυνάμεις», όπως για παράδειγμα η Κίνα που οι ναυτεργάτες δουλεύουν για μια κούπα ρύζι.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές - συγκυβέρνηση απευθύνουν το κάλεσμα: «Με την πείρα των απεργιακών αγώνων να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε νησί, με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, να μην υποκύψουμε στα αντεργατικά μέτρα κεφαλαίου κυβέρνησης, να συνεχίσουμε με καλύτερη οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να μην προωθηθούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, διεκδικώντας την εφαρμογή των ΣΣΕ, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες, υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων», που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΝΑ».

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ