9 Ιουν 2013

ΠΑΛΗ Αλλαγές για χάρη του κέρδους

ΠΑΛΗ
Αλλαγές για χάρη του κέρδους
Ζοφερό το μέλλον του αθλήματος μετά την επιχείρηση εμπορευματοποίησής του σε διεθνές επίπεδο. Παρατημένο στη μοίρα του στην Ελλάδα
Στο... ταπί ρίχνουν την πάλη τα συμφέροντα που επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση του αθλήματος χάριν του κέρδους
Eurokinissi
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της FILA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης) αποφασίστηκαν μια σειρά από αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς του αθλήματος, οι οποίες και ισχύσουν από τις διοργανώσεις που θα γίνουν από τις 19 Μάη 2013. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές ξεκινάνε από τη δομή του αγώνα, ο οποίος από 3 γύρους των 2 λεπτών μετατρέπεται σε δυο (2) γύρους των 3 λεπτών. Η άθροιση του σκορ γίνεται για όλον τον αγώνα και όχι όπως ήταν μέχρι τώρα για κάθε γύρο. Υπάρχει μια αλλαγή στη βαθμολόγηση τεχνικών που πριμοδοτούνται παραπάνω. Βέβαια στις πιο σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι οι κριτές θα καθορίζουν τoν «ενεργητικό» παλαιστή και εκείνον που δεν παλεύει («παθητικός») τον οποίο και θα υποχρεώνουν μέσα σε διάστημα 30 δευτερολέπτων να πάρει κάποιο τεχνικό σημείο (πόντο) αλλιώς θα χάνει ένα σημείο. Ενώ στο στυλ της ελληνορωμαϊκής ο κριτής μετά από δυο λεκτικές συστάσεις στην τρίτη θα καταλογίζει ένα σημείο (πόντο) για τον αντίπαλο. Οπως και το γεγονός ότι εξετάζεται, οι αθλητές που σε προηγούμενες διοργανώσεις είχαν κερδίσει κάποιο από τα μετάλλια να έχουν πιο ευνοϊκή κλήρωση σε επόμενο πρωτάθλημα.
Οι αλλαγές στους κανονισμούς από τη FILA στην ερασιτεχνική πάλη είναι κάτι το συνηθισμένο για τους ανθρώπους του χώρου, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αλλάξει τρεις φορές τη δομή του αγώνα (διάρκεια), σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό τεχνικών σημείων, όπως και των κανονισμών που ορίζουν ποιος παλαιστής πρέπει να παρατηρείται ως «παθητικός» και να χάνει σημεία. Ολα αυτά βέβαια δεν έγιναν για να εξελιχθεί το άθλημα και να δώσει νέα σύγχρονα χαρακτηριστικά σε αναλογία με τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης όπως και της αθλητικής επιστήμης. Εγιναν για να προσαρμοστεί το άθλημα στα κελεύσματα των «εμπόρων του αθλητισμού» και της «βιομηχανίας» τους, που θέλει τα σπορ «εύπεπτα», να μη διαρκούν πάρα πολύ «τρώγοντας» τηλεοπτικό χρόνο και φυσικά να «χωράνε» κατά τη διάρκειά τους τις διαφημίσεις και να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των χορηγών και των νέων αγορών.
Η προηγούμενη ηγεσία Μαρτινέτι (Ελβετός) της FILA, πλήρως υποταγμένη σ' αυτό το δόγμα, έκανε τα πάντα για να «πουλήσει» το άθλημα και βρέθηκε ξαφνικά στα «κρύα του λουτρού» από τα άλλα «κοράκια» της ΔΟΕ που φυσικά υπερασπίζονται το «προϊόν» τους που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες. Οταν οι ισολογισμοί τους έδειξαν ότι η πάλη δεν «πουλούσε» όσο θέλανε, την πετάξανε εκτός προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως έτσι είναι αυτά, στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα (καπιταλισμός) επικρατεί το δίκαιο των κερδών και όχι των αναγκών. Ετσι η FILA που τόσα έκανε για να προσαρμοστεί στην «αγορά» δεν καταφέρνει τελικά να υπερισχύσει έναντι άλλων αθλημάτων που έχουν ισχυρότερους χορηγούς από πίσω τους.
Ετσι λοιπόν και η σημερινή ηγεσία Λάλοβιτς (Σέρβος) με τις τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος δεν εξυπηρετεί τη σύγχρονη ανάπτυξη της ερασιτεχνικής πάλης, αλλά την ύστατη προσπάθεια της FILA να επαναφέρει το άθλημα στις «αγορές», δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία, μαζί με το σκουός και το μπέιζμπολ, στην Ολομέλεια της ΔΟΕ.
Οι νέες αλλαγές στην πάλη πέρα από την εξόφθαλμη προσπάθεια να δοθεί στους κριτές η ευκαιρία να μπορούν να αλλάξουν την έκβαση ενός αγώνα, δεν έχει ούτε επιστημονικά ορθή σκέψη και φυσικά για την άποψη των αθλητών, ούτε λόγος...
Με τους νέους κανόνες ο κριτής έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει στην επιβάρυνση (αερόβια ή αναερόβια) πλέον του αθλητή διατάσσοντάς τον να ενεργήσει σε σημείο που καθορίζει αυτός και όχι η εξέλιξη του αγώνα και ο αντίπαλός του. Γιατί μπορεί ένας κριτής να καθορίζει πάντα τον έναν από τους δυο ως «παθητικό» (άραγε με ποιο κριτήριο;) και να τον εξουθενώσει ώστε να επωφεληθεί ο αντίπαλός του. Ας μιλήσουμε καθαρά, η απόφαση αυτή αποτελεί το «εργαλείο» της FILA που πάντα θέλει να ελέγχει και τη διασπορά των μεταλλίων κάνοντας δημόσιες σχέσεις με τις Εθνικές Ομοσπονδίες. Αλλά και η νέα δομή του αγώνα (2 γύροι των 3 λεπτών) είναι προσαρμοσμένη στον τηλεοπτικό χρόνο και στις απαιτήσεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που πουλά η FILA. Από προπονητικής άποψης τα έξι καθαρά αγωνιστικά λεπτά είναι πολλά και καταπονούν τον παλαιστή όταν έχει να κάνει τέσσερις και πέντε αγώνες σε 8 ώρες. Οταν σήμερα η κυρίαρχη γνώμη αθλητών υψηλού επιπέδου και μεγάλης μερίδας των προπονητών είναι ότι η δομή του αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει ένα 4λεπτο ενιαίο δίχως διάλειμμα. Μέσα σ' αυτό το χρόνο ο παλαιστής μπορεί να αναδείξει την υπεροχή του στο κομμάτι της τεχνικής, την τακτική του και φυσικά τα ψυχικά και σωματικά του προσόντα. Ομως αυτή η δομή του αγώνα είναι «αντιπαραγωγική» για το τηλεοπτικό «προϊόν» και επομένως δεν προκρίνεται από την ηγεσία της FILA για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν. Μπορεί ο νυν πρόεδρος της FILA σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΔΟΕ να ανέφερε ότι πρόκειται για μια διεθνή πρώτη νίκη των ομοσπονδιών της πάλης, αλλά με βάση και τα παραπάνω ποιος κέρδισε πραγματικά;
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το άθλημα στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο των προπονητών και λίγων «ρομαντικών» που συνεχίζουν ακόμη να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να συμμετέχει το σωματείο τους σε αγώνες. Εδώ και πέντε χρόνια η ΕΟΦΠ λόγω της «κουτσουρεμένης» τακτικής επιχορήγησης από τη ΓΓΑ δεν καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης - διατροφής - διαμονής των ομάδων, ενώ αυτό το κόστος στις τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων «σπρώχνεται» στα χέρια κάθε ιδιώτη χορηγού ή μετακυλίεται στην τοπική διοίκηση και σε δήμους που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των αγώνων. Η ακολουθούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) μετατρέπει την αθλητική δραστηριότητα των ομοσπονδιών και των αθλητικών κέντρων σε επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα αθλητικού προγραμματισμού. Οδηγούνται σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και γενικά σε εργασιακό μεσαίωνα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, σωματεία κλπ. Οι εθνικές ομάδες στην ουσία δεν υφίστανται. Κάθε παλαιστής που προετοιμάζεται για διεθνείς αγώνες το κάνει με δική του ευθύνη και φυσικά πληρώνοντας τα έξοδα της προετοιμασίας του. Η ΕΟΦΠ καλύπτει τη συμμετοχή ενός περιορισμένου αριθμού αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ όσοι δεν είναι στη λίστα, αν θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα συμμετοχής. Η πλειοψηφία των προπονητών είτε είναι απλήρωτοι, είτε ανασφάλιστοι, ενώ όλο και περισσότερα σωματεία στρέφονται προς την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ο φετινός προϋπολογισμός της ΓΓΑ που εμπεριέχει μειώσεις από 55% - 80% για τις αθλητικές ομοσπονδίες μόνο ως καλαμπούρι θα μπορούσε να ληφθεί αν δεν ήταν η τραγική πραγματικότητα και η ταφόπλακα για το αθλητικό σωματείο και το δικαίωμα του λαού στον αθλητισμό. Η ΕΟΦΠ από 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος υπολογίζεται να επιχορηγηθεί με 500 χιλ. ευρώ. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι μέλλει γενέσθαι φέτος όταν τις προηγούμενες χρονιές με μεγαλύτερα ποσά δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, και φυσικά στην περίπτωση που βγει εκτός ολυμπιακών αθλημάτων και πέσει κατηγορία...
Οι άνθρωποι της πάλης (προπονητές, αθλητές, παράγοντες, διαιτητές, εργαζόμενοι) χρειάζεται να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική που ισοπεδώνει το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό. Απαιτείται ενιαίος συντονισμός και με τις άλλες ομοσπονδίες σε κοινό μέτωπο πάλης με τα λαϊκά στρώματα, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την κυρίαρχη πολιτική. Τι πρέπει να διεκδικήσουν:
Αμεσοι στόχοι πάλης
  • Να απαιτήσουν από το κράτος να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού και το έργο του αθλητικού σωματείου. Να καλύπτονται τα έξοδά του και των ομοσπονδιών με θεσμοθετημένο κονδύλι που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς.
  • Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος.
  • Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ.
  • Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με τη σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος.
  • Αμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη της ΓΓΑ.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών - μαθητών με ανά 3μηνο ιατρικές εξετάσεις.
  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που επιβάλλεται από τις διοικήσεις των ΕΑΚ και Δήμους. Να απαλλαγούν οι δημόσιες αθλητικές υποδομές (ΕΑΚ, Δήμοι) από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, αέριο, ύδρευση).
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ