Μεξικό: Ζούμε για να δουλεύουμε για 1.19$ την ώρα
Republication | 26/07/2013
Miguel Ángel Pallares Gómez. (Μετάφραση: Μάρα Μαυροφρύδη) via: Barikat<
Το άρθρο αυτό περιγράφει τη μυστική έρευνα του Miguel Ángel PallaresGómez που μαζί με μερικούς δημοσιογράφους του El Financiero αναζήτησαν δουλειά σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Μεξικού. Το άρθρο αυτό δείχνει τα απίστευτα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Οι αναγνώστες του « Upside Down World» γνωρίζουν πολύ καλά τις επιχειρήσεις όπως ηWalmart, τα McDonald’s και τα KFC,παρόλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν κάποιες ειδικές επισημάνσεις για όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το Μεξικό. Συγκεκριμένα υπάρχουν και τοπικά καταστήματα , όπως το «Vips» που είναι εστιατόριο, το «Elektra» που είναι ένα κατάστημα συσκευών και επίπλων, το οποίο παρέχει στους πελάτες του πίστωση, το «Oxxo» που είναι το μαγαζί που βρίσκεις σε κάθε γωνιά του δρόμου, και το «El Globo» που είναι ένα ζαχαροπλαστείο. Όλες οι τιμές αρχικά είχαν καταγραφεί σε πέσος, το νόμισμα του Μεξικού, μέχρι βέβαια να μετατραπούν σε δολάρια. Ενώ, δε συμφωνούμε υποχρεωτικά με όλα τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται εδώ, πιστεύουμε πως είναι ένα πολύ σοβαρό άρθρο για όλους όσους είναι έστω και λίγο περίεργοι για τη πολιτική που ασκεί το Μεξικό, όπως επίσης και για το ποίοι είναι οι πρωταρχικοί λόγοι της μετανάστευσης σήμερα. - Οι συντάκτες τουUDW.
«Υποδούλωση» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Doña Raquel για να περιγράψει τη δουλειά που κάνει εδώ και 16 χρόνια από όταν είχε προσληφθεί ως υπεύθυνη για την προώθηση διάφορων προϊόντων, από σαμπουάν μέχρι και τρόφιμα.
Η δουλειά της είναι να ενθαρρύνει τους πελάτες σε εμπορικά κέντρα ή σε άλλα καταστήματα να επιλέξουν συγκεκριμένα προϊόντα. Από τη μέρα της πρόσληψής της η Raquel πληρώνεται περίπου 10.57$ τη μέρα μεικτά. Εξαιτίας, λοιπόν, του μεγέθους του μισθού της αναγκάζεται να δουλεύει σε τουλάχιστον 5 διαφορετικά μαγαζιά τη μέρα και να πληρώνει η ίδια τα μεταφορικά της έξοδα και το φαγητό. Η δουλεία της έχει αρχή αλλά ποτέ τέλος.
Στην έρευνα που διεξήγαγε το El Financiero οι δημοσιογράφοι αναζήτησαν θέσεις εργασίας ως ταμίες, πωλητές, και γενικοί βοηθοί σε επιχειρήσεις, όπως τα Walmart, το Vips, το Elektra, τα McDonald’s,το Oxxo και το El Globo.
Σε αυτήν την έρευνα, ανακαλύψαμε πολύ χαμηλούς μισθούς λιγότερο από 1.63$ την ώρα, εργατοώρες που ξεπερνούν τις 10 τη μέρα, και δοκιμαστικές περιόδους εργασίας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν από τους διευθυντές, τους υπαλλήλους των γραφείων ανθρώπινου δυναμικού και από τους εργαζόμενους των εταιριών των οποίων τα ονόματα και οι θέσεις εργασίας δε θα δημοσιευτούν.
Walmart
Όταν κάνεις αίτηση για δουλειά ως ταμίας στη Walmart οι επιλογές είναι οι εξής δύο : μισθός 1.19$ την ώρα για 7 ώρες τη μέρα, δηλαδή 165$ το μήνα (με 1 ώρα διάλειμμα τη μέρα για φαγητό), ή μισθός 276$ το μήνα για 9 ώρες εργασίας τη μέρα (και περιλαμβάνεται ένα γεύμα).
Και στις δύο περιπτώσεις, η εταιρία λιανικού εμπορίου παρέχει στους υπαλλήλους της ένα μηνιαίο κουπόνι τροφίμων και πληρώνει κανονικά τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος. Φέτος, η αλυσίδα αυτή, η μεγαλύτερη εταιρία της χώρας, προγραμματίζει τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων της.
Σύμφωνα με τον Jose Luis de la Cruz, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Tecnológico του Μοντερέυ, αυτού του είδους η εργασία δεν παράγει ευημερία στη χώρα, παρόλο που δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις. Πάντως, όπως δήλωσε, δεν παρατηρείται ούτε εκμετάλλευση ούτε κακομεταχείριση από την εταιρία διότι η ίδια ακολουθεί κανονικά το γράμμα του νόμου.
Elektra
Στην περίπτωση του καταστήματος Elektra, ένας ταμίας δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για κοινωνική ασφάλιση τους πρώτους 5 μήνες με τη δικαιολογία ότι ο εργαζόμενος δουλεύει δοκιμαστικά.
Η δουλειά στο Elektra ξεκινάει στις 8:30πμ και τελειώνει στις 9:30μμ, με διάλειμμα 2 ωρών για γεύμα, πράγμα το οποίο σημαίνει 11 ώρες εργασίας και 2 για φαγητό σύνολο 13 ώρες στο κατάστημα.
Ο μισθός είναι 260$ το μήνα, με ένα εβδομαδιαίο ρεπό ( εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Η λεγόμενη εκπαίδευση τελειώνει στους 5 μήνες και μετά ο εργαζόμενος μπορεί να λαμβάνει όλα τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος.
Ο Jorge de Presno, δικηγόρος στην Basham, Ringe & Correa, εξήγησε πως η καταβολή των ασφαλιστικών ενσήμων και των νόμιμων επιδομάτων είναι δικαιώματα που δε θα έπρεπε να καταπατώνται στις δοκιμαστικές περιόδους. Η κάθε εργάσιμη μέρα δε θα έπρεπε να ξεπερνά τις 8 ώρες για την πρωινή βάρδια και τις 7,5 ή τις 7 για το σπαστό ωράριο και τη βραδινή βάρδια.
Διαλεύκανε, ακόμη το εξής, ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που ορίζει ο νόμος, αρκεί μόνο να μην υπερβαίνουν τις 48 ώρες τη βδομάδα για τη πρωινή βάρδια, τις 45 ώρες για το σπαστό ωράριο και για τις 42 ώρες στη βραδινή βάρδια.
Ακόμα αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι, ο εργαζόμενος πρέπει να μπορεί να ορίζει το πρόγραμμά του σύμφωνα με τα παρακάτω: 4 μέρες με 10 ώρες εργασίας τη μέρα, την πέμπτη μέρα με 8 ώρες εργασίας και δύο μέρες για ξεκούραση.
Στο ερώτημα αν είναι νόμιμο μια μέρα ο εργαζόμενος να δουλεύει παραπάνω από 10 ώρες, η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα όμως με τις συνθήκες που περιγράφηκαν για τα δικαιώματα του εργαζόμενου.
McDonald‘s
Για ένα υπάλληλο στα McDonald’s, ο οποίος είναι και ταμίας και καθαριστής, ή ακόμα δουλεύει και στην κουζίνα, οι ώρες εργασίας είναι 10 τη μέρα με διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό, μια μέρα αργίας που μπορεί να οριστεί σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση των πελατών, ο καθαρισμός του καταστήματος μαζί με άλλες δουλειές και ο μισθός φτάνει τα 244$ το μήνα.
Ένας υπάλληλος στα KFC, που δουλεύει ως ταμίας, καθαριστής, και στην εξυπηρέτηση πελατών πληρώνεται με 163$ το μήνα, μισθός που ισούται με 81 cents την ώρα. Εργάζεται 8 ώρες τη μέρα, με μισή ώρα διάλειμμα για φαγητό και λαμβάνει τα νόμιμα επιδόματα. Στις περιπτώσεις των El Globo, Oxxo, Vips και των Burger King, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ των 162$ και των 244$ συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων υποχρεωτικών επιδομάτων.
Ιστορίες Εργαζομένων
Εν αναμονή της πρώτης συνέντευξης τους με την, Walmart, Melchor, Francisco και Jessica, όσοι είχαν κάνει αίτηση για τις θέσεις, του ταμία και του γενικού υπαλλήλου, έλεγαν ο ένας στον άλλο τις ιστορίες τους από το κυνήγι εύρεσης εργασίας. Όπως για παράδειγμα, πως αφήνουν τις αιτήσεις τους σε μέρη που ξέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι ενδιαφέρονται, επισκέπτονται εταιρίες που τους συμπεριφέρονται λες και τους προσφέρουν την καλύτερη δουλειά και μετά πηγαίνουν σε δεκάδες εξοργιστικές συνεντεύξεις για να αποκτήσουν μια θέση εργασίας.
Συζητάνε για τις υπερβολές στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και αναφέρουν πως πρέπει να κάνουν περικοπές στα έξοδα για φαγητό και μετακίνηση, και πόσα λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν με 162$ ή 244$ το μήνα.
Ο Alfonso Bouzas Ortiz, ο οποίος εργάζεται στο κομμάτι της έρευνας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, εξήγησε ότι οι συνθήκες που περιγράφονται δεν παρουσιάζουν την ανταγωνιστικότητα αλλά την υποβάθμιση της εργασίας στο Μεξικό. Η ανταγωνιστικότητα έχει σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, και εδώ αυτό που συμβαίνει είναι άγρια εκμετάλλευση », δήλωσε.
Η Antonia Terán, καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Panamerican, πρότεινε το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας, υπό τη διοίκηση του Alfonso Navarrete Prida, να επισκέπτεται τις εταιρίες για να επιβεβαιώνει ότι ο νόμος τηρείται. Ανέφερε, πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ανησυχητικό. Η καθηγήτρια δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί, σε σημείο που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως το φαγητό και η ένδυση.
Πηγή: Upside Down World
Σύντροφε, Φίλιππα
ΑπάντησηΔιαγραφή(Άφησα κι εχτές το ίδιο "σχόλιο". Μάλλον δεν το είδες. Το αφήνω σήμερα πάλι εδώ).
Καταρχή, δεν βρήκα mail σου, ή (συγγνώμη αν) δεν μπόρεσα να το εντοπίσω, και κατά συνέπεια είμαι αναγκασμένος να γράψω εδώ κάποιες επισημάνσεις μου για μερικές αναρτήσεις της Μποτίλιας που αναδημοσιεύτηκαν στο κατά τα άλλα ενδιαφέρον ιστολόγιό σου.
Όπως σίγουρα γνωρίζεις, η ακολουθούμενη δεοντολογία και πρακτική στις αναδημοσιεύσεις αναρτήσεων είναι να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Ακόμα και στις αναδημοσιεύσεις των αναδημοσιεύσεων, εφόσον έχει γίνει έστω και μια μικρή επεξεργασία. Και αυτό επειδή ο συντάκτης του άθρου στην αρχική του μορφή μπορεί να διαφωνεί (με τις υπογραμμίσεις π.χ.) Η επεξεργασία (ή μη) φαίνεται αμέσως αν ανατρέξει κανείς στην πρωτότυπη πηγή.
Να σημειώσω ότι οι αναδημοσιεύσεις της Μποτίλιας ποτέ δεν γίνονται απλά copy-paste. Στο 99% των περιπτώσεων έχουν δαπανηθεί ακόμα και μέρες, με υπογραμμίσεις, μαύρα γράμματα, εικόνες, σχόλια, αναζήτηση πινάκων και πληροφοριών για τους ζωγράφους, πίνακας περιεχομένων με link για εύκολη μετάβαση στα κεφάλαια.
Ενδεικτικά: Ομιλία Κουτσούμπα στη Λάρισα (στο word 5.218 λέξεις), ή άρθρα ΚΟΜΕΠ -που είναι όλα μακαρόνι: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Νέο Τεύχος 4, 2013 (κείμενο που δεν βρίσκεται ακόμα σε ηλεκτρονική μορφή -στο word 2.950 λέξεις), Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (στο word 5.218 λέξεις), ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στο word, 9.681 λέξεις) κ.λπ.
Έτσι, σε ό,τι αφορά οχτώ (από όσο μπόρεσα να εντοπίσω) αναδημοσιεύσεις της Μποτίλιας, μόνο σε μία (Μποτίλια 18/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 18/7/2013 Έχει οράματα για τη γούνα μας) αναφέρεται η πηγη: Μποτίλια στον Ανεμο
(Όταν λες "Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο" είναι σαν να μην υπάρχει Μποτίλια στον Άνεμο ή σαν το Φτερό στο Πέλαγο να κάνει αναρτήσεις στον ΗΦΑΙΣΤΟ μαζί με τον Fillipas Anthis)
Για τις λοιπές εφτά (7) είναι απαραίτητο να γίνουν παρακάτω διορθώσεις:
1. Μποτίλια 19/6/2013, ΗΦΑΙΣΤΟΣ 25/7/2013
WARNING - Με ένα αποκαλυπτικό κείμενο του Lenin Reloaded
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο
Να αναφερθεί : Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
2. Μποτίλια 21/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 24/7/2013
Τσίπρας: Οι αυτοδιαχειριζόμενες αγορές βιζόν της Βουκουρεστίου (γουναράδικα) να πληρώ σουν το ταξικό τους χρέος
Αντί: (Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο)
Να αναφερθεί: Πηγή αναδημοσίευσης : Μποτίλια Στον Άνεμο
3. Μποτίλια 1//5/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 23/7/2013
Χτίζουμε τον παράδεισο της λαϊκής εξουσίας μας ή γκρεμιζόμαστε στην καπιταλιστική τους κόλαση
Δεν αναφέρεται ΚΑΘΟΛΟΥ Πηγή αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
4. Μποτίλια 20/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 20/7/2013
Ο καπιταλισμός δεν συμβουλεύει, εξοντώνει. Τον καπιταλισμό δεν τον ακούς, τον ανατρέπεις
Να προστεθεί και η υποσημείωση:
Ο τίτλος, η πτώτη αράδα του υπότιτλου
και η διαμόρφωση του κειμένου
είναι προσθήκη της Μποτίλιας Στον Άνεμο
από 902
Να αναφερθεί: Πηγή αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο από 902
5. Μποτίλια 20/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 20/7/2013
Συνεχίζονται τα βασανιστήρια των 150 εργατών στη Μανωλάδα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/7/2013
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο
Να αναφερθεί : Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
6. Μποτίλια, 19 Ιουλίου 2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ, 19/7/2013
«Ευελιξία, μισθοί πείνας, ανεργία» το τρίπτυχο της «διάσωσης»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/7/2013
Να αναφερθεί: Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
7. Μποτίλια 18/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 18/7/2013
Κλέφτης Ποδηλάτων (1948): Το αριστούργημα. Δείτε την ταινία εδώ
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγ
Να αναφερθεί: Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
Να είσαι καλά.