16 Ιουλ 2013

Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση και το κεφάλαιο

Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση και το κεφάλαιο
Από σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - οδοστρωτήρας με νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων
Οι ταξικές δυνάμεις με τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία δίνουν μήνυμα απάντησης στα αντιλαϊκά μέτρα
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις, επιστρατεύοντας απειλές και κάλπικες υποσχέσεις σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ενόψει και των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων κατά των νέων βάρβαρων μέτρων του πολυνομοσχεδίου.
Σήμερα το πρωί, ξεκινά, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, ενώ για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ψήφισή του. Τα 109 άρθρα του πολυνομοσχεδίου - σκούπα που ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και θα βυθίσουν ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά.
Τα μέτρα καρμανιόλα που ετοιμάζεται να επιβάλλει η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, έρχονται να επιβάλλουν:
-- Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, με στόχο ακόμα την περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμα και ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός, ο οποίος πλέον θα καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης με βάση την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων.
-- Χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ που θα οδηγήσουν στη διάλυση υπηρεσιών και δομών Πρόνοιας, Υγείας, που συνδέονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
-- Νέους πρόσθετους φόρους από το πρώτο ευρώ που θα ισοπεδώσουν τα εισοδήματα εργαζομένων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
Επιχείρηση διχασμού των εργαζομένων
Η κυβέρνηση με διακηρυγμένη την πρόθεσή της να κλιμακώσει τη βάρβαρη επέλαση της, επιδίδεται σε μια συντονισμένη επιχείρηση εκβιασμού και αποπροσανατολισμού, με στόχο μα διχάσει τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να εξασφαλίσει την υποταγή τους στην σκληρή ταξική πολιτική.
Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υπεραμύνεται των απολύσεων στο δημόσιο και υποστηρίζει προκλητικά πως δεν πρόκειται για μαζικές απολύσεις, «καθώς οι 15 χιλιάδες που θα φύγουν είναι μόλις το 2% στο σύνολο των 700 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων». Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους εργαζομένους, ισχυρίστηκε ότι αποτελούν «προτεραιότητά» του, το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αξιοποιεί την ανεργία για την περαιτέρω μείωση των μισθών και τη χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα για την παροχή ζεστού χρήματος στο κεφάλαιο.
Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκοντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα και να σπείρει τον εφησυχασμό ώστε να επιβάλλει ανεμπόδιστα τα σφαγιαστικά μέτρα, υποστήριξε ότι δε θα επιβληθούν «νέα μέτρα το Σεπτέμβριο», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι κυβέρνηση και τρόικα επεξεργάζονται ήδη τα καινούρια αντιλαϊκά πακέτα στο φόντο των συζητήσεων για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ για τη «βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Ενταγμένη στην ίδια κυβερνητική επιχείρηση ήταν και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλου, ο οποίος με άρθρο του στο «Βήμα» επιχείρησε να εμφανίσει σαν λαϊκή απαίτηση την προώθηση των αντεργατικών διαρθρωτικών ανατροπών. «Στις έρευνες της κοινής γνώμης οι ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώνουν ψηλή αποδοχή. Το άθροισμα των επιμέρους αντιδράσεων υπερκαλύπτεται από τη διάχυτη στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δίψα για ριζικές αλλαγές στο κράτος», ισχυρίστηκε ο Ευαγ. Βενιζέλος.
Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, προσπάθησε χτες από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εμφανίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου σαν μονόδρομο.«Να χάσουν τη δουλεία τους πολίτες ή να εκτροχιαστεί συνολικά η χώρα» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο «Σκάι» χρησιμοποιώντας ένα από γνωστά ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης με στόχο να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη.
Επικοινωνιακά τεχνάσματα
Παράλληλα με επικοινωνιακά τεχνάσματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και παράλληλα να αποτρέψει τις επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί της ψήφισης των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει ρυθμίσεις οι οποίες όμως δεν αφορούν τα σκληρά μέτρα.
Τις αλλαγές που θα γίνουν στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, συζήτησαν χτες οι βουλευτές της ΝΔ με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που φέρεται να αποσύρει η κυβέρνηση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αυτή που προσφέρει ποινική ασυλία στο μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, στη διάρκεια τις σύσκεψης ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι οι απολύσεις θα προχωρήσουν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «διάταξη», σύμφωνα με την οποία όσοι «δημοτικοί υπάλληλοι κατέχουν μεταπτυχιακό να παραμείνουν, αν υπάρξουν κενές οργανικές θέσεις, στους Δήμους».
Επίσης, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, εμπαίζοντας τους εργαζομένους που θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης ανέφερε ότι «θα εξετασθεί το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής» για τους σχολικούς φύλακες, ενώ για τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, υποστήριξε ότι «είτε θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι».
Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σίγουρες για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής και από τους 155 βουλευτές των δυο κομμάτων, αφού παρά τις φραστικές ...«γκρίνιες» για επιμέρους θέματα δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τα άγρια μέτρα.
Ολα για τα μονοπώλια
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες περί «ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας στο φόντο τόσο της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη, όσο και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο Β. Σόιμπελ αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων (KfW) να συμμετάσχει στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα μπει σε λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο η γερμανική τράπεζα θα συμμετέχει με ένα ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους και κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος να χρηματοδοτηθούν γερμανικοί και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που είτε αυτοτελώς είτε μέσω συμπράξεων θα προχωρήσουν σε επενδύσεις αξιοποιώντας το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις νέες φοροαπαλλαγές, τις κεφαλαιακές ενισχύσεις και τα φτηνά εργατικά χέρια της χώρας.
Επίσης, ανοιχτό κάλεσμα στα αμερικάνικα μονοπώλια, προκειμένου να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της Ελλάδας, αναμένεται να στείλει ο Αν. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα. Με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνηση για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σ' αυτή την κατεύθυνση στη συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αν. Σαμαράς ανέφερε: «Η κατάλληλη στιγμή για ένα τόσο σημαντικό ταξίδι είναι τώρα αφού το κλίμα για την οικονομία έχει αντιστραφεί και στην περιοχή υπάρχει αστάθεια. Είναι ευκαιρία να πάμε ένα βήμα -ή περισσότερα βήματα- πιο μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ