16 Ιουλ 2013

Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διασφαλίσει την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία της χώρας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διασφαλίσει την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία της χώρας

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπαςεπισκέφτηκε χτες τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» στο Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΕΑΒ, το ΔΣ του σωματείου και μίλησε σε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων.
Από τις συναντήσεις που είχε αναδείχτηκε ο σχεδιασμός για απαξίωση μιας επιχείρησης 35 χρόνων, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και υποδομές που κατατάσσονται μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων στην Ευρώπη. Το ΔΣ της ΕΑΒ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Κόμματος ότι την τελευταία τριετία έχει γίνει μείωση εργατικού δυναμικού που ξεπερνά το 50%. Από 2.900 εργαζόμενοι στα τέλη του 2008, σήμερα έχουν απομείνει 1.400, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εθελούσιες εξόδους, καθώς υπήρξε δραματική μείωση μισθών λόγω του ενιαίου μισθολογίου. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες αναγκάστηκαν, όπως σημείωσαν, να καταφύγουν στη λύση των υπεργολαβιών, γεγονός που κατήγγειλε το ΔΣ του Σωματείου, κάνοντας λόγο για 200 εργολάβους στο παραγωγικό κομμάτι, αλλά και για επαναπρόσληψη συνταξιούχων.
Από τη διοίκηση της εταιρείας τονίστηκε ότι οι παραγγελίες της προέρχονται κατά 50% από το εσωτερικό και 50% από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική αλλά και Μέση Ανατολή). Σημειώθηκε ωστόσο ότι πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και υπάρχει κίνδυνος να χάσει πελάτες. Το ΔΣ του σωματείου πρόσθεσε στα στοιχεία αυτά ότι η ΕΑΒ θα μπορούσε και θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε χιλιάδες προσλήψεις εργαζομένων, ενώ με την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η επιπλέον συνέπεια είναι εντατικοποίηση της δουλειάς. Οπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, κάνουν διπλοβάρδιες και ξενύχτια για να μπορεί, για παράδειγμα, η Πυροσβεστική να έχει σε ετοιμότητα τα αεροσκάφη πυρόσβεσης.
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στους εργαζόμενους αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στην ΕΑΒ λέγοντας πως αυτές «αφορούν συνολικά την αμυντική πολεμική βιομηχανία της χώρας, αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Μπορεί άμεσα να μη φαίνονται οι επιπτώσεις ή να μην παίρνονται όλα αυτά τα μέτρα, όμως το ότι ανοίγουν αυτή τη βεντάλια, που σημαίνει συρρίκνωση, απαξίωση κλπ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διαμορφώνουν συνειδήσεις, να κάνουν προπαγάνδα και να σφυγμομετρούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, του υπόλοιπου κόσμου, για να μπορέσουν να τα προχωρήσουν. Αν δουν λαό, εργατική τάξη, εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα σαν μια γροθιά να παλεύουν αυτά τα ζητήματα, να αντιδρούν, τότε είναι εύκολο σχετικά να βάλεις κάποια εμπόδια, θα είσαι σε καλύτερη μοίρα. Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά μπορεί να εμποδίσεις ορισμένα πράγματα, μπορεί να ανοίξεις ένα δρόμο αύριο».
Μεγάλες οι παραγωγικές δυνατότητες
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παραγωγική δραστηριότητα της ΕΑΒ τονίζοντας: «Η ΕΑΒ ειδικά έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι παράγει το 29% της ατράκτου των αμερικάνικων μαχητικών αεροσκαφών "F16" - και μάλιστα είναι η μοναδική υποκατασκευάστρια εταιρεία διεθνώς - καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει, τι δυνατότητες έχει και κυρίως τι εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό δυναμικό έχει, όλους εσάς δηλαδή.
Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σ' αυτά τα 35 χρόνια έχει καταφέρει παραγωγή, επισκευή και παράδοση πάρα πολλών χιλιάδων όχι μόνο αεροσκαφών αλλά και μια σειρά άλλων υλικών. Κάναμε με τους συντρόφους εδώ μια αναγωγή και βγάλαμε ότι κάθε χρόνο δίνει έτοιμα περίπου 70 αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας, μεταφορών, ελικοπτέρων, 150 κινητήρες τούρμπο κάθε χρόνο, 4.000 στοιχεία τηλεπικοινωνιών, 2.500 διάφορα εναέρια και επίγεια συστήματα τηλεπικοινωνιών και πυραυλικών συστημάτων, κάνει 820 πιστοποιήσεις εκπαίδευσης κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, ενώ είναι πολλές χιλιάδες, πάνω από 105 χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει τεράστιες δυνατότητες, έμπειρο εργατικό δυναμικό που δεν πρέπει να απαξιωθεί. Κι όχι μόνο αυτό, χρειάζονται και περισσότεροι εργαζόμενοι. Ομως γιατί γίνεται αυτό; Ο σχεδιασμός των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων υποτάσσεται στο δόγμα, στις συμφωνίες, στις συμμαχίες που έχουν εντάξει τη χώρα, δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, άρα οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν σχέση με το τι συμβαίνει και τι σχεδιασμούς έχουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οπως και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που βρίσκονται πίσω απ' αυτούς και που έχουν διαφορετικά συμφέροντα απ' ό,τι έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι.
Αρα λοιπόν θα πρέπει να στρέψουμε και σε αυτήν την κατεύθυνση την πάλη μας. Οταν έχεις εξάρτηση πολεμικού υλικού, εξοπλισμών, από άλλες χώρες, εντάσσεσαι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Οταν απαξιώνεις το δικό σου εργατικό δυναμικό με επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα, στους μισθούς, και μειώνεις το προσωπικό, όταν δεν μπορείς να αναπτύξεις μια σειρά ζητήματα γιατί εξαρτάσαι τεχνολογικά, και μάλιστα σε συνθήκες μιας βιομηχανίας που έχει λογισμικό, ανώτερη τεχνολογία και εξαρτάσαι από άλλες εταιρείες, από μονοπωλιακούς ομίλους, τότε είναι εύκολο να σου "τυφλώσουν" ακόμα και τα συστήματα αυτά, να μην μπορείς να δουλέψεις σε συνθήκες αμυντικής πολιτικής της χώρας, θωράκισης της εδαφικής ακεραιότητας κλπ»...
Ο ενιαίος φορέας σε επίπεδο ΕΕ θα οξύνει τα προβλήματα
«Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και η πολιτική αυτή τόσα χρόνια εδώ οδηγεί. Για παράδειγμα, αυτό το ζήτημα που συζητιέται για τον ενιαίο φορέα σε επίπεδο μάλιστα Ευρώπης, οι προδιαγραφές που έχει με βάση τη συνθήκη 269, με τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Κανονισμό ουσιαστικά οδηγεί σε απελευθέρωση εμπορευμάτων στα πλαίσια της ΕΕ που μπορεί να μη γίνεται κατανοητό από πολλούς εργαζομένους, όμως σημαίνει απαξίωση, συρρίκνωση, υποβάθμιση της ΕΑΒ.
Σημαίνει άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποιήσεις, νέο κύμα απολύσεων, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών.
Είναι κρίσιμο ζήτημα, η άμυνα της χώρας. Τέτοια βιομηχανία είναι η ΕΑΒ και τα υπόλοιπα Αμυντικά Συστήματα. Εδαφική ακεραιότητα, εδαφική κυριαρχία για το λαό δεν εξασφαλίζεται με αυτό το δρόμο ανάπτυξης που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα, αυτόν που ονομάζουμε καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μας οδήγησε και στην οικονομική κρίση, που μας οδήγησε στα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνουμε καθημερινά όλοι.
Αρα, λοιπόν, η πρόταση του ΚΚΕ έχει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, δεν είναι συνθήματα. Οταν λέμε ότι θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια το εννοούμε. Δεν μπορείς να έχεις εργαλεία στα χέρια σου για να αναπτύξεις την οικονομία, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις και εργατικό δυναμικό, να εξαλείψεις την ανεργία αν δεν έχεις κοινωνικοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας, αυτές που ονομάζουμε μονοπώλια.
Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη σε όφελος του λαού όταν είσαι δεσμευμένος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, άρα χρειάζεται αποδέσμευση. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη σε όφελος του λαού αν δεν έχεις κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα μπορέσει να σχεδιάσει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα αν δεν έχεις από τα κάτω εργατικό λαϊκό έλεγχο με συμμετοχή των εργαζομένων και στα "κέντρα λήψης των αποφάσεων".
Αλλά αυτό προϋποθέτει στην εξουσία να είναι ο λαός και όχι να είναι η αστική τάξη, τα μονοπώλια και κάποιοι που "τρώνε", αυτοί είναι τα παράσιτα γιατί ο λαός δημιουργεί, οι εργαζόμενοι δημιουργούν όλο τον πλούτο αυτής της χώρας.
Και βέβαια σ' αυτά τα πλαίσια είναι και η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο σ' αυτά τα πλαίσια μπορείς να αναπτύξεις την αμυντική βιομηχανία, να μπορέσει ο εργαζόμενος να ζήσει με ευημερία και όχι μ' αυτή την κατάσταση, με τη συρρίκνωση και την απαξίωση που συντελείται χρόνο το χρόνο.
Δεν εννοούμε βέβαια τον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας που λέει η κυβέρνηση ή που γράφεται στις εφημερίδες ή λένε και άλλα κόμματα. Στις σημερινές συνθήκες αν γίνει πράξη ο ενιαίος φορέας και ενταχθούν η πρώην ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ -δηλαδή τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ- σημαίνει παραπέρα συρρίκνωση της ΕΑΒ και του παραγωγικού της δυναμικού, αλλά κυρίως των εργαζομένων. Σημαίνει νέα απαξίωση, δε θα λύσει προβλήματα, ακριβώς γιατί δεν θα έχει όλα αυτά τα εργαλεία που σας είπα πριν που προβλέπει η πρόταση του ΚΚΕ»...
Η πρόταση του ΚΚΕ ανοίγει δρόμο στο λαό
«Και βέβαια εδώ χρειάζεται αντίσταση, χρειάζεται κάθε διαφοροποίηση από τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, από οποιαδήποτε προσπάθεια παραπέρα συρρίκνωσης, ήδη έχει γίνει αρκετή. Κόσμος χρειάζεται να έρθει, αυτό το καταλαβαίνει και η διοίκηση που μας είπε πριν ότι χρειάζονται εργαζόμενοι. Εμείς το κατανοούμε, το ξέρετε κι εσείς, το πρόβλημα δε λύνεται με εντατικοποίηση της δουλειάς, όταν έχεις ένα τόσο έμπειρο εργατικό τεχνικό δυναμικό. Χρειάζονται κι άλλοι επίσης και όχι διαρκώς να απολύονται ή να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ή να έρθουν κάποιοι που δε θα έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε την απαραίτητη εκπαίδευση, γιατί εδώ είναι μια επιχείρηση κρίσιμη για την πολεμική βιομηχανία, ο εργαζόμενος δουλεύει υπεύθυνα πάνω σε σημαντικά υλικά.
Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν σε όλη αυτή την πορεία τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν μπορούν κατακτήσεις χρόνων να παίρνονται βήμα το βήμα πίσω. Θα πρέπει οι μισθοί να μη μειωθούν άλλο. Αντίθετα χρειάζεται να αυξηθούν, γιατί τέτοιες είναι οι ανάγκες σήμερα των ανθρώπων και γιατί τέτοιες είναι και οι παραγωγικές δυνατότητες της ΕΑΒ.
Να σας το πω καθαρά; Ουσιαστικά δεν πρέπει να περιμένετε τίποτα απ' αυτό το αστικό Κοινοβούλιο, με αυτούς τους συσχετισμούς. Τίποτα από τα υπουργεία, τους υπουργούς, τις κυβερνήσεις, τις σημερινές, τις χτεσινές ή και τις αυριανές που εμφανίζονται σαν νέοι δήθεν σωτήρες. Δείτε σε βάθος τι κρύβουν από σας και πώς αλλάζουν τις πολιτικές τους.
Γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει εδώ και τώρα, έχει πάρει αντιλαϊκά μέτρα και παίρνει κι άλλα. Αλλά ταυτόχρονα το ποια θα είναι η εναλλακτική λύση, τι θα επιλέξει ο λαός, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Γιατί την έχουμε ξαναπατήσει στο παρελθόν. Πολλοί όταν είναι αντιπολίτευση, αξιωματική, λένε και μεγάλες κουβέντες, στρογγυλεύουν κάποια ζητήματα και σιγά - σιγά τα αλλάζουν. Κι έχουμε τέτοια παραδείγματα, από πέρυσι από τις εκλογές, διάφορα κόμματα και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει αρκετές κωλοτούμπες και πρέπει αυτό να το πάρετε υπόψη σας, για το τι πρόκειται να συμβεί αν αύριο γίνει κυβέρνηση. Αρα, το τι προϋποθέσεις διαμορφώνω ως λαϊκό κίνημα, ως λαός, ως εργαζόμενος μέσα στη χώρα μου είτε με την ψήφο στο σωματείο, είτε με την ψήφο στις εκλογές, είτε με τον αγώνα μου τον καθημερινό έξω στο δρόμο ή μέσα στο εργοστάσιο έχει μεγάλη σημασία.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι όλοι οι εργαζόμενοι είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει σαν μια γροθιά να ενωθούν, να αντιπαλέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα, κυβερνήσεις, κόμματα που άλλα τους λέγανε χτες, άλλα σήμερα και άλλα τους λένε αύριο, και να ανοίξουν το δρόμο για μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Αυτή η συμμαχία δε χωρίζει τον κόσμο σε αριστερό, δεξιό, κεντρώο. Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι εργάτες, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι φτωχοί αγρότες, είτε επαγγελματοβιοτέχνες που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, να ενωθούν σε μια συμμαχία που θα έχει και στόχο και προοπτική.
Πρέπει να έχουμε καθαρό τι μας έφτασε ως εδώ, τι φταίει, τι πρέπει να αλλάξουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να τα αλλάξουμε. Σε κατεύθυνση να αλλάζουν μόνο οι κυβερνήσεις αλλά να υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα πότε της ΕΕ, πότε των μεγάλων βιομηχάνων, των εφοπλιστών και του κράτους τους που έχει σαπίσει; 'Η θα κάνουμε επιλογή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να είναι πραγματικά οι εργαζόμενοι, ο λαός στην εξουσία;
Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, δεν είναι απλή, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική που μπορεί να μας δώσει διέξοδο, να ανοίξει ένα δρόμο ώστε ο λαός να μπορεί να ζει με ευημερία, να υπάρχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, μεροκάματα και μισθοί ικανοί να μπορεί να ζει η εργατική λαϊκή οικογένεια και βεβαίως να απολαμβάνει ο εργαζόμενος όλα αυτά που έχει η σύγχρονη κοινωνία και που μπορεί να του τα δώσει και οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η χώρα μας, σ' αυτό το σταυροδρόμι τριών ηπείρων που βρίσκεται, με σημαντική γεωστρατηγική θέση».
Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη σημερινή απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας: «Αύριο είναι η πανεργατική πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που συμμετέχει και το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, όλες οι δυνάμεις, και πρέπει να έχει επιτυχία. Θα πρέπει το ποσοστό της απεργίας σε όλους τους χώρους να είναι πολύ μεγάλο και να συμμετέχουμε όλοι στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις όλης της χώρας. Δεν θα είναι το τέλος, θα είναι η αρχή. Εμείς έχουμε πει ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο, που συζητιέται αύριο στη Βουλή, όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως γιατί πλήττει εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανοίγει άλλους δρόμους και δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει προτείνει ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο λαός να δει τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής εκεί που έχει πάει με την ψήφο του λαού στο κοινοβούλιο και βεβαίως να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί σας προειδοποιούμε και ξέρετε ότι οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ έχουν βάση, έχουν επιβεβαιωθεί. Δεν είναι τα τελευταία μέτρα. Να είμαστε σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και για την ΕΑΒ, συνολικά για τα αμυντικά συστήματα, συνολικά για όλο το δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ιδιωτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ