2 Ιουλ 2013

Κερδίζει ο λαός από το «λιγότερο κράτος»;

Κερδίζει ο λαός από το «λιγότερο κράτος»;
-- Ποιον υπηρετεί η προπαγάνδα και η πολιτική της κυβέρνησης για συρρίκνωση των κρατικών δομών και των δημοσίων υπαλλήλων;
Η κυβέρνηση λέει ότι κλειδί της ανάπτυξης είναι το λιγότερο κράτος και η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Γι' αυτό ισχυρίζεται ότι κλείνει οργανισμούς του Δημοσίου και απολύει υπάλληλους, «αναδιαρθρώνει» Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, εφαρμόζει πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αξιοποιεί τη σαπίλα του κράτους που η ίδια η αστική τάξη έχει οικοδομήσει, για να δικαιολογήσει καταργήσεις φορέων που καλύπτουν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Ποιος θα βγει ωφελημένος από το «λιγότερο κράτος» που λέει η κυβέρνηση; Σίγουρα όχι ο λαός. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
  • Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός από τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στα νοσοκομεία, τη συρρίκνωση του προσωπικού σε Υγεία και Πρόνοια. Ηδη, μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα υπολειτουργούν, χωρίς αναγκαίες ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς το στοιχειώδη εξοπλισμό, με δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ακόμα και τη ζωή ασθενών και εργαζόμενων. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περνάει ολοένα και περισσότερο στους ιδιώτες, τα κέντρα υγείας φυτοζωούν, ο λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει την υγεία του. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Πρόνοια...
  • Οταν η κυβέρνηση λέει «λιγότερο κράτος» στην Ερευνα, σημαίνει το ταχύτατο πέρασμά της στα χέρια των ιδιωτών και την αξιοποίηση των πορισμάτων της αποκλειστικά για τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Για παράδειγμα, το ΙΓΜΕ είναι ένας οργανισμός που εμπλέκεται σε μελέτες απαραίτητες από την κατασκευή ενός δρόμου, μέχρι την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η υποβάθμιση του Ινστιτούτου σημαίνει να αναζητήσει πόρους από ιδιώτες για να λειτουργήσει και άρα να δουλέψει για λογαριασμό τους.
  • Τα ίδια ισχύουν και για τομείς όπως ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόλυση των χιλιάδων υπαλλήλων που λέει από τους ΟΤΑ, περισσότεροι χώροι άθλησης θα κλείσουν, ενώ και εκείνοι που θα συνεχίσουν να λειτουργούν θα παραπαίουν χωρίς προσωπικό. Από την άλλη, οι δήμοι αυξάνουν διαρκώς το κόστος για όποιον θέλει να αθληθεί, στη λογική της ανταποδοτικότητας. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες υποβαθμίζονται λόγω περικοπών στις κρατικές δαπάνες και η υποκουλτούρα (με το αζημίωτο) παρουσιάζεται από το σύστημα σαν μοναδική διέξοδος για το λαό.
  • Το «λιγότερο κράτος» στην Πυροσβεστική σημαίνει δάση απροστάτευτα στις ορέξεις των εμπρηστών, που το χέρι τους οπλίζεται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης. Σημαίνει εξάρτηση από τους ιδιώτες στην πυρόσβεση, όπως με τα εναέρια μέσα. Στις συγκοινωνίες, αντίστοιχα, σημαίνει χειρότερες, λιγότερο ασφαλείς και πιο ακριβές υπηρεσίες.
  • Το «λιγότερο κράτος» που σηματοδοτούν τα σχέδια για συρρίκνωση ή και κλείσιμο των εργοστασίων της Αμυντικής Βιομηχανίας, σημαίνει απεμπόληση της δυνατότητας κάλυψης του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας και παράδοσής της ολοκληρωτικά στα ιδιωτικά μονοπώλια. Ταυτόχρονα ακόμα και αν οι παραγγελίες στρατιωτικού υλικού από το Δημόσιο δεν φτάνουν για να καλύψουν τις παραγωγικές δυνατότητες των ΕΑΣ, με την υπάρχουσα υποδομή και το εργατικό δυναμικό, μπορούν εύκολα να αναπροσανατολίσουν την παραγωγή τους σε άλλους τομείς αφού: Συμμετείχαν στα μεγάλα έργα της ΔΕΗ. Παρήγαγαν, μελετούσαν και κατασκεύαζαν όλον τον εξοπλισμό των ορυχείων. Παρήγαγαν ταινιοδρόμους, αποθέτες, εκσκαφείς, μειωτήρες κλπ. Διέθεταν τεχνογνωσία για μελέτη και κατασκευή ανεμογεννητριών. Το τμήμα μεταλλικών κατασκευών θα μπορούσε να κατασκευάζει ακόμα και γέφυρες.Το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ μπορεί να παράγει αυτοκίνητα και τρόλεϊ.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι; Τα μονοπώλια και οι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που καραδοκούν. Αυτοί μονοπωλούν τους κλάδους, όπου το κράτος κρατάει ακόμα κάποιες θέσεις, πετώντας έξω και τους μικρούς που έχουν απομείνει. Η απάντηση στο «λιγότερο κράτος της κυβέρνησης είναι το σημερινό κράτος; 'Η μήπως αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «κράτος - πυλώνας» της ανάπτυξης; Βεβαίως το αστικό κράτος συμβάλλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε χρηματοδοτώντας την κατασκευή υποδομών που παραδίδει στους ιδιώτες καπιταλιστές για εκμετάλλευση και κέρδη, είτε χρηματοδοτώντας ιδιωτικές επενδύσεις. Το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το αστικό κράτος και το σημερινό δημόσιο τομέα, γιατί στόχος του δεν ήταν να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα μονοπώλια. Για παράδειγμα, ο δημόσιος τομέας Υγείας ενισχύει τον ιδιωτικό, μέσα από τις πολύμορφες σχέσεις προμηθειών, ή τώρα με τον ΕΟΠΥΥ μέσω της άμεσης σύμπραξης με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Το κράτος ανέλαβε σε προηγούμενες περιόδους να φτιάξει υποδομές (εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, σιδηροδρομικό - οδικό δίκτυο κ.ά.), που έγιναν για να αναπτυχθεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο, στο οποίο κατέληξαν, με ιδιωτικοποιήσεις ή παραχωρήσεις για εκμετάλλευση. Την πορεία αυτή δεν μπορεί να την αναστρέψει το κράτος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για βελτίωση τάχα αυτού του αστικού κράτους, του σημερινού δημόσιου τομέα, ο οποίος θα συνεχίσει όμως να λειτουργεί μέσα στον καπιταλισμό, θα προωθεί καπιταλιστική ανάπτυξη, θα λειτουργεί δηλαδή προς όφελος των μονοπωλίων. Σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να οικοδομήσουν οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους το δικό τους κράτος, γκρεμίζοντας το αστικό κράτος, κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής και βάζοντάς τα στην υπηρεσία τους, ως διαχειριστές του δικού τους κράτους, του δικού τους Δημοσίου, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ