15 Ιουλ 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ-Οι ξενοδοχ/λοι καλούν τους ξενοδόχους σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ

Οι ξενοδοχ/λοι καλούν τους ξενοδόχους σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ
 Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας κατέθεσε προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας σχέδιο για συζήτηση, για διαπραγμάτευση και υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ. 

Αυτά την Παρασκευή, με το Σύνδεσμο να καλεί την Ένωση Ξενοδόχων να προσέλθει την Δευτέρα 29/7/2013 και ώρα 10 το πρωί στα γραφεία του Συνδέσμου στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για την 1η συνάντηση.

Το σχέδιο της πρότασης έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Του Σωματείου-πρωτοβάθμιας κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», που εδρεύει στην Κέρκυρα οδός Σαμάρα 6 νόμιμα εκπροσωπούμενη.

Προς την εργοδοτική οργάνωση με την επωνυμία « ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», που εδρεύει στην Κέρκυρα οδός Σ. Παδοβά 12 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Κύριοι,

Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η επιχείρηση εξόντωσης των εργαζομένων μέσα από τα τρία μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα που εφαρμόζονται προς όφελος σας είναι σε εξέλιξη και έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους του κλάδου. Η έξοδος σας από την κρίση που εσείς δημιουργήσατε επιχειρείτε να πραγματοποιηθεί με την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών από αυτά της προ κρίσης περιόδου.

Αποτελεί πρόκληση τα κέρδη σας να μεγεθύνονται μέσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νομό και εσείς επικαλούμενοι την κρίση να έχετε ήδη μειώσει τους μισθούς, να μην εφαρμόζετε καν την κατάπτυστη σύμβαση που έχετε υπογράψει με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και να επιχειρείτε νε μειώσετε περαιτέρω τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία μέσα από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις αξιοποιώντας την απειλή της απόλυσης.

Όπως εύλογα καταλαβαίνετε η κατάσταση αυτή δεν είναι πλέον ανεκτή και οδηγεί σε εύλογες αντιδράσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Γι’ αυτό πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις σας καλούμε όπως άμεσα καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να οδηγηθείτε σε μια συμφωνία για τους όρους εργασίας και αμοιβής στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που θα καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, παραγωγών του πλούτου, θα εξορθολογίζουν τους κανόνες παροχής των υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής οικονομίας στο νομό.

Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως επίσης και τις απόψεις των μελών μας στις τοπικές συσκέψεις και στις συσκέψεις εργαζομένων ανά ξενοδοχείο, διαπιστώνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να καθοριστεί ένα νέο συλλογικό πλαίσιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Νομό Κέρκυρας.

Επίσης η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου με ομόφωνη απόφαση-πρότασή της, την οποία και σας επισυνάπτουμε, θεωρεί τα άρθρα 2,3,4,5,6,7,8 της 55/2009 και της 6/2012 Διαιτητικής Απόφασης ως ελάχιστους όρους της νέας Σ.Σ.Ε. και ως εκ τούτου ως όρους που δεν μπορούν να καταργηθούν, ή να τροποποιηθούν με τρόπο δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους.

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας στη Συνεδρίασή της που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα στις 22/05/2013 μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, αποφάσισε να καταθέσει και να προτείνει σχέδιο τοπικής για την υπογραφή, κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας, το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΣΕ

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων

σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Κέρκυρας»

Άρθρο 1. ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

Από την εργατική πλευρά:

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Από την εργοδοτική πλευρά:

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας

Άρθρο 2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

2.1. Στους όρους της σύμβασης αυτής υπάγονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου, κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας.

2.2. Κατηγορίες μισθωτών

Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής δύο κατηγορίες:

Α κατηγορία

Ειδικότητες: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιοσνίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), μπουφετζής Α' και προϊστάμενος-η υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, μάγειρας Α΄, προϊστάμενος-η πλυντηρίου ή λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή μπαρ, μπάρμαν ή μπάρμειντ, και μάγειρας Β', οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταμπλίστες, προϊστάμενος και βοηθός ιατρών και κάθε άλλος προϊστάμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη κλαδική σύμβαση.

Β κατηγορία

Ειδικότητες: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφετζή, λινοθηκάριος, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, μάγειρας Γ και καμαριέρης-α, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζέρης, λουτρονόμος και κάθε άλλος εργαζόμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη κλαδική συμβαση.

Άρθρο 3. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ Ή ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

3.1. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1.6.2013 ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α' 1.050,00 ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β' 1000,00 ευρώ

3.2. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνονται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

3.3. Ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων

Το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων και διαμορφώνεται από 1.6.2013 για τους σερβιτόρους σε 75,00 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 65,00 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόληση τους μέχρι οκτώ (8) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τα παραπάνω ημερομίσθια όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνονται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

3.4. Βασικός μισθός αρχιμαγείρου

Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκάστοτε βασικού μισθού της Α' κατηγορίας προσαυξημένος κατά 20%.

3.5. Ρήτρα ελαχίστων αποδοχών

Οι αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της παρούσας ρύθμισης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κα-τωτάτου ορίου ημερομισθίου του εργατοτεχνίτη.

3.6. Οι αποδοχές και οι όροι εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις του άρθρου 2 της παρούσας ρύθμισης και που μέχρι την 31.12.2012 αμείβονταν με βάση άλλες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπολείπονται από αυτές.

Άρθρο 4. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

4.1. Επίδομα Προϋπηρεσίας

Χορηγείται από 1.6.2013 επίδομα προϋπηρεσίας 6,00 ευρώ για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση. Το παραπάνω επίδομα όπως θα έχει διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνεται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνονται ως μάγειροι, σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και των δύο φύλων και με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται και προσμετρείται νόμιμος προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση. Κατ’ εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχικά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκρής περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνες για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά την νεκρά περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση.

4.2. Επίδομα οικογενειακών βαρών

Σε όλους τους έγγαμους, ή άγαμους με τέκνα, μισθωτούς της παρούσας ανεξαρτήτως φύλου χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋ-πηρεσία).

4.3. Επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως

Χορηγείται ποσοστιαίο επίδομα Τουριστικής Εκπαιδεύσεως το οποίο υπολογίζεται στο

άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ως εξής:

* Για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε ποσοστό 15%.

* Για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους Αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης σε ποσοστό 10%.

4.4. Επίδομα εποχιακής απασχολήσεως

Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) στους εργαζόμενους εποχιακά και για κάθε μήνα απασχόλησης τους. Το παραπάνω επίδομα που δεν συμψηφίζεται με τυχόν υψηλότερες αποδοχές αλλά προστίθεται σ' αυτές και καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τέλος κάθε μήνα.

4.5. Επίδομα στολής

Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ή παροχή αυτούσιας στολής κατά την κρίση της επιχειρήσεως. Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι απασχολούμενοι με ειδικότητα που έχει καταταγεί στην Α και Β κατηγορία της ενότητας Β της παρούσης και εργάζονται σε ξενοδοχεία πολυτελείας και Α' Τάξεως, υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την Επιχείρηση η εν στολή υπηρεσία.

4.6. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

α. Ποσοστό 5% το οποίο υπολογίζεται στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό και χορηγείται στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου:

* Καμαριέρες εφόσον ελλείψει καθαριατριών εκτελούν και τις εργασίες καθαρισμού των μη κοινοχρήστων χώρων του ξενοδοχείου.

β. Ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό και χορηγείται στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου:

* Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων.

* Εργαζόμενους στα πλυντήρια

* Λουτρονόμους και στους προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών.

* Λαντζέρηδες

* Μαγείρους όλων των κατηγοριών και προσωπικό κουζίνας

4.7. Επίδομα τροφής

4.7.1. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες, μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται (σε όσους από το προσωπικό που αφορά η παρούσα σύμβαση επιθυμούν) να παρέχουν τροφή, εκπιπτόμενου σ' αυτήν την περίπτωση ποσοστού 2% επί των βασικών μισθών. Εάν η ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο

δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή σε εργαζόμενο που επιθυμεί και το έχει ζητήσει εγγράφως, τότε υποχρεούται όπως καταβάλλει σ' αυτόν ποσοστό 10% επί των ως άνω βασικών μηνιαίων μισθών, απαλλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής. Διευκρινίζεται ότι, καθόσον αφορά τη χορήγηση τροφής και το εβδομαδιαίο δι-αιτολόγιο, ισχύουν όσα ορίζονται με την 28/83 απόφαση του ΔΔΔΔ Αθηνών, που κηρύχτηκε εκτελεστή με την 16543/83 απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

4.7.2. Το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, έχει ως εξής;

Δευτέρα : Γεύμα: Όσπρια, φρούτο εποχής

Τρίτη : Γεύμα: Εντόσθια ή βακαλάος ή κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής

Τετάρτη : Γεύμα : Λαδερό, φρούτο εποχής

Πέμπτη : Γεύμα : Κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής

Παρασκευή : Γεύμα ; Λαδερό ή όσπριο, φρούτο εποχής

Σάββατο : Γεύμα : Ψάρι, σαλάτα, φρούτο εποχής

Κυριακή : Γεύμα: Κρέας, σαλάτα, φρούτο εποχής

Όλα τα βραδινά γεύματα πρέπει να είναι από ζυμαρικά ή πατάτες ή άλλο είδος μεγαλύτερης αξίας από αυτά.

4.7.3. Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης χορηγείται διάλειμμα ,μισής ώρας για φαγητό που δεν παρατείνει το νόμιμο ωράριο.

4.8. Τοπικό επίδομα 150€ όπως αυτό ρυθμίζεται από τις 55/2009 και 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.

Άρθρο 5. ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

5.1. Οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσης, καθορίζονται σε πέντε με 40 ώρες εργασίας.

5.2. Επαναπρόσληψη εποχικώς απασχολουμένων

Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες τον χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Προϋπόθεση για αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζομένου, αποτελεί η έγγραφος ειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλους Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει μέσω της οικείας συνδικαλιστικής του οργάνωσης του και σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτή.

Η επιχείρηση υποχρεούται να τον απασχολήσει σε κάθε περίπτωση από την 15η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία

και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα, εντός πενθημέρου χάνει κάθε δικαίωμα επαναπροσλήψεως και αποζημιώσεως.

Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από την στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1346/83. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.

Η ημερομηνία λήξης της σύμβασης εργασίας ορίζεται η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου.

5.3. Προϋποθέσεις απολύσεως επί εποχιακής απασχόλησης

Τόσον κατά την διάρκεια λειτουργίας της εποχιακής επιχειρήσεως όσον και κατά τη νεκρά περίοδο, απόλυσης εργασθέντος κατά την προηγούμενη περίοδο μπορεί να γίνει μόνον με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Δεν επιτρέπεται κατά την νεκρά περίοδο καταγγελία με προειδοποίηση.

Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγουμένης περιόδου εργασίας. Για τη καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας ο από της προσλήψεως του εργαζομένου στο ίδιο ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι εις τα ξενοδοχεία υποχρεούνται, όπως παραμείνουν εν τη εργασία και μετά την λήξη της εποχιακής περιόδου, εφ' όσον η επιχείρηση έχει ανάγκην των υπηρεσιών των εργαζομένων.

5.4. Προσαυξήσεις για Κυριακές, Αργίες, Νυχτερινές ώρες

Για τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες που προβλέπονται στο άρθρο 5.4.1. της παρούσας σύμβασης, εφόσον εργασθούν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησης τους. Για τις νυκτερινές ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων της παρούσας σύμβασης η προσαύξηση που θα καταβάλλεται είναι 25% επί των νομίμων αποδοχών τους. Οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών.

5.4.1. Επίσημες αργίες για τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης είναι:

α. Η πρώτη του έτους

β. Η Καθαρά Δευτέρα

γ. η 25η Μάρτη

δ. Η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα

ε. Η 11η Αυγούστου

στ. Η 21η Μαίου

ζ. Η 15η Αυγούστου

η. Η 28η Οκτωβρίου

θ. Η 25η Δεκεμβρίου

5.4.2. Όλες οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί των νομίμων αποδοχών. Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι που τυχόν συνομολογήθηκαν με ατομικές ή ειδικές συμβάσεις εργασίας.

5.5. Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας, για τις κατά μήνα αποδοχές και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.

5.6. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού

Καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάσει τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου ως εξής:

Πολυτελείας: για κάθε 2 κλίνες 1 εργαζόμενος

Α' κατηγορίας: για κάθε 3 κλίνες 1 εργαζόμενος

Β' κατηγορίας: για κάθε 4 κλίνες 1 εργαζόμενος

Γ' κατηγορίας:: για κάθε 5 κλίνες 1 εργαζόμενος

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.

5.7. Καθορισμός καθηκόντων

Ορίζεται Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας που θα μελετήσει και θα καταλήξει σε σχέδιο καθορισμού καθηκόντων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ως τις 30/9/2013.

5.8

Με την παρούσα ισχύουν όλοι οι όροι των ΔΑ 55/2009 και 6/2012.

.

Άρθρο 6. Άδειες

6.1. Ετήσια άδεια με αποδοχές

Η διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής με αποδοχές των εργαζομένων ορίζεται ως εξής:

1 χρόνος ............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 21 εργάσιμες ημέρες

2 χρόνια ............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 22 εργάσιμες ημέρες

3 χρόνια............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 23 εργάσιμες ημέρες

πάνω από 10 χρόνια......... υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 25 εργάσιμες ημέρες

6.2. Επίδομα άδειας

Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης επίδομα άδειας που θα

είναι ίσο με τις νόμιμες αποδοχές των ημερών άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές ενός 15θημέρου. Στις νόμιμες αποδοχές λογίζεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

6.3. Αναλογία άδειας εποχιακώς απασχολουμένων

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα συλλογική ρύθμιση, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

Εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

6.4. Άδεια γάμου

Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται πλέον της κανονικής, άδεια γάμου δέκα (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές.

6.5. Γονικές άδειες

6.5.1. Χορηγείται γονική άδεια με αποδοχές (άδεια ανατροφής, φροντίδας, απουσίας για ασθένεια εξαρτημένων μελών) ως 2 ημέρες το μήνα και μέχρι συνολικά 10 το χρόνο. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

6.5.2. Χορηγείται άδεια για διευκόλυνση εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις όσες χρειαστούν, χωρίς αποδοχές.

6.5.3. Χορηγείται άδεια 10 εργασίμων ημερών σε όσους εργαζόμενους έχουν χηρέψει ή στον διαζευγμένο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, ανάλογα με την επιθυμία του εργαζόμενου.

6.5.4. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον άδεια με αποδοχές.

6.6. Άδεια λόγο θανάτου συγγενούς

Χορηγείται άδεια 3 ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενούς α΄ και β΄ βαθμού.

6.7. Σπουδαστική άδεια

Στους σπουδαστές χορηγείται άδεια στις εξεταστικές περιόδους των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν, 2 15θημέρων με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.

6.8. Άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων τους ή αιμοκάθαρσης

Όλοι οι εργαζόμενοι της παρούσης που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγωγών του ή αιμοκάθαρση, δικαιούνται ως 30 ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές. Η άδεια χορηγείται και στους δύο γονείς (θετούς ή φυσικούς) των οποίων τα παιδιά πάσχουν από αντίστοιχα νοσήματα.

6.9. Συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές

Οι συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις όπως κάθε φορά ισχύουν, με αποδοχές των Ν.1264/82 και 2224/94.

Άρθρο 7. Προστασία Μητρότητας και Πατρότητας

7.1. Χορηγείται άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

7.2. Απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης γυναίκας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και επί 2 έτη μετά τον τοκετό.

7.3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα. Η μητέρα και μόνο, έχει το δικαίωμα με αίτησή της να συμψηφίσει τις ώρες με αντίστοιχες ημέρες. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

7.4. Το μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κ.λ.π. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 δίνεται χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

7.5. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για όσο καιρό υπάρχει ιατρική εντολή, η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.) Μόλις η υγεία της αποκατασταθεί επιστρέφει στην εργασία της.

7.6. Απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

7.7. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

7.8. Η διευκόλυνση γονέων ισχύει για όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης που καλύπτονται από την παρούσα σύμβαση.

Άρθρο 8. Διάφορες παροχές

8.1. Επαγγελματική έκπτωση

Συμφωνείται να παρέχεται από όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών της

Κέρκυρας στους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης έκπτωση 20% στις κατ’ έτος καθοριζόμενες τιμές των ξενοδοχείων με την επίδειξη επισήμων εγγράφων που πιστοποιούν την ξενοδοχοϋπαλληλική ιδιότητα.

Άρθρο 9. Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής

Οι επιχειρήσεις της παρούσας ρύθμισης υποχρεούνται σε παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής όπως αυτή ορίζεται με την 55/2009 και την 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.

Άρθρο 10. Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας

10.1. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθόλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας συλλογικής σύμβασης.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

10.2. Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερες τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.

Άρθρο 11.

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσης.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγούμενων ΣΣΕ και ΔΑ, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

Άρθρο 12.

Ως έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 1η Μαΐου 2013.

Θέτουμε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματα με τη ν πεποίθηση ότι έχετε τη δυνατότητα να τα αποδεχτείτε, ώστε να υπογραφεί μεταξύ μας Κλαδική Τοπική ΣΣΕ για τον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με την μορφή ξενοδοχείου ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας για το έτος 2013.

Η παρούσα πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση ενός καλόπιστου και εποικοδομητικού διαλόγου.

Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα θέματα, η συμφωνία και υλοποίηση των οποίων είναι εφικτή. Ο Σύνδεσμος μας επιφυλάσσεται να υποβάλλει και συμπληρωματικές προτάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Σας γνωρίζουμε ότι από την πλευρά του Συνδέσμου μας, εκπρόσωποι για τη διαπραγμάτευση της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι οι:

Σταμάτης Πελάης, Ζερβός Νικηφόρος, Ανδριώτης Γιώργος και Μάζη Ελένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ