18 Αυγ 2013

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η... αναβάθμιση της «Μπλακγουότερ»

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η... αναβάθμιση της «Μπλακγουότερ»
Πώς οι επαγγελματίες φονιάδες, που έχουν ματοκυλίσει το Ιράκ και το Αφγανιστάν, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους
Αμερικάνοι μισθοφόροι συνδράμουν τις επιχειρήσεις του στρατού κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ (επίσης μισθοφορικός)
Associated Press
Ο αχός από τη σφαγή στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης από τους μισθοφόρους της «Μπλακγουότερ» («Blackwater») έχει καταλαγιάσει μήνες και η εταιρεία ελάχιστα πλέον απασχολεί τα ΜΜΕ, είτε των ΗΠΑ είτε της Ευρώπης. Εάν κανείς πιστέψει πάντως ότι η εταιρεία των πραιτοριανών του Αμερικανού προέδρου επλήγη από το σάλο που προκλήθηκε για τη δράση στο Ιράκ, σφάλλει... Οι «δουλειές» όχι μόνο πάνε καλά, αλλά και αυξάνονται αλματωδώς!
Αναμφισβήτητη φαίνεται είναι η «ικανότητα» της εταιρείας να ωφελείται από την αναδυόμενη αγορά του πολέμου και των συγκρούσεων που προωθεί η Ουάσιγκτον. Εξ ου και η απόδειξη: Τα συμβόλαιά της, παρά την έρευνα που διατάχθηκε στο Κογκρέσο, ανανεώθηκαν και οι μισθοφόροι της εξακολουθούν να δρουν σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Εξάλλου, δύο εβδομάδες μετά το σάλο για τη σφαγή στην πλατεία Νισούρ η «Μπλακγουότερ» υπέγραψε νέα συμβόλαια με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για «παροχή υπηρεσιών προστασίας», ύψους 144 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ το διάστημα που πέρασε απέσπασε νέο πακέτο συμβολαίων με ομοσπονδιακές αρχές όπως η Ακτοφυλακή, το Ναυτικό και το Κέντρο Εκπαίδευσης των Ομοσπονδιακών Αρχών Ασφαλείας.
Μπορεί το συμβόλαιο παροχής της «Μπλακγουότερ» στο Ιράκ να παρατάθηκε τον Απρίλη, όμως η εταιρεία ασφαλώς δεν αρκείται στη μακρόχρονη παρουσία της εκεί. Συνεχίζει σιωπηλά το έργο της στην κατεχόμενη χώρα, όμως ταυτόχρονα κυνηγά επιθετικά κι άλλες επιχειρηματικές «ευκαιρίες». Το Σεπτέμβρη του 2007 αποκαλύφθηκε ότι η «Μπλακγουότερ» επιλέχτηκε από μια υπηρεσία του Πενταγώνου των ΗΠΑ με αντικείμενο την «καταπολέμηση» των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας με τη χρήση τεχνολογικών μέσων προς το σκοπό αυτό (Counter Narcoterrorism Technology Program Office) για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάρκειας πέντε ετών και χρηματοδοτικού ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει ως αντικείμενο την «καταπολέμηση τρομοκρατών που διατηρούν σχέσεις με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Σύμφωνα με τους «Army Times», το συμβόλαιο ενδέχεται να συμπεριλάβει την προμήθεια/παροχή «τεχνολογιών και εξοπλισμού για την καταπολέμηση ναρκωτικών, ειδικών οχημάτων και αεροσκαφών, συστημάτων επικοινωνίας, εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας, εκπαίδευσης πιλότων, συστημάτων γεωγραφικής πληροφόρησης και υποστήριξης στα πεδία των επιχειρήσεων». Εκπρόσωπος μιας άλλης εταιρείας που συμμετείχε στο διαγωνισμό για το έργο είπε ότι «το 80% του έργου θα υλοποιηθεί στο εξωτερικό». Ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Ντάγκλας, εξηγεί: «Το γεγονός είναι πως χρησιμοποιούμε την "Μπλακγουότερ" για μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των μονάδων της αστυνομίας του Αφγανιστάν, που καταπολεμούν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Και πρέπει να πω ότι η "Μπλακγουότερ" κάνει πολύ καλή δουλειά».
Στο όνομα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»
Τα αποβράσματα που πήραν μέρος και στην καταστολή των κινημάτων σε πολλές γωνιές του πλανήτη, δρουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
Associated Press
Αν πράγματι η «Μπλακγουότερ» αναλάβει το έργο, θα βρεθεί στο γήπεδο των νονών της αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με τις «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «Raytheon». Αυτό επίσης μπορεί να σημάνει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Λατινική Αμερική, όπου θα συναντήσει κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που ήδη έχουν εδραιωθεί στην περιοχή. Η τεράστια αμερικανική εταιρεία ασφαλείας «Ντιν Κορπ» («DynCorp») έχει ήδη αναπτυχθεί στην Κολομβία, στη Βολιβία και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Μόνο στην Κολομβία, εταιρείες που διαθέτουν συμβάσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο λαμβάνουν σχεδόν το μισό ποσό από τα 630 εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τη χώρα σε ετήσια βάση.
Πολύ πιο κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον προωθεί το λεγόμενο Σχέδιο Μεξικό, ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Αυτό και παρόμοια σχέδια μπορεί να αποτελέσουν πλουσιοπάροχες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την «Μπλακγουότερ» και άλλες εταιρείες. Ο δημοσιογράφος Τζον Ρος παρατηρεί ότι η «κατάταξη της "Μπλακγουότερ" στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών αποτελεί μια απευθείας πρόκληση για τη σκληρότερη αντίπαλό της, την "Ντιν Κορπ" έως τώρα. Η εταιρεία που εδρεύει στο Ντάλας είχε κλειδώσει το 94% του συνόλου των συμβολαίων με ιδιωτικές εταιρείες όσον αφορά τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Η εφημερίδα «The New York Times» ανέφερε ότι το συμβόλαιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη «μεγαλύτερη δουλειά που έχει αναλάβει ποτέ».
Μία ακόμη διάσταση στη σύναψη αυτού του συμβολαίου είναι φυσικά το πεδίο δράσης των μισθοφόρων της «Μπλακγουότερ»: «Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών». Και είναι μία διάσταση καθαρά πολιτική, καθώς αποτελεί πλέον το νευραλγικό τμήμα των υπονομευτικών και επιθετικών ενεργειών της Ουάσιγκτον για την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, καθώς και των ντόπιων ολιγαρχιών έναντι των λαϊκών κινημάτων και των προοδευτικών κυβερνήσεων που προωθούν σειρά σημαντικών αλλαγών. Το συμβόλαιο αυτό θα επιτρέψει την εκπαίδευση των εγχώριων από ξένες δυνάμεις διά μέσου του ιδιωτικού τομέα - δίχως την επίβλεψη και τον έλεγχο του Κογκρέσου - και την ανάπτυξη δυνάμεων από τις αμερικανικές μισθοφορικές εταιρείες. Δεδομένης της οριακής κατάστασης του αμερικανικού στρατού, λόγω των πολεμικών μετώπων, η αποστολή ιδιωτικών «εταιρειών ασφαλείας» στη Λατινική Αμερική προσφέρει στην Ουάσιγκτον μία καλή εναλλακτική λύση απέναντι στην προβληματική πολιτικά και στρατιωτικά ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που υπάρχουν στις χώρες. Οπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας ή και του Εκουαδόρ, που η κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα δεν ανανεώνει τη σύμβαση (που λήγει το 2009) χρήσης της στρατιωτικής βάσης Μάντα από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι αμερικανικές βάσεις στο Περού και την Κολομβία δεν προσφέρουν τις καλύτερες προϋποθέσεις, τόσο ως στρατηγική τοποθεσία όσο και λόγω της μορφολογίας, προκαλώντας προβλήματα στην παρακολούθηση και τον ηλεκτρονικό πόλεμο στα οποία επιδίδονται οι Αμερικανοί από τη βάση της Μάντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο Γενάρη έκθεση της ειδικής επιτροπής για τους μισθοφόρους του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ερευνητές κατέγραψαν «πως η συνεχώς αυξανόμενη τάση στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου υποδηλώνει ότι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας προστατεύουν τις πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι των οποίων πολύ συχνά είναι αναμεμειγμένοι στις ενέργειες καταστολής του νόμιμου δικαιώματος κοινωνικής διαμαρτυρίας τόσο των εργαζομένων όσο και ολόκληρων κοινοτήτων, περιβαλλοντολογικών και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις περιοχές όπου είναι και η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτών των πολυεθνικών.
Ούτε καθώς φαίνεται και αυτές οι δραστηριότητες είναι αρκετές για την «Μπλακγουότερ» και τον πρόεδρό της, Ερικ Πρινς, που χτίζει την αυτοκρατορία σε παράλληλες δομές με το μηχανισμό εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. «Ο Πρινς επιδιώκει να εκτινάξει την "Μπλακγουότερ" στη "σούπερ λίγκα" των στρατιωτικών εταιρειών που συνάπτουν συμβόλαια με την κυβέρνηση, επωφελούμενος την τάση ιδιωτικοποίησης για κάθε τομέα ασφάλειας», ανέφερε «προφητικά» σε άρθρο της η «Wall Street Journal» αμέσως μετά τη σφαγή στην πλατεία Νισούρ στο Ιράκ. «Η εταιρεία επιδιώκει να είναι ένας 24ωρου βάσης προμηθευτής της αμερικανικής κυβέρνησης για τις αποστολές που δεν πρέπει να επιφορτιστούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για θέση που κατέχουν μόνο λίγοι ανταγωνιστές», συμπλήρωνε το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Σταδιακά αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται καθώς η «Μπλακγουότερ» παρέχει εκτός από ένοπλες δυνάμεις στις εμπόλεμες ζώνες και στις ζώνες συγκρούσεων και μία σειρά στρατιωτικές και αστυνομικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Επίσης κάνει δουλειές εκατομμυρίων μέσω του αεροπορικού της τμήματος, ενώ έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ναυτικό τμήμα και άλλες δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ αυτών στην Ιαπωνία, όπου οι μισθοφορικές της δυνάμεις παρέχουν προστασία στις εγκαταστάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ. 'Η στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε άρθρο του «Defense News», «όπου εκπαιδεύει τα μέλη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας», αλλά και παρέχει προστασία σε υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ είναι και η προσωπική φρουρά του προέδρου. Η Μπεναζίρ Μπούτο μάλιστα, είχε ζητήσει τις υπηρεσίες της «Μπλακγουότερ» για την επιστροφή της στο Πακιστάν και τις προεδρικές εκλογές του 2007, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε καθώς υπήρξε βέτο, είτε από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε από την πακιστανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Η Μπούτο δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.
«Ιδιωτική» CIA
Εντούτοις, παρά την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της «Μπλακγουότερ» αναλυτές ερίζουν ότι η πιο προσοδοφόρα και πιο ρωμαλέα δραστηριότητα έχει κρατηθεί μέχρι σήμερα μυστική και δεν είναι άλλη από την κίνησή της να εισβάλλει στον κόσμο των ιδιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Τον Απρίλη του 2006 ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Μπλακγουότερ» δημιούργησε την «Total Intelligence Solutions», η οποία καυχιέται ότι μπορεί να παρέχει υπηρεσίες τύπου CIA και να φέρει τέτοιου τύπου δουλειές μέσα στην ανοιχτή αγορά των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του καταλόγου «Fortune». Μεταξύ των υπηρεσιών που διατείνεται η «Total Intelligence» ότι προσφέρει είναι: «Παρακολούθηση και αντιμετώπιση των παρακολουθήσεων, η συγκέντρωση πληροφοριών και η κατασκοπία και η άμεση φρούρηση εργαζομένων ή άλλων σημαντικών πόρων».
Η «Total Intelligence», η οποία άρχισε τις δραστηριότητές της το Φλεβάρη του 2007, αποτελεί το αμάλγαμα των τριών νομικών προσώπων που δημιούργησε ο Πρινς: το Κέντρο Ερευνας για την Τρομοκρατίας (Terrorism Research Center), την Τεχνική Αμυνα (Technical Defense) και το Μαύρο Ομιλο (Black Group) - την εταιρεία συμβούλων του αντιπροέδρου της «Μπλακγουότερ», Κόφερ Μπλακ. Προφανώς ο χώρος των μυστικών υπηρεσιών είναι το τελευταίο «χρυσωρυχείο» που κατορθώνει να βάλει χέρι, δεδομένης και της προώθησης της πλέον ριζοσπαστικής ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ερευνητής Ρ. Τζ. Χιλχάους, που το πεδίο έρευνάς του είναι ο «απόκρυφος» κόσμος των εργολάβων και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κατόρθωσε να αποσπάσει απόρρητα ντοκουμέντα από το γραφείο της ΕΘνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI), όπου αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δαπανά 42 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών, έναντι 17,5 δισεκατομμυρίων που δαπανούσε το 2000. Αυτό σημαίνει ότι το 70% του προϋπολογισμού του τομέα των πληροφοριών και μυστικών υπηρεσιών κατευθύνεται στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σε αυτό το «θησαυρό» θέλει να κολυμπήσει, στα βαθιά μάλιστα, η «Μπλακγουότερ». Και καθώς φαίνεται διαθέτει τα «ικανά στελέχη», όλα πρώην κυβερνητικοί, με άριστες συστάσεις και διασυνδέσεις...
Ολα τα «καλά παιδιά»
Ο κατάλογος των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας αποτελείται από μία πλειάδα πρώην στελεχών της CIA, που έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο του αποκαλούμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτέμβρη. Πέραν του Μπλακ, με 20ετή προϋπηρεσία στη CIA, που είναι πρόεδρος της «Total Intelligence», στα στελέχη περιλαμβάνεται ο διευθύνων σύμβουλος, Ρόμπερτ Ρίτσερ, πρώην υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της CIA και δεύτερος τη τάξει στον τομέα των άκρως απόρρητων «μαύρων» επιχειρήσεων. Από το 1999 έως το 2004 ο Ρίτσερ ήταν επικεφαλής του τομέα Εγγύς Ανατολής και Νότιας Ασίας της CIA. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ήταν σύνδεσμος της CIA με το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, κομβικό σύμμαχο των ΗΠΑ και πελάτη της «Μπλακγουότερ», ενώ ενημέρωνε τον Τζορτζ Ου. Μπους για την ιρακινή αντίσταση στα πρώτα της στάδια.
Διευθυντής επιχειρήσεων της «Total Intelligence» είναι ο Ενρίκε «Ρικ» Πράντο, βετεράνος της CIA, για την οποία δούλευε 24 χρόνια, πρώην ανώτατο στέλεχος της Διεύθυνσης επιχειρήσεών της. Εργάστηκε, για πάνω από μια δεκαετία, στο αντιτρομοκρατικό κέντρο της CIA και άλλη μια δεκαετία και πλέον στην «παραστρατιωτική» ομάδα ειδικών επιχειρήσεων της CIA. Οι Πράντο και Μπλακ συνεργάζονταν στενά στη CIA. Ο Πράντο είχε επίσης εργαστεί στη Λατινική Αμερική με τον Χοσέ Ροδρίγκες, ο οποίος έγινε διαβόητος στα τέλη του περασμένου χρόνου, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε καταστρέψει κασέτες στις οποίες περιέχονταν ανακρίσεις και βασανισμοί κρατουμένων, που τα αμερικανικά ΜΜΕ περιγράφουν ως «εμπλουτισμένες τεχνικές ανάκρισης» («υποβρύχιο», στέρηση ύπνου κλπ.). Ο Ρίτσερ είχε δηλώσει σχετικά στην εφημερίδα «The New York Times» ότι ο Ροδρίγκες του είχε πει «δε θα αφήσω τους ανθρώπους μου να την πατήσουν για κάτι που τους διέταξαν να κάνουν». Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η «Μπλακγουότερ» προσπαθούσε να προσλάβει τον Ροδρίγκες, που έκτοτε συνταξιοδοτήθηκε από τη CIA.
Αλλα ηγετικά στελέχη της «Total Intelligence» είναι ακόμη ο Κρεγκ Τζόνσον, στέλεχος της CIA επί 27 χρόνια, με ειδίκευση στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, και ο Κάλεμπ «Καλ» Τεμπλ, που εντάχθηκε στις τάξεις της εταιρείας απευθείας από την Υπηρεσία Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στην οποία εργάστηκε από το 2004 έως το 2006 ως επικεφαλής της Διεύθυνσης επιχειρήσεων κατασκοπίας και της μεικτής δύναμης κρούσης και πληροφοριών που «καταπολεμά την τρομοκρατία». Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που δημοσιεύει η «Total Intelligence, διηύθυνε «24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα» τη διαδικασία στοχοποίησης των υπηρεσιών αυτών, τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις επιχειρήσεις της DIA του Πενταγώνου. Η «Μπλακγουότερ» καυχιέται επίσης ότι άντλησε στελέχη από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και το FBI. Ολα τα «καλά παιδιά» δηλαδή...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ